Analyse
Læsetid: 3 min.

Egypten og Irak er ude af stand til at beskytte kristne minoriteter

Terrorangrebet på en kirke i Alexandria har vist, at selv om de muslimske medborgere støtter de kristne, kan svage arabiske stater ikke yde dem tilstrækkelig beskyttelse mod ekstremistisk terror
En kristen egyptisk kvinde sørger i den koptiske kirke 
 i Alexandria, der i søndags blev ramt af et terrorangreb, 
 hvor 21 blev dræbt og 79 såret.

En kristen egyptisk kvinde sørger i den koptiske kirke
i Alexandria, der i søndags blev ramt af et terrorangreb,
hvor 21 blev dræbt og 79 såret.

Amr Abdallah Dalsh

Udland
5. januar 2011

BEIRUT Muslimske medborgere i tusindvis har via de sociale medier på internettet meldt sig som fredsvagter ved de koptiske kirker i morgen og fredag, julehøjtiden for den ældgamle kristne trosretning i Egypten. Anledningen er selvsagt søndagens terrorangreb på menigheden i en koptisk kirke i Alexandria, der dræbte 21 og sårede 79, men det er højst tvivlsomt, om den muslimske medfølelse får lov at udfolde sig. De egyptiske myndigheder har sat såvel kirker som turistattraktioner under skærpet bevogtning af sikkerhedsstyrker i højeste alarmberedskab.

En foranstaltning, der kommer lovlig sent. De seneste tre dage har vrede koptere, støttet af muslimske sympatisører, demonstreret mod den egyptiske stats manglende evne til at sikre de otte millioner kristne egypteres kirker og menigheder. Kopterne udgør godt og vel 10 pct. af befolkningen på omkring 79 millioner, men er en svindende minoritet som følge af øget udvandring et generelt træk for de kristne i Mellemøsten. I Alexandria og Kairo kastede vrede koptere sten mod politiet, der afspærrede gader og pladser og spredte demonstranterne med tåregas. I Alexandria stormede koptere en moské og smed dens bøger ud på gaden.

Religiøse modsætninger har længe ulmet i Egypten, men terrorangrebet søndag kom alligevel bag på både myndigheder og iagttagere. Hidtil har sammenstød været af ret konkret karakter i Øvre Egypten mod syd har de haft karakter af hegnsstridigheder, og i Kairo lukkede myndighederne for nylig et kirkeanneks etableret i et menighedscenter med den begrundelse, at udvidelsen var sket uden de fornødne tilladelser, som kan være vanskelige at indhente i det bureaukratiske junglelandskab. De følgende uroligheder kostede to dødsofre.

En anden sag, hvor to kvinder begge gift med koptiske præster hævdes at være tilbageholdt mod deres vilje, fordi de ønsker at konvertere til islam, vækker opsigt på fjerde måned i medierne. Sagen synes at være, at kvinderne ønsker at blive skilt, og at det lader sig gøre, hvis de konverterer, da skilsmisser i menigheden ellers er praktisk umulige at gennemføre, især hvis der er tale om præsteægteskaber.

Kristne er under pres

Meldingerne fra Kairo er altså: slå koldt vand i blodet men et blik på Mellemøsten og de muslimske lande i Afrika viser, at de kristne menigheder er under pres. I julen blev kirker i Nigeria bombet senest med seks dræbte som resultat. Mere end 500 kristne nigerianere mistede livet i 2010 som følge af religiøse sammenstød. I Gaza, hvor Hamas en gren af Det muslimske Broderskab har kontrollen, er menigheder og enkeltpersoner mål for terrorangreb, og i Irak har det forløbne år været præget af gentagne terror-aktioner mod kirker i Bagdad og Mosul. Den 31. oktober blev 58 kristne myrdet i en kirke i Bagdad, efter at al-Qaeda-terrorister havde taget dem som gidsler et angreb, der udløste en ny udvandringsbølge af irakiske kristne.

Ifølge May Akl, en libanesisk akademiker og talskvinde for den kristne partileder Michel Aoun, er Iraks kristne befolkning på 1,1 mio. før invasionen i 2003 mere end halveret til 450.000. I Libanon har 1.000 kristne irakiske familier fået asyl, men i Syrien er tallet 20.000 familier, og i Jordan har 5.000 familier søgt tilflugt. Da Saddam Hussein regerede, var irakiske kristne beskyttet med statslige sikkerhedsvagter ved højtiderne. Siden Den Første Golfkrig i 1991 har masseudvandring bevirket, at kristne i dag udgør 0,5 pct. af den samlede befolkning i Mellemøsten, hvoraf langt de fleste er i Libanon, Syrien og Egypten.

Krigserklæring

Egypten har hidtil undgået organiseret terror mod kristne, men skal man tro nyhedsbureauernes meldinger om, at al-Qaeda har »erklæret krig« mod de kristne, er kopternes situation en anden. Angrebet på kirken i Bagdad den 31. oktober var således begrundet i et krav om, at de to egyptisk-koptiske kvinder, der angiveligt vil konvertere, blev løsladt, og det blev fulgt op af trusler om nye aktioner mod koptiske mål i Egypten. Hosni Mubarak, den egyptiske præsident, var da også hurtigt ude med en erklæring om, at angrebet mod kirken i Alexandria var »inspireret udefra«. Det egyptiske politi meddelte i går, at man har fundet hovedet af den ene af de to selvmordsbombere, der udførte angrebet, og at det angiveligt har »asiatiske træk«.

Men det korte af det lange er, at Egypten i lighed med Irak ikke er i stand til at beskytte den religiøse minoritet effektivt, og at al-Qaeda-grupper relativt uforstyrret kan operere i landet, støttet af lokale grupper. I går var syv personer tilbageholdt i sagen, mens andre 10 blev sat på fri fod efter endt afhøring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leif Højgaard

Mon ikke det er på tide at forbyde religion når det nu så tydeligt er dokumenteret at det ikke kan skabe fred men kun splid og undertrykkelse ?

@leif mønniche

mener du:

forbyd religion, forbyd al kapitalismen -
og det i nævnte rækkefølge. ?

Leif Højgaard

Det kunne man jo godt forestille sig med henvisning til at penge for mange er en Gud der tilbedes ligeså inderligt som Guderne.

Og Danmark er ude af stand til at beskytte muslimske minoriteter...

Det søgeligste i det er, at accepten overfor muslimer er langt større i befolkningen end i folketinget...

De kristne i muslimske lande lever "in the killing fields". Mens muslimer i de vestlige lande lever supergodt og bedre end i de muslimske lande. Ellers ville de vel ikke komme her.

Problematikken har det trist nok har taget nogen tid for Information at berette om (man fornemmer tendensen og sympatien). Men det er ikke via Information, at man har kunnet holde sig orienteret om chikanen og terroren mod kristne samfund i den muslimske verden. Heldigvis har de internationale medier incl. Al Jazeera klart top-prioriteret denne foruroligende udvikling.

Leif Højgaard

Jeg kender flere palæstinensere og har talt med muslimer fra Tunesien, Iran, Irak, Tyrkiet og Kosovo, Kazakstan og Mongoliet. Jeg har aldrig mødt fanatisme, men udelukkende 'normale' og åbne mennesker som man kan tale med om det meste. Selvfølgelig er man varsom med dansk frisind og humor. Det undrer mig at det kan lykkes at oppiske denne stemning af dommedag i medierne, mår man ikke møder det i dagligdagen. Jeg har forfærdeligt ondt af Palæstinenserne og de stakkels mænd jeg kender er traumatiserede, nervøse og bange. De er opvokset med at se deres fædre, onkler og brødre blive mishandlet i flygtningelejrene så det ikke er til at holde ud at tænke på. Efter min mening bør vi fremme samtale og forståelse i stedet for at opbygge barrierer som adskiller. I virkeligheden er det flinke folk.

Leif Højgaard

@Roar Tiim
Begrebet covered operations er almindelig brugt af de hemmelige tjenester til at oppiske stemning og frygt. Det foregår ved at man opretter grupper af fanatikere, der med synboler og påklædning giver sig ud for at være del af officielle organisationer, men i virkeligheden er det kamæleoner der sniger sig ind i mængden og provokerer til ballade og skabe opmærksomhed i medierne. De terrorforsøg der har været er iværksat af amatører der mislykkes men skaber opsigt. De virkelige bagmænd skjuler sig og fjerner sig behændigt. Se vedlagte link on emnet.

http://www.youtube.com/watch?v=47Dh0TqikR8

Webster Tarpley : False Flag Operational Structure Explained.

@LM: Jeg ser, hvor du vil hen. Men mener du virkelig, at der er tale om en oppisket stemning? Og at angrebene i Irak og Alexandria kun er udtryk for isolerede begivenheder, som ikke er del af en tendens? Og hvordan vil du da forklare drabet i Punjab? Provinsens leder, som helt berettiget forsvarede den kristne analfabetiske kvinde, som iflg. de vanvittige blasfamiparagraffer i Pakistan skal henrettes? Islam er ikke en religion. Det er en ideologi, som altid har brug for en fjende. Det er "the infidels". Det er ligegyldigt, hvad du og jeg og Information mener, er vi alle targets. Hvad der betyder noget for dem er, hvad de bliver fortalt at de skal mene om os, Er det, hvad du gerne vil have som nabo ved siden af? Me not.

Peter Andersen

Kvinderne, der omtales som tilbageholdt, er tidligere bortførte kvinder, som nægtede at omvende sig til islam og som det senere lykkedes kopterne at befri. Derefter gik de rettens vej for, at få dens beskyttelse. Da retten, på baggrund af kvindernes egne udsagn, så sig nødsaget til, at udleverer kvinderne til deres koptiske familier, gik muslimerne, som havde bortført dem i første omgang, amok. Sæt dig ind i detaljerne før du skriver Lasse Ellegaard. Med hensyn til kopternes situation er den generelt ret modbydelig. Det kunne du også godt tage, at berette noget mere om. Men selvfølgelig vil du jo helst sætte fokus på "de gode muslimer" der står vagt om kopterne. Det har bare ikke en døjt med deres daglige virkelighed at gøre og det kunne du nemt have forvisset dig om. Men Information skal selvfølgelig ikke komme til, at puste til virkelighedens ild - vel?!

Leif Højgaard

Men det er jo fordi ret, politik og religion er så sammenfiltret i 'middelalderlandene'. Vi må vel erkende at de muslimske samfund stadig på de fleste områder befinder sig et sted i 1400 tallet når man ser bort fra teknologi, som rykker billedet. Så mon ikke spørgsmålet må blive en opdelt verden hvor menneskene søger hen de steder hvor de finder sig bedst tilrette. Det er vel også det der er fpregået ved de store folkevandringer igennem menneskets historie. Problemet i vore dage er bare at kloden efterhånden er blevet så lille at der ikke er nogen steder at flygte hen.

Leif Højgaard

@Roar
Nej - sådanne naboer ønsker jeg ikke og jeg forstår ikke samfund, der handler som du beskriver med f.eks den analfabetiske kvinde, som iflg. de vanvittige blasfamiparagraffer i Pakistan skal henrettes. Der var også en sag oppe for et par år siden om en frisk pige i Iran, som voksede op og blev 'uretmæssigt' henrettet. Folk må for min skyld tro på hvad de vil, bare de ikke stille krav til deres omgivelser. Der sker megen uretfærdighed i verden når man ser sig omkring. Og Danmark er for mit eget vedkommende heller det sted jeg føler mig bedst tilpas. Mentalitesmæssigt ville jeg nok befinde mig bedst i et socialistisk samfund.