Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA: Kina lader Nordkorea sende missiler til Iran

USA beskylder den kinesiske regering for at vende det blinde øje til, mens Nordkorea bruger Kina som transitland til at sende følsom missilteknologi til Iran. Det kan forværre forholdet mellem Beijing og Washington
USA beskylder den kinesiske regering for at vende det blinde øje til, mens Nordkorea bruger Kina som transitland til at sende følsom missilteknologi til Iran. Det kan forværre forholdet mellem Beijing og Washington
Udland
30. november 2010

BEIJING - »Vi har nu informationer om, at varerne vil blive sendt den 4. november, og vi insisterer på en konkret reaktion fra Kina.«

I et hemmeligstemplet dokument fra den 3. november 2007, underskrevet af daværende udenrigsminister Condoleezza Rice, instrueres den amerikanske ambassadør i Kina om at lægge maksimalt pres på Beijing. Det skal kræves af den kinesiske regering »på det højst mulige niveau«, at myndighederne i Beijing blokerer for forsendelser af nordkoreansk missilteknologi, som ifølge amerikanske efterretninger vil passere gennem den kinesiske hovedstads lufthavn den efterfølgende dag med Iran som destination.

»USA mener, at spredningen af missilteknologi mellem Nordkorea og Iran vil blive forøget, og at disse to lande vil forsøge at gennemføre disse overførsler på kinesisk territorium,« hedder det i dokumentet, som er et af flere tusinde fra den amerikanske udenrigstjeneste, som Wikileaks har lækket.

I dokumentet hedder det videre, at USA ønsker, at de kinesiske myndigheder skrider ind for at gøre »Beijings lufthavn til et mindre gæstfrit overførselssted«.

Det er uklart, om Kina i dette specifikke tilfælde skred til handling og stoppede forsendelsen, men i dokumentet fra USA's udenrigsministerium klages der over, at Beijing ved mindst 10 tidligere lejligheder har ladet missilteknologi fra Nordkorea til Iran passere uantastet gennem Kina på trods af amerikanske anmodninger om at stoppe forsendelserne. Og ifølge et andet dokument fra den 24. februar i år har Iran rekvireret 19 missiler fra Nordkorea, der for første gang giver landet mulighed for at angribe det vestlige Europa.

Afsløringen kommer på et tidspunkt, hvor Kinas relationer til Nordkorea igen er kommet i fokus efter nordkoreanernes granatangreb sidste uge på en sydkoreansk ø. Til USA's store utilfredshed har Beijing nægtet at fordømme regimet i Pyongyang for dets aggressive fremfærd, og Kina gør ifølge Washington ikke nok for at få Nordkorea til at afvikle sit atomprogram.

Tilspidser konflikt

»Det vil ikke hjælpe på det allerede spændte forhold mellem Washington og Beijing,« siger Shi Yinhong, professor i internationale relationer fra Folkets Universitet i Beijing.

»Kina og USA har længe været uenige om håndteringen af Nordkorea og Iran, og afsløringen bringer de problemer ud i det åbne og kan dermed yderligere tilspidse konfliktpunkterne.«

Samtidig kan den offentlige udstilling af Kina som et land, der passivt har tilladt udvekslingen af missilteknologi mellem to lande, der i Vesten fremstilles som fanatiske, fjendtlige stater modvirke Beijings ønske om at fremstå som en ansvarlig medspiller på den internationale scene.

»Det vil give ammunition til de kritikere af Kina, som mener, at den kinesiske regering ikke opfører sig ansvarligt,« siger Shi Yinhong.

Også andre sager truer med at forværre relationerne mellem Kina og USA. I flere dokumenter udtrykker USA bl.a. bekymring over rapporter om, at kinesiske firmaer skulle levere komponenter til Irans produktion af ballistiske missiler. Og i et dokument sendt fra USA's ambassade i Beijing citeres en kilde for at sige, at det allerøverste lederskab af Kinas kommunistparti havde beordret hackerangreb på bl.a. Google og den amerikanske regerings computere.

Sent i går aftes havde Beijing endnu ikke reageret officielt på Wikileaks afsløringerne, men i et tegn på, at styret finder afsløringerne ubehagelige, har kinesiske medier fået forbud mod at trykke artikler om sagen.

Teng Jianqun, oberst i Folkets Befrielseshær og viceleder af en tænketank under det kinesiske udenrigsministerium, mener dog, at man »skal betvivle påstandene« om Kinas passivitet i forhold til nordkoreansk våbenhandel.

»Hvis det er sket på kinesisk jord, ville regeringen helt sikkert have holdt øje med det. Kina støtter ikke våbensalg til følsomme områder. Hvis vi finder det, så stopper vi det,« siger han.

Serie

Cablegate

Seneste artikler

 • Saudi-Arabiens frihjul

  14. december 2010
  Det vakte opsigt da seriøse aviser som The New York Times, The Guardian og - i al beskedenhed - Information citerede, hvad Wikileaks-dokumenter havde at fortælle om det tætte, ja, intime saudi-amerikanske forhold
 • Italiensk-russisk alliance gør EU sårbar på energiområdet

  14. december 2010
  Afsløringer fra Wikileaks understreger, at Berlusconis energipolitiske samarbejde med Putin skader amerikanske og europæiske interesser
 • Rusland ønsker at lægge låg på NATO-afsløring

  8. december 2010
  NATO's hemmelige beredskabsplan mod et russisk angreb på Baltikum og Polen har foreløbig ikke affødt kritiske reaktioner fra Kreml. Strategien om at lade som ingenting tjener Ruslands interesser, vurderer professor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu skal man jo huske at selv om det 'lækkede' dokumenter, er kilden ikke nødvendigvis sandheds vidner om andet end hvad USA forestiller sig eller ønsker og dets diplomaters forsøg på at levere varen.

Her er for eksempel en 'gammel' uforklaret sag fra 2003, hvor Spanien i internationalt farvand tilbageholder et Cambodiansk skib med Nord Koreanske Scudmissiler og kemikalier på vej til Libyen, men USA beder Spanien om at lade skibet fortsætte. En sag hvor missiler og kemikalier er en diplomatisk handelsvare. Ting er ikke hvad de syntes at være.
http://www.atimes.com/atimes/Korea/EL12Dg01.html

Søren Mikkelsen

Iran har ret til redskaberne som kan afskraekke angreb; de er omringet af aggressorer. Laengere er den ikke.

Forresten har Kina ogsaa al mulig legitim interesse i at sikre Iran imod angreb.

Per Danbo

Tak for linket, spændende historie. Og det er fuldstændigt korrekt at man skal have for øje at disse dokumenter er produceret af amerikanske diplomater og hvad de tror, og ikke længere. Og som historien har vist, så tror amerikanerne på meget.

- Arash

Ja, det er jo et problem for USA so gern så alle tre lande forsvarsløse; en af de helt nødvendige vilkår før USA tør angribe. Dernæst skal de være ludhamrende fattige med tilgang til "natur"-ressourcer, såsom mineraler, olie, arbejdskraft.

Derudover har Søren Mikkelsen fuldstændig ret; Det er rendyrket hykleri fra USA's side; Alle lande kan gøre som verdens eneste "super"magt og skide hul i hvad resten af verden mener.

En chef adlyder man, mens man følger en leder. lyder et velkendt ordsprog. Det ses straks at USA's såkaldte "partners", heriblandt Danmark alene adlyder USA, mens resten af verden (dvs. størstedelen af verdens areal og befolkning) skider hul i USA. Monstro USA skulle have taget et managementkursus så det ikke hele tiden forværrer sin egen situation. Det ender jo med at blive verdens korteste verdenherredømme. Både Julius Cæsar, Alexander den Store og Harald Blåtand må jo være flade at grin over USA's inkompetence.

“"NYT Oversells WikiLeaks/Iranian Missiles Story”

Historien om, at Nordkorea skal have solgt missiler til Iran, der kan sendes ind over Moskva, Vesteuropa og Israel har måske ikke så meget på sig, som først antaget.
Peter Hart fra FAIR (Fairness and Accuracy in Reporting) skriver, at New York Times benytter et telegram til at underbygge en linje avisen allerede har i forvejen, men afviser i øvrigt at trykke selve telegrammet.

Wikileaks har så selv frigivet telegrammet og det ser ud til, at dets indhold kan pege i en helt anden retning, nemlig den at der ikke er solgt missiler. I hvert fald taler det offentliggjorte telegram om, at russerne ikke kan tro salget har fundet sted:

”Since Russia has not seen any evidence of this missile being developed or tested, it is hard for Russia to imagine that Iran would buy an untested system.”

Hart skriver, at man på denne måde kan fremsætte stærke beskyldninger mod en officiel fjende, uden at lade læserne se de alt andet end overvældende beviser.

Læs Peter Harts artikel her: http://www.commondreams.org/view/2010/11/30