Nyhed
Læsetid: 2 min.

Israel godkender granskning af kritiske NGO'er

En kommission skal se nærmere på menneskerets-ngoer, der retter kritisk fokus på hærens aktiviteter på den besatte Vestbred modstanderne kalder skridtet mccarthyistisk
Udland
8. januar 2011

JERUSALEM Finansieringen af israelske menneskerets- og borgerretsgrupper skal nu undersøges nærmere efter gentagne beskyldninger om, at grupperne handler »imod landets interesser«. Det vedtog det israelske parlament, Knesset, i denne uge i et udspil, som modstandere kalder mccarthyistisk med henvisning til den kommunistforskrækkelse, som i de tidlige 1950eres USA udløste heksejagt på alle slags formodede venstreorienterede.

Lovforslaget er fremsat af det højreorienterede Yisrael Beiteinu-parti. Idémanden er Israels kontroversielle udenrigsminister, Avigdor Lieberman.

Partiets tilhængere er overbeviste om, at de pågældende grupper stiler efter at »delegitimere« Israel, og at de finansieres af antiisraelske kræfter fra udlandet.

Ophedet debat

Lovforslaget blev godkendt med 47 stemmer mod 16 efter en ophedet debat i Knesset, hvor sikkerhedsvagter var til stede.

Afstemningen blev straks fordømt af de rettighedsgrupper, som kan forventes at blive undersøgt. De hævder, at lovforslaget indgår i en større intimideringskampagne mod grupper og enkeltpersoner, der udtaler sig kritisk om den israelske stats dispositioner.

»Israels demokrati har fået et hårdt slag,« >siger Hagai el-Ad, direktør for Forbundet for Borgerlige Rettigheder i Israel (ACRI).

»Målet er at svække menneskeretsgrupperne og gøre os mindre effektive i vores bestræbelser på at afsløre, problematisere og påvirke regeringens politik,« siger han og tilføjer:

»Medlemmer af dette Knesset har igen demonstreret, at de hellere end at beskæftige sig med indholdet af den rejste kritik vil bagvaske og give dem, der rejser kritikken, mundkurv på.«

Undersøger finansiering

Undersøgelseskommissionen er dog ikke et organ med reel magt. Det har ikke myndighed til at pålægge personer at afgive vidneforklaring eller indsende dokumenter. Dens tilhængere hævder, at rettighedsgrupperne understøttes af internationale grupper, der kan have forbindelse til »terroraktiviteter«. Og som ønsker at »fratage De Israelske Forsvarsstyrkers handlinger deres legitimitet, miskreditere deres soldater, skabe flere militærnægtere og stemple IDFs soldater og chefer som krigsforbrydere.«

Kommissionens støtter siger, at formålet kun er at undersøge finansieringen af rettighedsgrupperne, ikke deres aktiviteter.

Som modreaktion ventes flere israelske organisationer at udsende en fælles erklæring om, at de ikke har noget at skjule med henvisning til de omfattende lister over donorer og finansielle støtter, som er tilgængelige på hjemmesider og i årsrapporter.

ACRI, BTselem, Læger for Menneskerettigheder, Bryd Tavsheden og Den offentlige Komité mod Tortur i Israel er blandt de grupper, som kan forvente at blive undersøgt.

BTselem betegner skridtet som et forsøg på »at hindre os i at udføre vores arbejde gennem mistænkeliggørelse og bagvaskelse«.

»Vores arbejde«, tilføjer bevægelsen, »bliver udført lovligt og i fuld åbenhed. Forfølgelse og forsøg på undertrykkelse vil ikke stoppe os. I et demokrati er kritik af regeringen, ikke blot legitim, men nødvendig.«

Den Offentlige Komite mod Tortur i Israel (PACTI) kalder udspillet for »en hån mod de demokratiske værdier«.

»Ingen menneskerettighedsorganisation har nogensinde skadet Israel på samme alvorlige måde, som de israelske politikere, der indfører sådanne despotiske initiativer,« udtalte Ishai Menuchin, PACTIs administrerende direktør.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

""I et demokrati er kritik af regeringen, ikke blot legitim, men nødvendig.«

Så sandt.

John V. Mortensen

Husk, Israel har en udenrigsminister, som er vokset op i et kommunistisk diktatur og kender kun een melodi. Det mærkelige er, hvor mange, der synger med.