Baggrund
Læsetid: 4 min.

'Tottenthams talebaner' fik livstid i Libanon

Svovlprædikanten Omar Bakri Mohammed blev sammen med et halvt hundrede meningsfæller dømt for terrorisme, andre sandsynligvis har begået, siger libanesisk ekspert
Omar Bakri kommenterede sin livstidsdom fra en lænestol i sit bibliotek lørdag med bemærkningen: 'Jeg anerkender ikke Libanons domstole, men kun den guddommelige.'

Omar Bakri kommenterede sin livstidsdom fra en lænestol i sit bibliotek lørdag med bemærkningen: 'Jeg anerkender ikke Libanons domstole, men kun den guddommelige.'

Omar Ibrahim

Udland
16. november 2010

BEIRUT - Fantast eller farlig? Der er delte meninger om den trinde 50-årige Omar Bakri Mohammad, en islamisk svovlprædikant i Tripoli i det nordlige Libanon. Libanesis-ke eksperter i militant fundamentalisme har kaldt ham for »lidt mere end en almindelig skryder, og med forbindelser til voldelige grupper«. Men at han selv har deltaget aktivt i vold eller forberedelser til vold, er aldrig bevist. Og selv siger han, at han intet har at gøre med al-Qaeda og lignende grupper.

»Ikke ud over, at jeg deler samme ideologi, som dem,« har han sagt, »men kun verbalt. Jeg er bare en harmløs klovn«.

Men at det libanesiske retsvæsen anser ham for yderst farlig medførte søndag, at han blev hentet af politistyrker i sit hjem og kørt til et Beirut-fængsel med en livstidsdom ved en militærdomstol.

Afhentningen var ikke uden dramatik, idet styrken fra den interne sikkerhedstjeneste spredte nysgerrige tilskuere nedenfor Omar Bakris gadedør ved at skyde hen over deres hoveder. Det siger en del om både den dømte og om det militære retsvæsen, at dommen blev afsagt in absentia, ikke fordi Omar Bakri havde gjort sig usynlig - tvært imod opholdt han sig i sin lejlighed under hele retshandlingen. Men retten havde ikke indkaldt ham. Han kommenterede livstidsdommen (som 25 af de øvrige 54 dømte ligeledes fik) fra en lænestol i sit bibliotek lørdag med bemærkningen:

»Jeg anerkender ikke Libanons domstole, men kun den guddommelige.« Hvormed han mente, at han kun anerkender en islamisk domstol.

Tilhængere af Hizbollah

Omar Bakri blev dømt sammen med ligesindede fundamentalister af salafi-skolen (salafi: oprindelig), der er udbredt i Tripoli og omegn, traditionelt hjemstedet for de mest konservative sunnigrupper i Libanon. Men ifølge salafi-eksperten, professor Ahmed Moussali fra American University i Beirut, er der sandsynligvis tale om at rette smed for bager.

»Bakri og de øvrige dømte er ganske rigtigt salafister, men ikke alle salafister er ens, og Bakri og hans støtter tilhører en anden gruppe end dem, der har tilknytning til Saudi-Arabien og dermed til 14. martsbevægelsen, ledet af premierminister Saad Hariri,« siger han.

»Vi taler altså om flere forskellige grupper, der er uenige indbyrdes - når Omar Bakri og hans støtter nu er dømt, kan det være fordi, de er tilhængere af Hizbollah, og altså i opposition til 14. martspolitikerne, som jo ellers støttes af de fundamentalister, der har tilknytning til saudierne. Det skal med i vurderingen af de aktuelle domfældelser, som jeg mener er politiske, ikke juridiske.«

Viften af tiltaler mod prædikanten og de øvrige ca. 50 dømte er bred: medvirken til tyveri, besiddelse af våben og sprængstoffer, finansiering af terror og opfordring til mord - alt sammen sat i forbindelse med den blodige minikrig i den palæstinensiske flygtningelejr, Nahr al-Bared i 2007, hvor en libanesisk hærstyrke mistede mere end 400 mand under måneders belejring af ekstremistgruppen Fatah al-Islam.

Store dele af flygtningelejren blev lagt i ruiner under kampene, der endte med, at flere af de ledende i Fatah al-Islam undslap og i dag menes at skjule sig i en anden stor flygtningelejr, Ein el-Helweg nær Sidon.

»Men det var netop ikke dem, der var aktive i slaget om Nahr al-Bared og de bombeattentater, der fulgte efter i 2008 og 2009,« siger Ahmed Moussali, »det blev tvært imod kendt, at det var de grupper, der i dag støttes af Hariri og 14. martsbevægelsen, der støttede Fatah al-Islam den gang. Men 14. martsbevægelsen kontrollerer som bekendt retsvæsnet og den del af politiet, der kaldes den interne sikkerhedstjeneste, og som stod for anholdelsen af Omar Bakri. Hans brøde består, så vidt jeg kan se, i det han har sagt offentligt, nemlig at han mener, at Hizbollah har en vis legitimitet.«

Hizbollah er formelt med i Libanons samlingsregering med to ministre, men reelt i et skarpt modsætningsforhold til premierminister Hariri og parlamentets 14. martsflertal.

Tottenhams talebaner

Omar Bakri blev kendt internationalt for sine ekstremistiske prædikener i en London-moské gennem 20 år, der skaffede ham tilnavnet 'Tottenhams talebaner' og førte til, at Storbritannien nægtede ham indrejse efter en ferie i Libanon.

Information interviewede ham i Tripoli i 2008, hvor han erklærede, at »al Qaeda er ikke i Libanon«. Hvorpå han tilføjede:

»For var det tilfældet, ville jeg være den første til at vide det.«

Han blev for alvor kendt efter 11. september 2001, da han kaldte de overvejende saudiske flykaprere, der gennemførte terrorangrebet på USA, for »de prægtige 19« - og da han efter terrorangrebet i Londons offentlige transport i 2005, der kostede 52 dødsofre, erklærede, at han ikke ville angive nye potentielle terrorister, da han anså dem for at kæmpe for en hellig sag, blev han nægtet indrejse til Storbritannien, hvor han havde boet i 20 år.

Han har tillige været nævnt i danske terrorsager, dels i den såkaldte Glostrup-sag, dels i sagen fra Glasvej i Københavns Nordvestkvarter. I begge sager havde de tiltalte besøgt Omar Bakris moské i Tottenham. Anholdelsen søndag i Tripoli udløste en sms-kæde fra hans tilhængere i London, der indkaldte til pressemøde ved Libanons London-ambassade.

Det sidste, han sagde offentligt før politistyrken dukkede op ved hans dør i Abi Samra-nabolaget i Tripoli, var:

»Jeg kommer ikke til at tilbringe så meget som ét minut bag tremmer.« Han har 15 dage til appellere dommen, men har sagt, at det vil der ikke blive tale om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her