Læsetid: 3 min.

Kroppen er den sidste instans, hvor vi kan opleve en form for kontrol

Trods finanskrisen melder danskerne sig stadig til fitness. Det er de mest hårdtarbejdende og folk med børn, der bruger mest tid i fitnesscentre, viser ny undersøgelse. Men den mere fællesskabs-orienterede krops-dyrkelse er på vej tilbage, mener idrætsforskere
3. december 2010

Det handler om det sunde liv, svulmende muskler og faste lår, når op mod 650.000 danskere kaster sig over spinningcykler, romaskiner og løbebånd på landets kommercielle og foreningsbaserede fitnesscentre. Trods finanskrisen melder danskerne sig stadig til fitness, og de, der bruger mest tid på fitness, er ifølge en ny undersøgelse også dem, der har mest travlt med arbejde og børn.

Undersøgelsen er lavet af ph.d.-studerende Nicole Thualagant Winslow på Idræt ved Københavns Universitet. Hun mener, at travle danskeres valg af fitness skyldes, at det kan målrettes meget specifikt til den enkeltes behov.

»Fitness er meget sigende for det hypermoderne samfund, hvor der hele tiden er fokus på at forbedre vores kropskapital. Det, der appellerer til folk er, at det er lettilgængeligt og nemt som et supermarked,« siger Nicole Thualagant Winslow.

Men fitnesskulturens popularitet er også et resultat af, at kroppen er blevet vores sidste tilflugtssted, når alt andet er ude af kontrol, forklarer professor i idrætspsykologi på Københavns Universitet Reinhard Stelter:

»Kroppen kan betegnes som den sidste instans, hvor vi kan opleve en form for kontrol. Masser af ting omkring os som arbejde, aktiemarked, klima og ægteskab er uden for kontrol, så for mange bliver fikseringen på kroppen eller de kropslige oplevelser et tilflugtssted og et muligt frirum til at finde sig selv.«

Identitet

Kontrollen med kroppen er også en måde at skabe identitet og iscenesætte sig selv på. Hvor ens identitet tidligere var givet af social klasse, arbejde og uddannelse, er det blevet mere op til den enkelte at skabe identitet, og her er kroppen et vigtigt redskab, mener idrætsforskerne.

»Du får social anerkendelse ud af at have den rette krop, fordi vi lever i et samfund, hvor alt helst skal fungere godt, om det så er vennekredsen, arbejdet eller kroppen, og fitness er det perfekte redskab til at opnå den rette krop udadtil,« siger Nicole Thualagant Winslow.

Men behovet for at se ung, stærk eller veltrimmet ud holder ikke én motiveret i længden, mener Reinhard Stelter. Aktiviteten skal også opleves som meningsfuld.

»I fitness kan du sætte dig et mål for din krop og se, at der sker noget, hvis du gør sådan og sådan. Det kan man ikke i samme grad i boldspil, hvor involvering og resultaterne ikke udelukkende kan kontrolleres af én selv, og derfor oplever mange også fitness som meningsfuldt,« siger Reinhard Stelter.

Fællesskab

Reinhard Stelter mener, der er tendenser i retning af, at flere mennesker søger tilbage til de mere fællesskabsorienterede idrætsgrene igen. Også Nicole Thualagant Winslow ser tegn på, at fitness skal give mere mening i form af velvære og fællesskab:

»Det er en meget snæver tilgang til sundhed, at den kan måles og vejes. Hvis man har en mere holistisk tilgang til kroppen, så handler det jo også om velvære og ikke bare vægt, BMI eller blodtryk, og velvære kræver ro, derfor vinder yoga og pilates også mere indpas på fitnesscentrene,« påpeger Nicole Thualagant Winslow.

Undersøgelser fra Idrættens Analyseinstitut bekræfter tendensen til mere fællesskabsorienterede aktiviteter inden for fitness. Der er flere, der går på hold, og flere fitness-centre tilbyder boldspil.

Reinhard Stelter mener, at der vil udvikle sig helt nye former for sportsgrene, der er baseret på at være sammen her og nu i midlertidige fællesskaber, som i gadefodbold eller -basket, og som rækker ud over de traditionelle rammer i idrætsforeninger.

»Efter en periode, hvor vi har dyrket os selv, oplever vi i krisetider, at det også har værdi at være sammen. Der opstår et behov for noget andet, fordi man opdager, at der mangler noget, og selvdyrkelsen ikke er vejen frem,« siger Reinhard Stelter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu