Indberetning: USA forsøgte at holde iraner ude af klimapanel

Chefen for FN's klimapanel afviser at have hjulpet Washington med at blokere forsker fra en nøgleposition i panelet
Udland
7. december 2010

USA brugte ifølge en af de indberetninger, Wikileaks har lækket, diplomatiske manøvrer i kulissen til at få blokeret udnævnelsen af en iransk forsker til en nøgleposition i FN's klimapanel IPCC. USA forsøgte i hemmelighed at påvirke IPCC's leder, Dr. Rajendra Pachauri, såvel som repræsentanter fra Storbritannien, EU, Argentina og Mali og igangsatte en indsats på landets ambassader fra Brasilien til Usbekistan. Formålet var at afværge, at Dr. Mostafa Jafari blev udnævnt som den ene af to ledere af en nøgle-arbejdsgruppe. Den anden leder skulle være den amerikanske professor Christopher Field.

Det amerikanske udenrigsministerium skrev, at det ville være »problematisk« og »potentielt i strid med USA's overordnede politik over for Iran« at dele positionen i klimapanelet med en iraner. Ifølge indberetningen indebar jobbet, at man ofte skulle rejse til og opholde sig i hinandens lande. Udnævnelsen af iraneren ville »komplicere« den amerikanske finansiering til IPCC-sekretariatet for den pågældende arbejdsgruppe »betydeligt«. De amerikanske diplomater anerkendte, at Jafari var en »højt kvalificeret forsker ... Men han er også en højtstående ansat i den iranske regering.«

Afviser deltagelse

Rajendra Pachauri afviste i går enhver deltagelse i de amerikanske tiltag, som tilsyneladende endte med, at en argentinsk kandidat i stedet blev udnævnt til den position, Jafari havde været nomineret til. En talsmand for Pachauri sagde, at han »hverken påvirkede eller indvilgede i at påvirke valget. Ikke alene ville en sådan aftale stride imod hans mandat som leder af IPCC, men den ville også være umulig at gennemføre.«

I indberetningen står der: »Forud for ankomsten i Genève kontaktede (USA's delegation) IPCC-formand Dr Rajendra Pachauri (beskyt venligst), som gik med til at arbejde med dette emne for at undgå at det potentielt kunne forstyrre en af organisationens tre nøgle-arbejdsgrupper.« Vendingen »beskyt venligst« bruges til at gøre indberetningens modtagere opmærksomme på, at de ikke må bruge en kontakts navn offentligt. USA forsøgte også at påvirke en østriger, som var EU's repræsentant i den komité, der »håndterer valgprocessen«. De amerikanske repræsentanter var optimistiske og skrev, at han »udviste forståelse for USA's indsatser«. De forsøgte også at overtale Mali og Argentina til at udpege en kandidat til positionen. Der blev lagt pres på de tyske, britiske og hollandske delegationer for at få dem til at hjælpe USA.

Den diplomatiske rapport blev sendt d. 2. september 2008 på vegne af Condoleezza Rice, som på det tidspunkt var USA's udenrigsminister. Ifølge rapporten arbejdede den amerikanske delegation i IPCC »aktivt« for at forhindre valget af Jafari, »som havde repræsenteret Iran i internationale forhandlinger.«

Jafari og Field var de eneste kandidater, der var blevet specifikt nomineret til de ledende poster i en af IPCC's tre nøgle-arbejdsgrupper. Det er standardpraksis i klimapanelet, at en af arbejdsgruppelederne skal være fra et uland og en fra et i-land.

Forsøg på blokering

Den fortrolige rapport satte de diplomatiske poster i verdens hovedstæder i beredskab til at hjælpe den amerikanske delegation med at »sikre et positivt udkomme« i forsøget på at blokere Jafaris nominering. Jafari endte med at blive udnævnt til en betydeligt lavere position i juni 2010, nemlig som en af 15 »hovedforfattere« på et kapitel til den tredje arbejdsgruppes rapport, som skal udgives i 2014. Han havde allerede tjent som en af hovedforfatterne på den forudgående IPCC-rapport, som blev offentliggjort i 2007 og tilskrives en stor del af æren for, at verdens regeringer blev opmærksomme på den menneskeskabte globale opvarmning. Rapporten var med til, at IPCC det år vandt Nobels Fredspris sammen med USA's tidligere vicepræsident Al Gore.

 

© Guardian og Information
Oversat af Lotte Folke Kaarsholm

Cablegate

Seneste artikler

 • Saudi-Arabiens frihjul

  14. december 2010
  Det vakte opsigt da seriøse aviser som The New York Times, The Guardian og - i al beskedenhed - Information citerede, hvad Wikileaks-dokumenter havde at fortælle om det tætte, ja, intime saudi-amerikanske forhold
 • Italiensk-russisk alliance gør EU sårbar på energiområdet

  14. december 2010
  Afsløringer fra Wikileaks understreger, at Berlusconis energipolitiske samarbejde med Putin skader amerikanske og europæiske interesser
 • Rusland ønsker at lægge låg på NATO-afsløring

  8. december 2010
  NATO's hemmelige beredskabsplan mod et russisk angreb på Baltikum og Polen har foreløbig ikke affødt kritiske reaktioner fra Kreml. Strategien om at lade som ingenting tjener Ruslands interesser, vurderer professor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Awww verden er ikke demokratisk og bliver trynet af USA og dens interesser, nej hvilken nyhed.

- Arash

Det ville være dejligt hvis Information og The Guardian gad nævne hvilke(n) "cable(s)" en given artikel handler om. Som f.eks. at denne artikel handler om #08STATE93970.

Bortset fra det, så har jeg samlet (de fleste af) de klima-relevante cables i ét dokument.