Nyhed
Læsetid: 3 min.

Wikileaks afslører USA's Guantánamo-lokkerier

Diplomatiske indberetninger viser højst usædvanlige forslag til at løse USA's problem med Guantánamo-fangernes skæbne. Blandt andet foreslog Kuwait at slippe fangerne løs midt i en krigszone
Diplomatiske indberetninger viser højst usædvanlige forslag til at løse USA's problem med Guantánamo-fangernes skæbne. Blandt andet foreslog Kuwait at slippe fangerne løs midt i en krigszone
Udland
1. december 2010

USA er vendt på en tallerken i sagen om den tidligere britiske Guantánamo-fange Moazzam Begg og roser nu manden, der indtil for få år siden blev beskyldt af den amerikanske regering for at være terrorist, til skyerne. I en lækket diplomatisk indberetning roser en amerikansk ambassadør Beggs forsøg på at overtale europæiske lande til at overtage de tilbageværende Guantánamo-fanger.

USA's ambassadør i Luxemborg, Cynthia Stroum, kan godt se ironien i at skamrose Beggs indsats, der ifølge amerikanerne har været instruktør i en af al-Qaedas træningslejre i Afghanistan. I en indberetning med titlen To Hell and Back: Gitmo ex-detainee stumps in Luxembourg skrev Cynthia Stroum, at Begg »stormer« gennem Europa. I januar i år mødtes han med Luxemborgs regering og holdt en tale ved et offentligt møde.

»Mr. Begg gør arbejdet for os, og hans velformulerede, fornuftige præsentation fremfører et overbevisende argument. Det er ironisk, at Moazzam Begg, efter fire års fangenskab og påstået tortur, afleverer den samme démarche til Luxemborgs regering, som vi gør: overvej venligst at acceptere at genhuse GTMO-fanger«, skrev Cynthia Stroum.

Indberetningen er én blandt tusinder, der giver indblik i en massiv, amerikansk kampagne, styret af den amerikanske udenrigsmininster, Hillary Clinton, der skulle lokke tøvende lande i verden til at tage imod fangerne. Indberetningerne viser, hvordan amerikanske diplomater forsøgte sig med ros, pres og økonomiske incitamenter, men blev afvist, specielt i Europa.

Udnytte svagheder

Indberetningerne afslører opsigtsvækkende løsningsforslag, bl.a. et forslag fra Kuwait, der gik ud på at skille sig af med fangerne ved at slippe dem løs i en krigszone. I et næsten lige så bizart saudi-arabisk løsningsforslag skulle fangernes kroppe udstyres med elektroniske chips, så man kunne spore dem, efter de var blevet sluppet løs i en krigszone. I dag er der 174 indsatte tilbage i Guantánamo-fangelejren. Lejren blev opført i 2002 og har haft 775 fanger på sit højeste.

USA's præsident Obama lovede at lukke Guantánamo-lejren tilbage i januar, men han formåede ikke at holde sit løfte.

I et rosende afsnit om Begg, hvis løsladelse i 2005 angiveligt blev mødt med modstand af både FBI og CIA, skriver Cynthia Stroum:

»I stedet for at klynge sig fast til fortidens uretfærdigheder fokuserer han på, hvad der skal gøres nu.«

Men på trods af Beggs anstrengelser var Luxemborg ikke parat til at tage imod Guantánamo-fanger, hvilket var den gængse holdning i europæiske lande. Et af de mest foruroligende forslag blev præsenteret af Kuwaits indenrigsminister, Sheikh Jaber al-Khaled al-Sabah, under et møde med en amerikansk ambassadør i februar sidste år. Ambassadøren udtrykte bekymring over at skulle løslade flere Guantanamo-fanger til Kuwait og nævnte som eksempel Abdullah al-Ajmi, der vendte tilbage til Kuwait, men angiveligt sprang sig selv i luften under et selvmordsangreb i Mosul i Irak i 2008.

Ifølge indberetningen svarede indenrigsministeren: »Du ved bedre, end jeg gør, at vi ikke kan håndtere disse mennesker. Jeg kan ikke tilbageholde dem. Hvis de er rådne, er de rådne, og så er det bedst at slippe af med dem. I samlede dem op i Af-ghanistan; I bør slippe dem løs i Afghanistan midt i krigszonen.«

De europæiske lande lavede en lang liste med begrundelser for, hvorfor de ikke kunne tage i mod fangerne, lige fra offentlig modstand til løs antiterrorlovgivning. Den britiske regering tog godt i mod Obamas løfte om at lukke lejren, men meddelte, at man ikke kunne tage imod flere fanger. I Belgien forsøgte amerikanske diplomater at spille på deres opfattelse af landets svagheder som en lille spiller i Europa, der ønsker at være en stor magt. Den amerikanske ambassade i Bruxelles foreslog således Hillary Clinton forud for et besøg i Belgien sidste år, at hun med fordel kunne udnytte svagheden til USA's fordel og spørge, om man ville tage imod flere fanger.

© The Guardian og Information Oversat af Henning Due

Serie

Cablegate

Seneste artikler

 • Saudi-Arabiens frihjul

  14. december 2010
  Det vakte opsigt da seriøse aviser som The New York Times, The Guardian og - i al beskedenhed - Information citerede, hvad Wikileaks-dokumenter havde at fortælle om det tætte, ja, intime saudi-amerikanske forhold
 • Italiensk-russisk alliance gør EU sårbar på energiområdet

  14. december 2010
  Afsløringer fra Wikileaks understreger, at Berlusconis energipolitiske samarbejde med Putin skader amerikanske og europæiske interesser
 • Rusland ønsker at lægge låg på NATO-afsløring

  8. december 2010
  NATO's hemmelige beredskabsplan mod et russisk angreb på Baltikum og Polen har foreløbig ikke affødt kritiske reaktioner fra Kreml. Strategien om at lade som ingenting tjener Ruslands interesser, vurderer professor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her