Ruslands korruption går helt til toppen

Putin ville sikre sig immunitet, påstås det i lækkene fra Wikileaks
Putin ville sikre sig immunitet, påstås det i lækkene fra Wikileaks
Udland
3. december 2010

LONDON Ruslands premierminister og forhenværende præsident, Vladimir Putin, forsøgte at undgå politiefterforskning af millioner af dollar i illegalt udbytte, da han i 2008 pegede på sin protegé Dmitrij Medvedev som sin foretrukne efterfølger på præsidentposten. Sådan lyder det i en lækket korrespondance mellem amerikanske ambassader og Washington.

Ifølge en russisk oppositionsleder, der talte med amerikanske embedsmænd under et besøg i Washington i 2008, forsøgte Putin nervøst at sikre sig »fremtidig immunitet fra potentielle politiundersøgelser af hans påståede illegale udbytte.«

På samme tidspunkt var der spekulationer i omløb om størrelsen af hans formue, som blev vurderet til at være omkring 25 mia. pund. Nogle kritikere påstod, at han var Europas rigeste mand.

Andetsteds i de lækkede dokumenter afsløres det, at amerikanerne fandt det sandsynligt, at Putin kendte til operationen i 2006, hvor KGB-afhopperen Alexander Litvinienko blev forgiftet og døde i London noget de russiske myndigheder altid har afvist.

»Hvad end sandheden viser sig at være og det finder vi måske aldrig ud af så siger det ikke så lidt om forventningen til Kremls opførsel, at tendensen her næsten automatisk er at antage, at nogen i eller tæt på Putins indercirkel stod bag dødsfaldene,« skriver den amerikanske ambassadør William Burns.

Bestikkelse er udbredt

Billedet af en stat, hvor kriminalitet og korruption går helt til toppen, bliver forstærket af andre lækkede dokumenter, hvor forskellige kilder påstår, at embedsmænd på alle niveauer tager imod bestikkelse »som et personligt skattesystem.«

Ifølge dokumenterne skulle omfanget af bestikkelse i det russiske samfund løbe op på omkring 300 mia. dollar om året.

»Alt afhænger af Kreml og (den tidligere borgmester for Moskva Juri) Luzhkov, såvel som mange andre borgmestre og guvernører, bestikker insidere i Kreml,« citerer en anden amerikansk ambassadør John Beyrle en kilde for at sige.

De mest kritiske passager i de lækkede papirer kommer fra den spanske anklager Jose Gonzales, som har brugt det sidste årti på at optrævle russisk organiseret kriminalitet i Spanien. Det har ført til anholdelsen af flere end 60 mistænkte, inklusiv fire russiske mafiabosser.

I en briefing med amerikanske embedsmænd i januar fortæller Gonzales, at Rusland »reelt er en mafiastat«, hvor man ikke kan »skelne mellem regeringens aktiviteter og organiserede kriminelle gruppers.« Ifølge Gonzales omfatter disse aktiviteter trafficking, hvidvaskning af penge, personlig berigelse, beskyttelse af gangstere, afpresning, bestikkelse, kufferter fulde af penge og hemmelige bankkonti på Cypern.

Cablegate

Seneste artikler

 • Saudi-Arabiens frihjul

  14. december 2010
  Det vakte opsigt da seriøse aviser som The New York Times, The Guardian og - i al beskedenhed - Information citerede, hvad Wikileaks-dokumenter havde at fortælle om det tætte, ja, intime saudi-amerikanske forhold
 • Italiensk-russisk alliance gør EU sårbar på energiområdet

  14. december 2010
  Afsløringer fra Wikileaks understreger, at Berlusconis energipolitiske samarbejde med Putin skader amerikanske og europæiske interesser
 • Rusland ønsker at lægge låg på NATO-afsløring

  8. december 2010
  NATO's hemmelige beredskabsplan mod et russisk angreb på Baltikum og Polen har foreløbig ikke affødt kritiske reaktioner fra Kreml. Strategien om at lade som ingenting tjener Ruslands interesser, vurderer professor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her