Forsvaret afviste ansvar for fangeovergreb i 2004

I ugerne efter Operation Green Desert i 2004 var der historier i pressen om, at irakiske fanger blev udsat for overgreb. Dengang afviste bataljonschef John Dalby beskyldningerne, som, han mente, var fremsat af en irakisk avis med politiske motiver. Den forklaring fastholder han i dag på trods af de nye vidneudsagn
Udland
10. december 2010

Operation Green Desert i november 2004 var den største operation, som det daværende hold 4 var involveret i. Den blev gennemført på anmodning fra de irakiske sikkerhedsstyrker, og det var også de styrker, der udpegede de fire mål i den irakiske by Al Zubayr. Ifølge Hærens Operative Kommando (HOK) fordi de var mistænkt for at »huse våben og sprængstoffer til brug mod de irakiske sikkerhedsstyrker og de multinationale styrker i området«.

»Jeg er meget tilfreds med dagens operation,« sagde daværende bataljonschef John Dalby dengang i pressemeddelelsen og understregede, at operationen viste, at de irakiske sikkerhedsstyrker »har viljen til selv at overtage ansvaret for lov og orden«.

Få uger efter begyndte artikler fra den irakiske avis Al Manarah at nå den danske offentlighed. Avisen beskrev, hvordan irakiske fanger var blevet udsat for overgreb under operationen, og at danske soldater havde overværet torturen. Anklagerne om medvirken til tortur vakte opsigt, da det kun var få måneder efter, at sagen om Annemette Hommel havde fået forsvarsminister Søren Gade til at trække forsvarsledelsen hjem fra Irak. Daværende bataljonschef oberst John Dalby afviste dog, at danskerne havde set overgrebene.

»Der er ikke konstateret nogen form for overgreb mod de tilbageholdte under operationen. De tilbageholdte har været bagbundet med strips, som var udleveret fra dansk side og har haft hovedet tildækket af hensyn til den operative sikkerhed,« sagde han.

Møde med militærchefer

Information har talt med John Dalby, der fastholder sin udlægning af hændelsesforløbet fra dengang. Han vil dog ikke udtale sig til citat på grund af hensynet til den redegørelse, som Forsvarskommandoen for øjeblikket udarbejder på baggrund af de 391.000 indberetninger fra krigen i Irak, som er blevet offentliggjort af Wikileaks.

Dalby sagde dengang til Berlingske Tidende, at politiske motiver hos den irakiske avis lå bag beskyldningerne mod de danske styrker. Senere hævdede forsvaret, at den irakiske avis indrømmede sine fejl, hvad avisen dog siden afviste.

Bataljonschefen fortalte desuden, at han havde holdt et møde med de irakiske militære chefer fra operationen, der afviste alle beskyldningerne om mishandlinger af fanger:

»Det må jeg jo tro på, og jeg har ikke mulighed for at foretage mig yderligere under irakisk lov,« sagde han dengang til Information.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Under overskriften 'Midt i en stammekrig, Basra 2003', beretter Kai Vittrup følgende:

- Der var tre anholdt. Vi forlangte at få dem at se. De anholdte var mellem 20 og 40 år. En enkelt virkede noget forslået, mens alle virkede temmelig ophidsede. I mangel af håndjern, var de anholdtes hænder bundet på ryggen og de havde bind for øjnene. Jeg protesterede og sagde at den opførsel var i strid med menneskerettighederne. Der opstod tumult og pludselig var der afsikrede pistoler og Kalashnikover overalt...

Når man ved at gaderne i den tid, om morgenerne, flød med lig der var henkastede i løbet af natten, skal der ikke megen logisk sans til at indse, at Basras politistationer, der i øvrigt ikke stod med adresse eller telefonnummer i telefonbøgerne, fungerede som centraler for reelle dødspatruljer i shiaernes opgør med sunierne.

At dansk militær har afleveret fanger til disse dødspatruljer er aktiv deltagelse i en borgerkrig på den ene parts side.

At Danmarks ansvarlige mænd og kvinder på Christiansborg ikke har undersøgt forholdene til bunds første gang de er stødt på rapporter eller beretninger fr4a Irak, gør dem ansvarlige i krigsforbrydelser, og derfor bør Folketinget straks iværksætte en undersøgelse.

Hvordan skal vi ellers forklare Irakerne hvordan et rigtigt demokrati fungerer?