Læsetid: 3 min.

Forurening truer Kinas økonomiske vækst

I 2008 steg Kinas udgifter til jordforurening og andre miljøskader til 3,9 procent af landets bruttonationalprodukt
30. december 2010

Kinas økonomiske vækst medfører hvert år miljøskader for mere end en billion yuan (omkring 860 milliarder kroner). Det fremgår af en rapport fra den kinesiske regering, som lægger pres på embedsmændene for at stoppet den hastige udvikling.

I en af de mest omfattende rapporter om nedbrydningen af miljøet opgør det kinesiske akademi for miljøplanlægning, at prisen for udslip, ødelagt jordbund og andre miljøpåvirkninger i 2008 steg til 1,3 billioner yuan (1,1 billioner kroner). Det svarer til 3,9 procent af landets bruttonationalprodukt. De fleste af disse omkostninger fremgår ikke af virksomhedernes regnskaber eller af de offentlige budgetter, men med årene hober de sig op og kommer til at udgøre et miljømæssigt underskud, som på sigt truer landets vækstpotentiale. Regeringen har skærpet indsatsen for at rense landets notorisk beskidte luft og forurenede vand, men ifølge rapporten steg omkostningerne ved miljøskader med mere end 74,8 procent i perioden 2003-08.

Det reelle tal kan være endnu større, da rapporten understreger, at der ikke findes dækkende undersøgelser på området. En undersøgelse fra 2007, som blev foretaget af det kinesiske miljøministerium og Verdensbanken anslår, at de årlige omkostninger ved forurening i Kina beløber sig til 780 milliarder yuan (668 milliarder kroner). Dette tal omfatter ikke omkostningerne ved andre former for miljøskader, som f.eks. forringet biodiversitet, ørkendannelse og mindre landbrugsjord som følge af overintensiv dyrkning.

Vandmangel i Beijing

I den forløbne uge har miljømyndighederne advaret om, at tørke og jorderosion kan bringe Beijings vandforsyning i fare. Zhou Ying, som er viceminister for vandressourcer, udtalte, at situationen »udgør en alvorlig trussel mod miljøet, fødevaresikkerheden og forebyggelsen af oversvømmelser«. Hans kommentar dukkede op i en rapport i China Daily om planer om at skærpe sanktionerne mod de projekter, der forværrer situationen.

Hovedstaden har i de seneste to måneder næsten ikke haft nogen nedbør, og regntiden var også usædvanlig tør i år. Vandreservoirerne kan ikke klare efterspørgslen fra den voksende og stadig mere velhavende befolkning, og således er grundvandsmagasinerne taget i brug for at kompensere for et akkumuleret vandunderskud på 200 milliarder kubikmeter. Det forlyder, at bystyret vil indføre kontrol med vandforbruget, især over for storforbrugere som fabrikker.

Enorme omkostninger

Regeringens rådgivere advarer om, at landets lille landbrugsoverskud er i fare trods en forbedret høst i år: »Det er usikkert, om vi kan fastholde en bæredygtig produktionsstigning i fremtiden, fordi den største produktionskapacitet er koncentreret i de nordlige områder af landet, hvor der er alvorlig vandmangel,« siger Chen Xiwen, vicedirektør i en arbejdsgruppe for landdistrikterne. En FN-udsending har for nylig fremsat en lignende advarsel.

Det forventes, at regeringens kommende femårsplan vil styrke miljøkontrollen og forsøge at begrænse den årlige økonomiske vækst til 7,5 procent. Politiske beslutningstagere mener, at landet er nået til et vendepunkt og nu vil forsøge at genoprette de ødelagte økosystemer: »Kina befinder sig på et højdepunkt. Jeg tror, at det kommer til at gå ned ad bakke på grund af miljøforringelser, mens økonomien fortsætter med at vokse. Vi kommer til at bruge penge på miljøforbedringer,« siger professor Pan Jiahua, som er leder for et forskningscenter for bæredygtig udvikling.

Hundredvis af mennesker er i år døde som følge af jordskred, der er forårsaget af en kombination af oversvømmelser, skovrydning og dårlig forvaltning af jordbunden. Omkostningerne i forbindelse med udbedringen af jordbunden i områder, hvor såvel miljøet som mennesker er i fare, bliver enorme. Af en tiårsplan, som blev fremlagt i denne uge, fremgår det, at alene Shaanxi-provinsen kommer til at bruge 10 milliarder yuan (8,8 milliarder kroner) på at flytte 2,4 millioner indbyggere fra miljøskadede områder.

© Guardian & Information 2010 Oversat af Mads Frese

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu