Læsetid: 2 min.

UNDP: Man kan skabe velstand uden vækst

I den årlige FN-rapport om udvikling i verdens lande står det klart, at man ikke behøver skyhøj vækst for at forbedre sin befolknings levevilkår. Her kan udviklingsbistand spille en central rolle, siger UNDP's danske souschef
Udland
5. november 2010

Tal taler og regeringsledere lytter. I hvert fald når FN's Udviklingsprogram (UNDP) hvert år offentliggør The Human Development Rapport, der vurderer verdens lande. Det skete i går for 20. gang.

Og her kunne nordmændene hygge sig med viden om, at de bliver 81 år, kommer til i gå i skole 12,6 af dem, og at køn stort set ikke gør nogen forskel.

De uheldige indbyggere i Zimbabwe derimod kan kun forvente at blive 47 år, gå i skole i de syv, hvis de altså er så heldige at være mænd. Disse to lande indtager henholdsvis første og sidstepladsen på det årlige index over udviklingsfremskridt på områder som sundhed, uddannelse og soical lighed. Og over den 20-årige periode ser souschef i UNDP Eva Jespersen en klar tendens:

»Der er gjort enorme fremskridt.«

Den nye årsrapport opjusteret godt nok antallet af fattige med 400 millioner til 1,7 milliard mennesker, men i et lidt længere perspektiv har alle lande - med undtagelse af få lande i det sydlige Afrika - gjort betydelige fremskridt med hensyn til menneskers levestandard.

Publikationen så første gang dagens lys i 1990. Ideen, der blev skabt af økonomerne Mahbud ul-Haq og Amartya Sen, var at finde en anden måder at måle muligheder og velfærd end det klassiske bruttonationalprodukt (BNP). Resultatet blev Human Development Index (HDI). Ifølge Eva Jespersen understøtter denne jubilærumsrapport tesen om, at økonomisk vækst nok er vigtig som middel, men ikke fører til udvikling i sig selv.

»Ser man på listen over de lande, der har udviklet sig mest, er et faktisk kun Kina, der her er skudt til tops alene på grund af økonomisk vækst,« siger hun. Og den type erkendelser kan skubbe til yderligere udvikling, mener hun.

Bistand hjælper

»Ser et land, at de ligger nummer 35 i forhold til BNP, men kun er nummer 47 i HDI, må de tænke sig om, hvad de kan gøre anderledes for at forbedre den sociale situation.« Ifølge Eva Jespersen kan tallene også delvist give et svar på et af de helt store spørgsmål: Hjælper udviklingsbistand?

»Tallene viser, at det gør den. Ser man f.eks. på flere af de lande der ligger i top 10, som f.eks. Nepal, og som er kommet derop ved hjælp af sociale tiltag frem for økonomisk vækst, er det lande, hvor bistand udgør en vigtig basis for økonomien,« siger Eva Jespersen og slutter:

»Udvikling tager tid og ikke alt kan måles, men at det hjælper, er der ingen tvivl om.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her