Nyhed
Læsetid: 5 min.

Økonomien vokser takket være det stærke hunkøn

Kvinder står for 85 pct. af alle indkøb, de er i flertal på længerevarende uddannelser, og i USA overhaler de yngste generationer af hunkøn mænd på karrieren og lønnen. I fremtiden bliver kvinderne ikke til at komme udenom, for de virksomheder, der vil skabe vækst
Kvinder står for 85 pct. af alle indkøb, de er i flertal på længerevarende uddannelser, og i USA overhaler de yngste generationer af hunkøn mænd på karrieren og lønnen. I fremtiden bliver kvinderne ikke til at komme udenom, for de virksomheder, der vil skabe vækst
Udland
2. december 2010

Kvinder uddanner sig som aldrig før og er i overtal på stadig flere videregående uddannelser. Samtidig er det kvinderne, der står for langt de fleste beslutninger, når familier beslutter sig for, hvad deres penge skal bruges til; cirka 85 procent af de amerikanske husstandes privatindkøb undersøgelser i Danmark viser et tal omkring de 80.

Og nye tal fra USA viser, at kvinderne ikke bare dominerer som kunder, de har også overhalet mændene på løn og samlet indtjening.

I oktober 2009 kunne den amerikanske arbejdsmarkedsstyrelse meddele, at 51,5 procent af alle stillinger i gruppen af »højtlønnede, professionelle mellemledere« nu var kvinder, og kvinderne sidder også på 51,3 procent af den samlede velstand i USA.

Ugemagasinet Time bragte for 14 dage siden et omfattende tema om den nye såkaldte sheconomy. Magasinet henviser til en analyse fra konsulentfirmaet Reach Advisors, som viser, at yngre karrierekvinder i USAs storbyer for første gang har overhalet deres egen mandlige generation, når det gælder indtjening. I 147 ud af USAs 150 største byer tjener kvinderne i gennemsnit otte procent mere end deres mandlige modstykker. I New York er tallet hele 17 procent.

Uddannelse er nøglen

Hvad ligger bag denne enorme socioøkonomiske forandring?

Ifølge Time ligger svaret i uddannelsesmønstret. De amerikanske kvinder udgør flertallet på landets højere læreanstalter, og for hver to amerikanske mænd, som får en universitetsuddannelse, fuldfører tre kvinder deres studier. Og kvindernes forspring får ekstra gennemslagskraft i fremtiden, fordi den vidensbaserede økonomi, der fordrer høje uddannelser udgør en stadig større del af BNPet, mens job i den industrielle sektor eller i landbruget konstant får mindre betydning.

Det kan man direkte læse ud af det amerikanske arbejdsmarkedsministeriums statistikker, som dokumenterer, at ni ud af de 10 brancher, der vil vokse mest i det næste årti, har flest kvindelige studerende og kandidater.

Udviklingen påkalder sig en naturlig interesse i erhvervslivet, både når det gælder pr-kampagner rettet mod kvinder som kunder, og når det gælder rekruttering af fremtidens ledere.

Hun er motor for vækst

Danske Benja Stig Fagerland er en af dem, der arbejder målrettet med denne udvikling. Hun har vundet en række internationale priser, bl.a. er hun kåret som Årets Samfundsbygger og Årets Pioner i Norge. Hun er adm. direktør for virksomheden Talent Tuning, og har sammen med Anne-Mette Michaelsen stiftet House of Womenomics, det første internationale videnshus i Skandinavien med hovedfokus på den rolle, kvinder spiller og vil spille i fremtidens globale økonomi.

Formålet er, fortæller hun til Information, at gå i dialog med private virksomheder, der ønsker at skifte økonomisk fokus i fremtiden:

»Opgaven er både enkel og hundesvær: nemlig at lære at tænke kvinders behov, ønsker, hverdag og ambitioner ind i virksomhedens strategi. Kun sådan kan erhvervslivet fremover tiltrække kvinder som vidensarbejdere, lederpotentiale og købestærke forbrugere.

Fakta ikke idealisme

Fagerland ønsker at komme væk fra »moraldebatten og i stedet diskutere forretningspotentiale og markedsmuligheder. Kvinder er simpelthen en rigtig god investering,« siger hun til Information, og understreger, at womenomics efter hendes opfattelse ikke handler om køn, men om økonomi. Om statistik. Om kølige fakta:

»I fremtiden bliver der brug for et nyt fokus. Virksomhederne skal blive langt bedre til at tænke i og forstå kvinders behov, ønsker, hverdag og ambitioner og servicere og kommunikere med dem.«

Et andet dansk firma, som fokuserer på markedsføring og kommunikation målrettet mod kvinder, er PrimeTime Kommunikation A/S. Direktør Lise Westphal er enig med Fagerland i at perspektivet først er fremmest er kommercielt:

»Vi kan se fra udlandet, at det her for alvor er ved at blive et vigtigt speciale, og at der er kunder til det. Snakken om, hvorvidt det er feministisk, idealistisk eller den slags har ikke noget med sagen at gøre. Alle ved, at det er strictly business. Et vigtigt kodeord, som naturligvis kan fortolkes på mange måder, er indsigt i sine målgrupper. Der skal være følelser, øjenhøjde og autenticitet, og det er de rigtige kvinder, der skal have fat i budskabet og derefter sende det videre til andre kvinder,« siger hun. Men ikke alle virksomheder er lige gode til at designe strategier, der er målrettet den moderne kvinde.

Pink pludren nej tak

I det førnævnte nummer af Time har forfatteren af temaet, journalist Belinda Luscombe, gennemgået flere eksempler både på firmaer, der var fejlet med markedsføringen og firmaer med succes.

Læresætningen er generelt, at kvinder ikke tænder på specifikt pigede universer. Eller sagt på en anden måde: Hvis markedsføringen bliver alt for lyserød eller kvidrende snakkesaligt, så står kvinderne af big time.

Computergiganten Dell anvendte f.eks. hvad Luscome kalder en girlie approach, da firmaet i maj 2009 lancerede sit Della website, hvor drømmende scener med softtonede farver tilbød bl.a. opskrifter og kalorietællere på nettet.

Efter bare 10 dage havde firmaet fået så meget ballade online, at computergiganten lukkede hele hjemmesiden ned igen.

Marti Barletta, der regnes for stifteren af begrebet om Sheconomy og som har skrevet tre bøger om fænomenet, siger til Time, at det er en kæmpe fejltagelse at tro, at kvinder går efter varme og hygge, når de tager økonomiske beslutninger:

»De vil have de samme ting som mændene og så lidt til. Hvis man skal appellere til kvinderne, skal ændringerne både i stil, indhold og den måde, et firma kører på, være langt mere grundlæggende. Kvinder har en mere altomfattende tilgang til beslutningsprocesser ... Mænd er mere målrettede ... forstå en mand, og du kan sælge en ting. Forstå en kvinde, og du har skabt en kunde for fremtiden.«

Her kommer de sociale netværk for alvor ind i virksomhedernes billede som et uundværligt redskab for fremtidens pr-indsats.

Pr på sociale netværk

Anvendt rigtigt kan netværk som Twitter og Facebook både bruges til at destruere et produkt f.eks. gennem latterliggørelse der spreder sig lynhurtigt eller omvendt blive et springbræt.

62 pct. af alt, der deles mellem de 500 millioner mennesker, der er på Facebook, deles af kvinder.

Det har flere virksomheder måttet sande: Firmaet Johnson & Johnson måtte f.eks. helt stoppe en kampagne i 2008 for de smertestillende børnedråber Motrin, efter at firmaet blev latterliggjort på Twitter for, hvad mange kvinder betagtede som en sexistisk reklame, mens omvendt mandeduft-mærket Old Spice har haft bragende succes med den lækre handyman Mustafa, som har spredt sig på både YouTube og Facebook som en steppebrand over de seneste måneder, hvor kvinder i hundredtusindvis har grinet af den ironiske reklame, der netop gør grin med kønnede stereotyper.

Resultatet har været slående. Efter Mustafas virtuelle sejrsgang er salget af Old Spices brusesæber steget med 27 procent på seks måneder. Som Muscombe konkluderer i Times artikel:

»Alt dette i et klima, hvor kvinder fortsat kun sidder på toppen i tre procent af de 500 øverste firmaer på Fortunes liste over verdens ledende 500 virksomheder. Et særdeles svært loft at bryde, uanset at hårde data ... tyder på, at virksomhederne ville gøre sig bedre, hvis kvinderne var med i topledelsen. Men hvis det ikke lykkes for fremtidens kvinder at bryde ind i virksomhedernes hellige haller, så vil de simpelthen blot ende med at køre firmaerne udefra. Dér hvor pengene er.«

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Jeppesen

Man kan så blot håbe på at kvinderne lærer at administrere deres nyfundne rigdom bedre end mændene. Jeg forholder mig desværre skeptisk. Overforbrugskultur er overforbrugskultur, ligegyldigt om det er x eller y der sidder på pengene.

Og hvorfor er Mustafa med Sæben ikke en sexistisk reklame? Eller er det kun, når man bruger kvinder som blikfang i reklamer, at kvinder taler om sexistiske reklamer?

Det er vel væsentligt at al 'frigørelsen' og fremgangen for kvinderne foregår på 'det bestående samfunds' præmisser. Idealet af den kvindelige seksuelle frigørelse er blevet til kvindeligt seksuelt forbrug af mænd, helt i stil med mænds seksuelle forbrug af kvinder.
Og selvfølgelig er kvindernes entre på globalismens øvre etager kun noget der sker så længe de kan underordne sig vækstens og stridsøksens logik. Selvfølgelig er det da rart med al den ligestilling, men der er vel ikke noget væsentligt opnået ved den i samfundsmæssigt perspektiv. Man kunne have ønsket sig at det medførte nogle lidt mindre patriarkalske økonomiske stukturer, men det kommer måske sidenhen?
Man kan håbe..........

Og vi glemte helt begyndelsen: "Økonomien vokser..." Det er vel nok det væsentligste træk ved en kvindefrigørelse som underkaster sig det bestående samfunds præmisser og logik - DØV, som ejvind larsen kalder det, for vi er vel døve?
Det hjælper os ikke med mere vækst, det ville hjælpe os med nytænkning om hvordan vi kunne undgå mere vækst, og alligevel overleve som civilisation.

Bob Jensen, vækst kan næppe undgås, men den burde kunne styres i fornuftige retninger, mod bæredygtige energiformer og produkter.