Analyse
Læsetid: 3 min.

Tættere på demokrati?

Meget tyder på, at løsladelsen af Aung San Suu Kyi er en del af en større plan for at rehabilitere militær-styrets image - og give efter i begrænset omfang for omverdenens pres
Udland
15. november 2010

YANGON - Om Myanmar er tættere på demokrati efter Aung San Suu Kyis løsladelse i weekenden, er et af de store spørgsmål, som omverdenen stiller sig selv i disse dage.

For kun en uge siden konsoliderede militærjuntaens parti militærets magt. Landets første parlamentsvalg i 20 år blev afholdt, og militæret står til en valgsejr på over 80 procent.

Landets håbefulde demokrater, der var klar over, at valget hverken ville blive frit eller retfærdigt, men trods alt håbede på en politisk åbning, er skuffede. Men de har ikke givet op.

»Den nye generation af officerer er mere åbne og globale,« udtaler en af valgets demokratiske politikere, der stillede op - og tabte. Demokraterne har nu fokus på den lange bane og langsom, gradvis forandring over årtier frem for revolutioner.

Men er Aung San Suu Kyis løsladelse til gengæld et udtryk for, at militæret føler sig trængt op i en krog? Der er ikke meget, der peger i den retning.

Styret står stærkt

Økonomisk står militærstyret stærkere end nogensinde. Investeringer fra især Kina beløber sig indtil nu til otte billioner i 2010. Således har verdens næststørste økonomiske stormagt store økonomiske og geopolitiske interesser i Myanmar. Og både Indien og Thailand kæmper også for at få adgang til Myanmars naturressourcer og presser derfor ikke styret i større grad politisk. Myanmar er dog i stigende omfang blevet en pinlig affære for ASEAN, efter at bl.a. EU har lagt politisk pres på den sydøstasiatiske organisation.

Internt i landet står styret stærkt. Oppositionen er splittet, demokratibevægelsen har ikke noget stort organisationsapparat, og de etniske minoriteter, der for de flestes vedkommende har indgået våbenhviler med militæret i 1990'erne, er svækkede militært. Forud for valget har militærstyret forsøgt at presse de væbnede etniske grupper til at blive indlemmet i regeringshæren, men de fleste har nægtet.

Internt i militæret er der ikke tegn på svækkelse. Valget er en del af den aldrende general og enerådende hersker Than Shwes retræte-politik, der efterlader landet med en ny prangede hovedstad, et skin-demokrati, der ser pænere ud på overfladen end en militærjunta, et stærkt militær og en fordeling af de ledende politiske og militære poster, der ifølge den nye forfatning ikke vil true ham eller hans familie personligt.

Image og legitimitet

Hvis demokratilederens løsladelse ikke er tegn på militærstyrets svækkelse eller en radikal ny kurs, så kan man undre sig over, hvorfor landets mest potente politiker sættes på fri fod netop nu. Meget tyder på, at det er en del af en større plan for at rehabilitere styrets image - og give efter i begrænset og yderst kontrolleret omfang for omverdenens pres.

Det er ikke første gang, hun er blevet løsladt. Ved tidligere lejligheder har militæret brugt hendes løsladelser som en sikkerhedsventil i forhold til presset fra det internationale samfund. Trods formodninger om det modsatte ønsker Myanmars generaler at genvinde et legitimt image i befolkningen og omverdenens øjne - og Suu Kyi kan bruges som én brik i dette spil. Styret sidder så solidt på magten, at det næppe på nuværende tidspunkt ser hende som en afgørende trussel. Men måske har de denne gang forregnet sig.

Politiske iagttagere har tidligere opfordret det internationale samfund til at 'kapitalisere' på sådanne små åbninger ved at lette på sanktioner og derved belønne styret for at gå et skridt i den rigtige retning, men kun en uge efter at militæret har stjålet stemmer i millionvis, vil det være svært at retfærdiggøre for selv de mest pragmatiske internationale ledere.

Omvendt er det oplagt at støtte de mere reformvenlige kræfter inden for styrets nye parti og de gryende politiske bevægelser. Forandring kommer kun i sjældne tilfælde i form af revolutioner, men kan være skjult bag en god forklædning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hun blev frigivet da hendes dom udlob (hun havde ladet en Amerikan overnattte under sin tidligere husarrest, da han brod sig ind i hendes hus!) Jeg tror ikke hun indgaar i nogen plan som regeringen har