Læsetid: 3 min.

Hemmelig EU-rapport anbefaler øget diplomatisk pres på Israel

EU-diplomater på Vestbredden anmoder om politisk mandat til at gøre det klart for Israel, at Østjerusalem skal være hovedstad i et selvstændigt Palæstina
12. januar 2011

BEIRUT En hidtil hemmeligholdt rapport fra EU-missionerne i den palæstinensiske myndigheds (PAs) hovedby Ramallah opfordrer EUs regeringer til at modarbejde Israels gradvise jødiske overtagelse af det arabiske Østjerusalem.

EU-diplomaterne søger politisk rygdækning til at ignorere Israels forbud mod PLO-aktiviteter i den annekterede bydel, ligesom de vil arbejde for at genetablere de i 2001 nedlagte PLO-institutioner og invitere PLO-spidser til møder og sammenkomster.

Israel har i de senere år forbudt al PLO-aktivitet i byen og frataget PLO-repræsentanter retten til at bo i byen med den begrundelse, at de er illoyale over for den jødiske stat. De 27 EU-landes missionschefer på Vestbredden anbefaler en »mere aktiv og synlig« eksponering af EUs politik for Østjerusalem ved møder med israelske myndigheder og i det hele taget at »forstærke EUs politik« i byen.

Endvidere vil EU-diplomaterne benytte enhver lejlighed til at klargøre over for Israel, at EU nu som før mener, at en kommende fredsaftale skal være baseret på FN-resolution 242 og altså 1967-grænsen.

EU betragter følgelig Østjerusalem som palæstinensernes kommende hovedstad og anser annekteringen af bydelen i 1980 som værende i strid mod international lov. Det betyder bl.a., at EU vil afvise at mødes med israelske myndigheder på »besat område« hvilket bl.a. vil udelukke møder i det israelske justitsministerium.

Israel har siden 1967 insisteret på, at et forenet og udeleligt Jerusalem er Israels hovedstad men alle vestlige ambassader ligger i Tel Aviv. Bygrænsen er udvidet, så der i dag bor knap en million i byen, hvoraf en tredjedel er arabere. Det er erklæret israelsk politik, at denne fordeling ikke ændres.

En fælles israelsk- palæstinensisk solidaritetsbevægelse, der støtter modstand mod fortsat jødisk bosættelse i Østjerusalem kalder i en pressemeddelelse EU-rapportens anbefalinger for »hidtil uset beslutsomme«.

Øget europæiske pres

Rapporten er et katalog over den israelske besættelsesmagts mangeartede overgreb på byens arabiske befolkning og dens institutioner, der har til hensigt at mindske den palæstinensiske tilstedeværelse i byen, etablere flere jødiske bosættelser og i det hele taget gøre de arabiske indbyggere så kede af at bo i byen, at de flytter af sig selv.

Rapporten, der blev udarbejdet i oktober, ligger i forlængelse af øget europæisk pres på Israel for at søge en fredsaftale, der er spiselig for palæstinenserne. Forlydender om, at EU-landene kollektivt vil anerkende en selvstændig palæstinensisk stat, endnu inden den er etableret, er dog overdrevne. Men tegn på en diplomatisk opgradering af Mahmoud Abbas PA-styre i Ramallah er tydelige senest har fire lande, Spanien, Frankrig Portugal og Grækenland opgraderet deres diplomatiske missioner i lighed med Norge i øvrigt. Andre EU-lande, Malta, Cypern og de gamle østbloklande har anerkendt den palæstinensiske stat i 1988, nemlig da daværende PLO-leder Yasser Arafat formelt anerkendte Israels ret til at eksistere inden for 1967-grænsen i en tale i Genève.

Flere bosættelser

I det danske udenrigsministerium oplyser en embedsmand, at opgradering af PA-hjemmestyret er et bilateralt anliggende. Han vil ikke kommentere, om Danmark er i færd med at øge repræsentationen i Ramallah, da det »er en politisk beslutning«, og en sådan er ikke truffet i udenrigsminister Lene Espersens (K) kontor.

Kilder i Jerusalem peger på, at der sker en gradvis europæisk anerkendelse af de palæstinensiske statsambitioner, hvor Middelhavslandene er mest aktive, og hvor det nordlige Europa fodslæber, bortset fra Norge, der ikke er i EU, og Storbritannien. Tyskland menes af indlysende historiske årsager at være mindst stemt for at forulempe Israel med en anerkendelse af PA-styret som selvstændig stat. Men at tonen er skærpet, er evident. Den EU-opgradering af Israel, der var på bordet i december 2008, og som ville have medført en næsten fuld EU-status for Israel, blev stillet i bero på grund af Gaza-krigen og er stadig ikke effektueret.

Og det er et spørgsmål, om den bliver det. Netanyahu-regeringens aktuelle attitude, der udadtil accepterer fredsforhandlinger, men i praksis ignorerer USAs præsident, Barack Obamas, gentagne opfordringer til at standse nye bosættelsesprojekter i Østjerusalem, isolerer i stigende grad Israel internationalt. Palæstinenserne har stillet et bosætterstop som betingelse for fortsat forhandling, men så sent som i søndags kørte israelske bulldozere ind i Østjerusalem og indledte nedrivning af det historiske Shepherd Hotel, der skal omdannes til 20 nye bosætterlejligheder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

John V. Mortensen

Tilsyneladende har Israels "vi gør, fordi - i ikke tør - politik" fået verden til at vågne, altså - uden USA. Det vågnende 1967-grænsekrav fra omverden, både syd og nord, kan måske - få landets opposition til at vågne - og råbe med.