Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kapitalflugt er i voldsom vækst

Flugten af kapital, ikke mindst fra udviklingslandene, er steget med 18 procent i de seneste år. Ifølge regeringens udviklingsstrategi skal Danmark arbejde for, at de multinationale selskaber betaler deres skat i ulandene, men der efterlyses konkrete tiltag fra udviklingsorganisationer
Kapitalflugten fra de fattigste lande er steget med 18 procent siden 2000, viser ny rapport. Ifølge regeringens udviklingsstrategi skal Danmark arbejde for, at de multinationale selskaber betaler skat i u-landene, men konkrete tiltag efterlyses
Udland
18. januar 2011

For hver gang vi betaler en dollar i udviklingsbistand til verdens fattige, forsvinder 10 dollar ud af landene som følge af korruption, kriminalitet - og ikke mindst - skatteunddragelse fra de multinationale virksomheder, der vurderes, at være ansvarlig for to tredjedele af kapitalflugten.

En ny rapport, udarbejdet af den amerikanske tænketank Global Financial Integrity og baseret på tal fra Verdensbanken og IMF, fastslår, at den globale kapitalflugt er steget med hele 18 procent siden 2006.

»Det er en voldsom stigning, og det forstærker kun det forrykte billede af en verden, hvor vi giver bistand til de fattige lande, mens vi accepterer, at de multinationale selskaber trækker langt mere ud,« siger Lars Kock, politikmedarbejder i u-lands-organisationen IBIS med hovedfokus på råstofindustrien og kapitalflugt.

Han opfordrer Danmark til at stille sig i spidsen for at udarbejde internationale regler, der kan stoppe kapitalflugten.

»Hvis Danmark skal være seriøs omkring sin udviklingspolitik, må man stoppe en praksis, der reelt forhindrer de fattige lande i at tage ansvar for deres egen udvikling.«

Enorme summer

Det er af gode grunde vanskeligt at sætte et præcist tal på kapitalflugten, men rapportens forfattere estimerer, at den årlige globale kapitalflugt runder 1.260 milliader dollar, mens udpumpning af kapital fra udviklingslandene i perioden 2000-2008 har ligget på 725-810 milliarder dollar.

Enhedslistens Frank Aaen, der i en årrække har arbejdet med problematikken, er chokeret over tallene:

»Det er jo oprørende, og det uhyggelige er, at det stadig - set i forhold til deres små økonomier - er de fattiges ulande i Afrika og Asien, der har mistet mest.«

Skatteunddragelse

Man opdeler kapitalflugt - eller uretmæssig kapitaludførsel - i tre hovedgrupper: Den, der stammer fra korruption, den der føres ud af landet via kriminel aktivitet, og den såkaldte kommercielle kapitaludførsel, der via kunstig prissættelse og anden skatteunddragelse af globale virksomheder fører penge ud af udviklingslandene. Og hvor der har været stor fokus på de første to typer, er der længe blevet set igennem fingre med den sidste - til trods for, at det er noget nemmere at bremse, mener Frank Aaen, der i en årrække har forsøgt at sætte dansk fokus på problemet.

»Det handler først og fremmest om gennemsigtighed,« siger Frank Aaen.

Som det er i dag, skal en global koncern nemlig kun redegøre for dens totale indtjening og ikke, hvad de forskellige datterselskaber fortjener i de forskellige lande. De kan derfor i teorien have tjent overskuddet i et afrikansk land, men registrere det i et andet - for eksempel skattely som Bermuda eller Caymon island. At pengene reelt skulle betales og understøtte skatteindtægten i et udviklingsland, kan man i dag ikke se.

»Der er brug for land-til-land gennemsigtighed i regnskabsreglerne,« siger Frank Aaen.

Ensidigt fokus

Lars Koch er enig. Når der overhovedet tages fat om problematikkerne, ender diskussionen nemlig alt for ofte med at handle om ineffektive systemer i udviklingslandene eller korrupte diktatorer i afrikanske lande.

»Tit bliver det eneste svar, at man skal hjælpe udviklingslandene med at styrke deres skattesystemer. Det er helt fint, men da det er 'vores' multinationale virksomheder, der står for hovedparten af kapitaludførslen, må vi jo arbejde på, at de betaler deres skat der, hvor de tjener pengene,« siger Lars Koch.

Enhedslistens Frank Aaen mener ligeledes, at det ensidige fokus på at styrke skattesystemerne i syd fejler:

»Se på det herhjemme. Selv det danske skattesystem ser jo hjælpeløst til, når det kommer til de multinationale selskaber.«

Tag fat i dine kolleger

Lars Koch mener, at Danmark bør være langt mere aktiv i EU for at få udarbejdet retningslinjer for gennemsigtige regnskaber. Når Danmark overtager formandsposten i 2012, vil det være en oplagt lejlighed til at øge presset, mener han.

»Vi har hidtil spillet en aktiv og til tider negativ rolle, når disse sager er kommet på banen,« siger Lars Koch bl.a. med henvisning til kommissionens høring i december sidste år, hvor økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tilkendegivelse af en dansk holdning, ifølge Ibis, var noget skeptisk over for nye regler.

Processen har i det hele taget været præget af det faktum, at det er skatte-, -finans, eller økonomi- og erhvervsministrene, der har ført forhandlingerne i EU. Lars Koch sender en opfordring til udviklingsminister Søren Pind: »Tag nu fat i dine kolleger og bed dem om at have hensynet til udviklingslandene med.«

Udspil

Og der er tilsyneladende nyt på vej. Information erfarer, at der i denne uge er planer om at fremlægge et fælles udkast fra udviklingsminister Søren Pind og skatteminister Lund Poulsen om skat, naturressourcer og udvikling. Ifølge et foreløbigt udkast, som Information er i besiddelse af, understreges det, at der er »udbredt enighed om, at der er potentialer for at rejse en større del af skatteprovenuet« fra udenlandske virksomheder. Papiret konkluderer, at Danmark vil arbejde for, at skattebetalinger fra disse selskaber øges, bl.a. gennem mere »effektive og hensigtsmæssige nationale skattesystemer« i udviklingslandene, men også »gennem internationale aftaler, der kan øge gennemsigtigheden og åbenheden omkring finansielle transaktioner.«

Information ville gerne have spurgt udviklingsminister Søren Pind om, hvad han mener om den måde, skatteunddragelse i dag modvirker udviklingsindsatsen, og hvor langt Danmark vil gå for at udarbejde regler for regnskabsgennemsigtighed, men Søren Pind ønskede i går ikke at tale med Information.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I faktaboksen under artiklen nævnes bl a en række olielande, som taber kapital.

Af disse nævnte olielande vil jeg nu ikke anse Kina og Rusland (begge atomvåbenmagter) samt Saudi Arabien, Emiraterne og Kuwait som egentlige udviklingslande.

Penge fra disse lande går i vidt omfang til opkøb af jord og aktier m v i bl a Afrika, Vesturopa og USA .

Iøvrigt er det fint, hvis det lykkes at få virksomheder til at betale korrekt indkomstsakt i udviklingsslandene.

Anna von Sperling

Og de bliver naturligvis heller ikke talt med under 'udviklingslande' af Global Financial Integrity.

Søren Mikkelsen

Det ligner jo meget daarligt underholdningsminister Søren Pind at undslaa sig for at komme i medierne.

Altsaa har han noget at skjule.

M.h.t. at forhindre kapitalflugt og anden undergravning af hjemlandets ve og vel, her kan det hjaelpe at se paa hvordan de nordoestlige asiatiske lande goer tingene. De er nemlig saa succesfulde netop fordi de goer det modsatte af hvad liberalisternes propaganda siger at de skal, altsaa bare lade kapitalisterne goere hvad de vil. Herunder risikerer flygtende kapitalister helt konkret at blive skudt. Det giver andre kapitalister noget at taenke over.

Mindre skat stoere afkast til aktionaerene.

Lise Østerberg Bahr

KAPITALFLUGT OG KORRUPTION - 2 SIDER AF SAMME SAG !!

Lise Østerberg Bahr

KAPITALFLUGT OG KORRUPTION - 2 SIDER AF SAMME SAG !!

Lise Østerberg Bahr

KAPITALFLUGT OG KORRUPTION - 2 SIDER AF SAMME SAG !!

Lise Østerberg Bahr

Der gik vist et og andet galt ! 3 x indlæg ???