Læsetid: 2 min.

Nitroglycerin i julepapir

Mexico gør sig umage på COP16, men under overfladen er alt ved det gamle
6. december 2010

CANCÚN - Mexicanerne har lært af de uheldige danskere som COP-formandskab i FN's forhandlingsproces om en mulig ny klimaaftale. Flere kræfter er brugt på at opbygge tillid, færre på at sikre sig USA's velvilje. Der blev ligefrem klappet af formandskabet i weekenden. Men det betyder ikke, at det er let for Mexicos udenrigsminister, Patricia Espinosa, der forestår processen her i det gigantiske Moon Palace i Cancún. Langt fra let.

Som i København foregår diskussionerne i to spor: KP-sporet, der handler om den mulige forlængelse af Kyoto-protokollen, når dens forpligtelser for i-landene minus USA udløber i 2012. Og LCA-sporet, der handler om 'det hele': det overordnede klimamål, måder at forpligte sig for både i- og u-lande, klimabistand, skovbeskyttelse, teknologioverførsel etc.

KP- og LCA-sporene forhandler parallelt, men er ikke parallelle - de er overlappende og hinandens forudsætninger, og det gør det ikke lettere at nå til enighed. Lørdag kom der et nyt udkast til beslutningstekst fra LCA-formand Margaret Mukahanana-Sangarwe, mens en revideret tekst fra KP-sporet endnu var på vej søndag.

Men de foreliggende tekster er lange, prægede af kantede parenteser som udtryk for uenighed, og det hele går tungt og langsomt. I lørdagens plenum om Mrs. Mukahanana-Sangarwes ny tekst indvendte AOSIS-alliancen af truede østater, at teksten er klimamæssigt uambitiøs, mens de sydamerikanske ALBA-lande med Bolivia i spidsen kaldte teksten ude af balance, uautoriseret, favoriserende de rige lande. USA sagde omvendt, at der mangler en præcisering af de store u-landes CO2-forpligtelser. Som Goethe sagde: 'Man aner hensigt og bliver forstemt.'

Mexicansk tekst

Spørgsmålet for det mexicanske formandskab i Moon Palace er sikkert det samme som for det danske i Bella Center: Skal man - og i givet fald hvornår - smide en mexicansk tekst på bordet: En kortere tekst, der søger at finde kompromisset og kortslutte drøftelser, der ellers kan fortsætte i det uendelige. Men også en tekst, der - som i København - kan udløse anklager om kup og få de indestængte frustrationer og underliggende modsætninger til at eksplodere. Nogle ngo'er har allerede protesteret.

»Uden en fair proces vil vi aldrig få et fair resultat at se. Vi må ikke lade Cancún gentage Købehavn,« siger Chee Yoke Ling fra Third World Network.

»Der er ikke nogen parallel forhandlingsproces og ingen hemmelig tekst,« forsikrede Patricia Espinosa lørdag. Alligevel mumles der om, at der da må komme et udspil fra Mexico, når tingene med alverdens miljøministres ankomst begynder at spidse til. Men tør de?

Lord Nicolas Stern, økonomen bag den såkaldte Stern-rapport, tog i går parti for u-landenes krav om en forlængelse af Kyoto-protokollen: »Vi må bygge bro til en aftale, der gælder alle, men det vil kræve de kommende få år. I mellemtiden må vi forlænge Kyoto.«

AOSIS-alliancen har forsøgt at rejse den kontroversielle diskussion om den juridiske form af en kommende aftale. Det sker for at hindre, at hele processen ender - som USA ønsker - med en København-lignende tekst med landenes frivillige CO2-mål oplistet og ikke nogen juridiske forpligtelser for både i- og u-lande.

Foreløbig er anmodningen om denne diskussion skudt til hjørne. Hvad man skal i Cancún, er ikke at nå i mål, men at frembringe 'en balanceret pakke'. Ikke for meget, ikke for lidt - noget der gør alle lidt tilfredse og lidt sure. Det er som at pakke nitroglycerin ind i julepapir.

Serie

Dagbog fra Cop16

Verdens klimaforhandlere er samlet til COP16 i badebyen Cancun, Mexico, for at forsøge at samle stumperne efter fiaskoen i København sidste år og redde kloden fra accelererende klimaforandringer. Informations klimmedarbejder, Jørgen Steen Nielsen, følger COP16-forhandlingerne fra dag til dag og skriver dagbog om bagtæppet for forhandlingerne.

Seneste artikler

 • Processen reddes, ikke planeten

  11. december 2010
  Museskridt hjælper ikke, siger Connie Hedegaard. Cancun barsler med et papir, der camouflerer dybe uenigheder og ikke bringer verden bort fra katastrofekursen
 • Pas på krokodillerne

  10. december 2010
  Nu bider parterne fra sig i Cancún. Fronterne står skarpt, og alle metoder tages i brug. Også medierne er en brik i spillet
 • En verden til forskel i Cancun

  7. december 2010
  Mexico har skabt tillid og bedre stemning i FN-forhandlingerne på COP16. Men det er forhandlinger på kurs mod en fire grader varmere verden. Kampen for at bremse inden to grader må kæmpes uden for FN-virkeligheden, siger Røde Kors' klimachef
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu