Nyhed
Læsetid: 7 min.

Storbritanniens svar på Abu Ghraib

Det britiske forsvarsministerium forsøger i retssag at blokere for offentlig undersøgelse, som kræves af 222 tidligere indsatte, der hævder at være blevet udsat for fysisk mishandling, ydmygelser og sanseberøvelser. Her er historien om det britiske militærs hemmelige forhørscentre
Den berygtede Camp Bucca-fangelejr uden for Basra rummede forhørsfaciliteter, hvor både britiske og amerikanske soldater udsatte irakiske fanger for hårdhændet behandling.

Den berygtede Camp Bucca-fangelejr uden for Basra rummede forhørsfaciliteter, hvor både britiske og amerikanske soldater udsatte irakiske fanger for hårdhændet behandling.

DAVID FURST

Udland
9. november 2010

Få dage efter invasionen af Irak i marts 2003 krydsede medlemmer af en britisk militær efterretningsenhed grænsen fra Kuwait for at indlede deres mission: At etablere et forhørscenter, der skulle fungere i det besatte land igennem mere end fem år, og i hele perioden skulle blive omgærdet af stor hemmeligholdelse.

Mændene kom fra F Branch, en særlig uddannelsesenhed underlagt de britiske efterretningstjenester, og på forhørscentret skulle den anvende de teknikker, som den havde lært - og lært videre til andre dele af det britiske militær - på sit hovedkvarter i Chicksands, Bedfordshire, i det centrale England. Da centret først var i drift, skulle det blive kendt som 'JFIT' - en forkortelse, der menes at stå for Joint Forward Interrogation Team.

I første omgang fik JFIT til huse inden for en krigsfangelejr nord for grænsen, umiddelbart ud for havnen i Umm Qasr. Det var et slags fængsel i fængslet, som kommandanten over hovedlejren ikke havde nogen kontrol over. Senere blev det flyttet til Shaiba Log Base, ud for Basra, før det sammen med de øvrige britiske styrker til sidst blev trukket tilbage til lufthavnen.

Hundredvis af mænd passerede gennem JFIT, før det blev lukket ved udgangen af 2008. I sidste uge lagde 222 af dem sag an mod det britiske forsvarsministerium med påstand om, at de var blevet udsat for systematisk tortur på forhørscentret. Efter at domstolen, High Court i London, allerede har fastslået, at disse mænd er beskyttet af den europæiske konvention om menneskerettigheder - i medfør af at de blev tilbageholdt i en britisk fangelejr - har deres advokater krævet, at den britiske regering skal iværksætte en offentlig undersøgelse af, hvorvidt og i hvilken grad det har forsømt at opfylde sine forpligtelser henhold til konventionen.

Men forsvarsministeriet indvender, at dette vil blive alt for dyrt, og at man desuden foretrækker at arbejde videre med sin egen undersøgelse af, hvad der skete på JFIT.

I disse dage lytter domstolen til argumenterne fra begge sider. Uanset hvad retten beslutter, vil et fokus for enhver undersøgelse af aktiviteterne i JFIT blive de 1.253 video- og lydoptagelser, som blev foretaget under forhørssessionerne af forhørslederne selv til brug for fremtidige undervisningsforløb på Chicksands. Hidtil er kun to af disse videoer blevet videregivet til advokater, der repræsenterer førnævnte tidligere JFIT-indsatte. Disse kan ses på The Guardians hjemmeside.

Begge viser afhøringer i april 2007 af en mistænkt oprører, 'Hanif', som tilbageholdes og afhøres om et morterangreb på en britisk base. Videoerne viser Hanif (navnet er ikke hans rigtige navn) blive tvunget til at stå ret, mens to soldater overfuser ham under høje tilråb og dødstrusler. De overhører helt hans beklagelser over, at han ikke har fået noget at spise og ikke får lov til at sove.

Gennemtævet

Ved afslutningen af hver session får han ordre til at tage et par sorte briller på, får et høreværn om ørerne og beordres til at presse sine håndflader sammen så en vagt kan tage fat om hans tommelfingre og føre ham bort.

Ved afslutningen af hver session kan en forhørsleder høres råbe en ordre til vagten, som så løber ned ad en korridor, idet han trækker Hanif bag sig ved dennes tommelfingre. Hanifs advokater siger, at deres klient herefter blev udsat for alvorlige tæv.

I en erklæring, som er forelagt domstolen, siger Hanif han fik bind for øjnene og blev gennemtævet efter sin anholdelse. Derefter blev han indlagt på en britisk base, hvor han blev undersøgt af en kvindelig læge, der fattede nogen interesse for hans kvæstelser. Han siger, at han blev holdt interneret i en celle, hvor lyset var tændt permanent, på kun en halv kvadratmeter, og berøvet søvn i cirka ti dage af vagter, der med jævne mellemrum trak ham ud og tvang ham til at løbe, mens han var iført sorte briller og høreværn.

Løsladt efter syv måneder

Hanif hævder, at han også blev tvunget til at løbe i siksak på forhindringsbane før hver forhørssession, hvor han blev truet og intimideret og fik at vide, at hans mor og søster ville blive voldtaget. Han siger, at han i de første 21 dage af sin tilbageholdelse kun fik fjernet de sorte beskyttelsesbriller og høreværnet, mens han var i sin celle eller under forhørssessioner. Hanif blev til sidst flyttet til en krigsfangelejr, men der skulle gå syv måneder, før han blev løsladt uden på noget tidspunkt at være præsenteret for en sigtelse. Han tilføjer i sin erklæring: »Jeg ønsker, at den britiske hær skal erkende, at hvad den gjorde imod mig, var forkert.«

De 1.253 bånds eksistens og det faktum, at de er alle blevet gennemset af Royal Military Police, dukkede op under et forberedende retsmøde tidligere på året.

Der er grund til at tro, at de andre JFIT-fanger bliver behandlet på lignende måde. Den undersøgelse, som tidligere er fortaget af Basra-hotelreceptionisten, Baha Mousas voldelige død - han blev torteret til døde af britiske tropper i september 2003 - viste, at kommende forhørsledere blev undervist af F Branch i at opføre sig på måder, der minder påfaldende om adfærden hos Hanifs forhørsledere.

Sidste måned kunne The Guardian rapportere, at når mænd og kvinder fra andre militære enheder, der blev undervist i forhør og 'taktisk afhøring' - den første afhøring af tilfangetagne fanger - pålagde F Branch dem at anvende trusler, sanseberøvelse og påtvungen nøgenhed i en tilsyneladende overtrædelse af Genève-konventionerne.

Da Mousa blev tilbageholdt af mænd fra Dronningens Lancashire Regiment blev det besluttet at udsætte ham for 'taktisk afhøring', og mindst én deltager var uddannet i taktikken. Mousa blev fejlagtigt mistænkt for at være blandet ind i drabet på en populær officer. To dage senere, efter at være blevet påført hele 93 separate kvæstelser, døde han.

Der er også dokumentation til støtte for Hanifs påstande om, at han blev mishandlet før og efter endt afhøring. Phil Shiner, en menneskerettighedsadvokat, der repræsenterer 125 tidligere JFIT indsatte, har i arkivmateriale om britiske tilbageholdelser, herunder optagelser af radiokommunikation, fundet oplysninger, der viser, at vagter fik instrukser i at føre nogle indsatte ud af deres celler hver 15. minut for fratage dem søvn. I en af optagelserne omtales en 'Operation Wideawake', der skulle gennemføres med 'hvidt lys'.

Ydermere ligner beskyldningerne fra andre tidligere JFIT-indsatte hinanden så meget, at Shiner og hans hold hævder, at de viser et mønster af systematisk misbrug. Næsten alle de tidligere indsatte klager over, at de blev gennemtævet, da de blev arresteret, som regel i deres hjem. Nogle påstår, at også andre familiemedlemmer blev mishandlet og i nogle tilfælde skudt og dræbt af de arresterende tropper. De fleste siger, at møblerne blev ødelagt og kontanter stjålet. De fleste af de tidligere indsatte hævder også, at de igen blev slået under fangetransport i lastbiler eller om bord på helikoptere.

Måtte løbe siksak

Ved ankomsten til en britisk base, siger de fleste af de tidligere indsatte, blev de fotograferet og undersøgt af en militærlæge, der viste nogen interesse for deres skader. Mange siger, at de havde fået hætte eller bind for øjnene og blev tvunget til at løbe i siksak før forhøret. De siger alle, at de mest alvorlige mishandlinger fandt sted, når der ikke blev filmet.

I alt har Shiner og hans hold dokumenteret 59 tilfælde af, at tilbageholdte fik hætte på, 11 tilfælde af at de blev udsat for elektriske stød, 122 af at de blev udsat for lydberøvelse gennem brug af høreværn, 52 tilfælde af søvnberøvelse, 160 tilfælde af synsberøvelse, herunder 17 med sorte briller, 132 tilfælde af anstrengende positioner, 39 tilfælde af tvungen nøgenhed og 18 tilfælde af, at fanger blev holdt vågne med afspilning af pornografiske dvd'er på bærbare computere.

Seksuel ydmygelse

Selv om tidligere indsatte blev anholdt på forskellige tidspunkter i løbet af de fem og et halvt år efter invasionen i marts 2003, dukker de samme navne på soldater op i deres vidneudsagn: Blandt disse er en officer, som af de tidligere indsatte siges at have været særlig brutal, en anden er en ung kvinde, 'Katie', påstås at have været involveret i seksuel ydmygelse af indsatte.

Under Mousa-undersøgelsen kom det for dagen, at den første JFIT-kommandant var en løjtnant fra i Royal Navy. Senere tilfaldt kommandoen en flyverløjtnant fra RAF. Begge refererede til en højtstående efterretningsofficer ved divisionshovedkvarteret - og igennem ham til det permanente fælles hovedkvarter i Northwood, en nordlig forstad til London.

JFIT havde sin egen vagtstyrke, udstationeret fra enheder med base i nærheden. De fleste af forhørslederne var reservister, men dog mænd og kvinder, som havde været mobiliseret før invasionen.

Da kaptajnløjtnanten, der først havde kommandoen over JFIT, blev afhørt under Mousa-undersøgelsen - han er kun identificeret som SO40 - beskrev han en operation, hvor fanger blev behandlet på en klinisk, en dybest set human måde.

»Hele hovedvægten lå på, at vagtpersonalet skulle behandle PW'erne [krigsfangerne] lidenskabsløst.«

De tidligere indsatte insisterer på deres side på, at de befandt sig på et torturcenter, hvor brugen af søvnmangel, stresspositioner, tæv, sanseberøvelse, trusler og seksuelle ydmygelse var rutine.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her