Nyhed
Læsetid: 2 min.

Israels ekspræsident dømt for voldtægt

'Når en kvinde siger nej, så mener hun nej.' Den besked fik Israels tidligere præsident Moshe Katsav af dommerne, som i går kendte ham skyldig i voldtægt
Udland
31. december 2010

Sexskandalen om Israels tidligere præsident Moshe Katsav nåede i går en juridisk afgørelse, da den nu 65-årige Katsav blev kendt skyldig i voldtægt.

Han risikerer en straf på mindst otte års fængsel.

»Nej, nej,« mumlede Katsav ifølge det franske nyhedsbureau AFP, da domstolen i Tel Aviv afsagde dommen.

Katsav har afvist anklagerne om, at han to gange voldtog en kvinde, der var ansat i hans kontor, mens han i slutningen af 1990'erne var turistminister.

Han har også afvist at have begået grov sexchikane mod to andre kvinder, som arbejdede for ham, da han fra 2000 til 2007 var præsident - en stilling, der i Israel overvejende er ceremoniel.

Under retssagen fremstillede vidner ekspræsidenten som en mand, der næsten rutinemæssigt chikanerede kvindelige ansatte seksuelt.

Omvendt erklærede Katsav, at der var tale om forsøg på at afpresse ham, og at israelske medier førte heksejagt mod ham. Han afviste endda at indgå et forlig, der ville have kostet ham en bøde, men også sikret, at han ikke kommer i fængsel.

De tre dommere i sagen tror ikke på, at han er uskyldig.

»Katsavs udsagn var fyldt med løgne. Når en kvinde siger nej, så mener hun nej,« hedder det i dommernes afgørelse.

Den tidligere præsident blev også dømt for at have lagt hindringer i vejen for opklaringen af sagen ved at prøve at påvirke en af de forulempede kvinder, før hun blev afhørt af politiet.

Tvunget til at gå af

Retssagen har kørt i halvandet år, men allerede tilbage i 2007 tvang skandalen Katsav ud af præsidentkontoret. Det er en sag, der har rystet det israelske samfund, og en sag, der har bidraget til mange israeleres utilfredshed med deres folkevalgte.

Israel har også sine sager om nepotisme og korruption blandt de politiske ledere, og nu har israelerne altså en folkevalgt, der er voldtægtsforbryder.

Katsav er af iransk oprindelse, og han blev i det israelske samfund set som et lysende eksempel på, at ikke kun jøder fra Europa kunne nå til tops i Israel.

Nu er Katsav faldet dybt.

»Dette er en trist dag for staten Israel og dens borgere,« sagde landets premierminister, Benjamin Netanyahu, efter dommen imod Katsav, som er et mangeårigt medlem af Netanyahus Likud-parti.

»Men dagens dom sender to beskeder: At alle er lige for loven, og at enhver kvinde bestemmer over sin egen krop,« tilføjede premierministeren.

Efter dommen blev Katsav ført ud af retten, og en af hans advokater afviste ifølge nyhedsbureauet Reuters at kommentere, om dommen bliver appelleret.

Domstolen ventes engang i januar at meddele, hvilken straf det tidligere statsoverhoved idømmes. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her