Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA til Karzai: Vores strategi er den rette

Den afghanske præsident advares om, at hans offentlige kritik af den NATO-ledede militærindsats risikerer at undergrave chancerne for succes på slagmarken
Hamid Karzai har advaret om, at de amerikanske kommandoaktioner kan forstærke civile afghaneres modvilje imod koalitionsstyrkerne og derved styrke oprørskræfterne.

Hamid Karzai har advaret om, at de amerikanske kommandoaktioner kan forstærke civile afghaneres modvilje imod koalitionsstyrkerne og derved styrke oprørskræfterne.

Omar Sobhani

Udland
17. november 2010

WASHINGTON/KABUL - Både Det Hvide Hus og NATO forsvarer nu det amerikanske militærs aktuelle taktik imod Taleban, efter at den afghanske præsident, Hamid Karzai for et par dage siden offentligt udtalte kritik af de igangværende operationer og forlangte en reduktion i antallet af indsatte tropper.

Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, udtaler sin klare støtte til USA's målrettede angrebs- og kommandoaktioner imod Talebans krigere og imødegår dermed Karzai, som i avisen Washington Post er citeret for, at disse operationer forstærker civile afghaneres modvilje imod koalitionsstyrkerne og derved kun styrker oprørskræfterne.

Karzai sagde endvidere:

»Tiden må nu være inde til at nedtrappe de militære operationer og antallet af soldater i Afghanistan (...) og til at mindske deres indtrængende adfærd i afghanernes hverdag.«

NATO's militære øverstbefalende i Afghanistan, general David Petraeus, svarer på Karzais krav med en advarsel om, at hans kritik risikerer at undergrave krigens chancer for succes og gøre Petraeus' stilling »uholdbar«, noterer Washington Post.

Men Clinton bakker fuldt og helt op om Petraeus og pointerer, at selv om USA deler Karzais bekymring for de civile tabstal, så er den nuværende strategi den rette.

»Vi opfatter brugen af efterretningsbaserede præcisionsangreb imod mål af høj værdi for oprørerne og deres netværk som en væsentlig komponent i vores generelle koncept for civile og militære operationer,« siger hun.

Angreb fortsætter

NATO's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, erklærer også sin støtte til den amerikanske militærtaktik, umiddelbart før Barack Obama og andre NATO-nationers ledere skal mødes i Lissabon med Karzai for at drøfte den gradvise overdragelse af sikkerhedsansvaret fra udenlandske tropper til af- ghanske styrker, som efter planen skal indledes til næste år. USA siger, at man forventer, at drøftelserne vil munde ud i, at NATO-styrkerne forbliver i Afghanistan og gennemfører kampoperationer frem til 2014.

Anders Fogh Rasmussen siger, at de militære angreb mod Taleban må fortsætte for at tvinge den islamistiske milits til forhandlingsbordet:

»Jeg anser det for særdeles vigtigt at videreføre vores militæroperationer, for det er det forstærkede pres mod Taleban og Talebans ledelse, der har stimuleret til samtaler om forsoning.«

»Jeg kan ikke sige, at jeg er enig med alt, hvad præsident Karzai har tilkendegivet om alle spørgsmål, men vi er også nødt til at acceptere, at han er landets folkevalgte præsident og selvsagt kan give udtryk for de synspunkter, han ønsker,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Den afghanske regering forsøgte i går at inddæmme nogle af de skader, som Karzais interview kan have forvoldt i, hvad der kun er den seneste i en række offentlige uoverensstemmelser med amerikanerne, der er begyndt at opfatte den afghanske præsident som flakkende og uberegnelig.

Karzais talsmand, Waheed Omar, siger således, at taget i sin helhed viser interviewet, at den afghanske præsident udtrykker »sin meget klare tillid til general Petraeus.«

Han siger, at Karzai ikke havde til hensigt at fremsætte en kritik af den generelle strategi i Afghanistan, og at konteksten, i hvilken hans bemærkning faldt, handlede om overgangsplanen for, hvordan de afghanske styrker gradvis skal overtage den ledende rolle i operationerne.

Han siger også, at den internationale koalition havde udvist forståelse for regeringens »traditionelle og kulturelle sensitivitet« over for udenlandske soldaters ransagningsaktioner imod af- ghaneres private hjem.

'Ikke hjælpsomt'

NATO-embedsmænd er irriterede over disse kritikpunkter, da afghanske styrker nu også er involveret i de natlige kommandoraids - noget, den afghanske regering i årevis har presset på for.

En diplomat kalder Karzais bemærkninger for »uventede og overrumplende«. Han siger:

»Hvilken berettigelse kan det have at undergrave sin partners strategi så direkte og fundamentalt i fuld offentlighed uden at orientere ham først.« En anden embedsmand tilføjer: »Dette er ikke særlig hjælpsomt som optakt til Lissabon-mødet.«

Obamas særlige udsending, Richard Holbrooke, understregede mandag igen, at selv om nogle amerikanske tropper vil blive trukket planmæssigt tilbage til næste år, vil kampmissionerne fortsætte mindst frem til 2014.

Talebans leder, mullah Mohammad Omar, sagde i går, at oprørerne ikke har nogen intention om at forhandle med Karzais regering, trods forlydender om, at de to parter allerede er i gang med forhandlinger.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kan anbefale Kai Eides bog :"Høyt spil i Afghanistan".

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7364768