Læsetid: 3 min.

Ikea-afsløring sætter Sverige på den anden ende

En af Folkhemmets store helte, Ikea-milliardæren Ingvar Kamprad, fremstilles som kynisk skattespekulant i ny svensk dokumentar. Mange svenskere reagerer trodsigt ved at forsvare den gamle kræmmer
Stifteren af Ikea, Ingvar Kamprad, synes stadig populær blandt svenskerne, selv efter at en svensk dokumentar afslørede, at den folkekære Ikea-mand har en hemmelig milliardfond i et skattely.

Stifteren af Ikea, Ingvar Kamprad, synes stadig populær blandt svenskerne, selv efter at en svensk dokumentar afslørede, at den folkekære Ikea-mand har en hemmelig milliardfond i et skattely.

Tomas Oneborg

28. januar 2011

Det er betydeligt lettere at samle et Ikea-møbel ved hjælp af kun en piberenser end at finde ud af, hvordan Ikea-koncernens økonomi og ejerforhold er skruet sammen.

Men nu er Sveriges Television tilsyneladende kommet et skridt nærmere »sandheden om Kamprads Ikea«, hvilket var titlen på et dokumentarprogram om Ikea-stifteren Ingvar Kamprad og hans livsværk, der blev sendt onsdag aften.

Programmet følger et pengespor gennem Holland, Belgien, Schweiz, Curaçao, Cypern og Jomfruøerne og finder frem til en fond i skattelyet Lichtenstein, hvor 100 mia. svenske kroner angiveligt er gemt af vejen, ifølge programmet som led i Ikeas mange krumspring for at undgå at betale skat.

Pengene stammer fra de royalties, som alle Ikea-varehuse udbetaler til det hollandske selskab Inter Ikea Systems, der ejer rettighederne til Ikea-brandet og alle Ikeas produkter. Selskabet får udbetalt tre procent af al omsætning i Ikea ifølge SVTs beregninger i omegnen af otte mia. svenske kr. om året.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er dét, der er tricket: "Kamprad [caster sig selv som om han] er en del af den svenske mytelogi om, hvad svenskhed er. At man skal være forsigtig, ydmyg, praktisk, gerne lidt bondsk."
I den virkelige virkelighed er manden snu, udspekuleret, uærllig og grisk.
Han ligner med andre ord en dansk politiker. Vi må håbe, at Sverige vil vise sig som den nation, der kan gøre op med typer som Kamprad.

Hvis man kanoniserer en kapitalist, vil man finde ud af at man har tilbedt grådighed - hvem kan overraskes over at tændstikfabrikanten fra Småland lægger noget til side?

Jesper Frimann Ljungberg

Well, set med de nordiske landes briller, hvordan får vi så sådanne folk til at lægge deres formuer her i landet ?
Hvor meget er de villige til at betale af kagen?
Hvor meget er vi villige til at nøjes med at tage ?

Hvis vi kan få trukket nogle af skattely millarderne tilbage til Danmark kan vi måske også få folk til at bruge dem til noget fornuftigt ?

// Jesper