Baggrund
Læsetid: 3 min.

Knasterne mellem Kina og USA er ikke væk

Den kinesiske præsidents statsbesøg i Washington løsnede op for det kølige forhold mellem de to verdensmagter, men løste ikke nogle af de fundamentale bilaterale knuder
Kinas præsident, Hu Jintao, rejste hjem til Beijing i går, og det stod klart, at ingen af de fremtrædende hurdler i det sino-amerikanske forhold er blevet skåret ned til sokkehøjde eller helt forsvundet. Her hilser  præsident Barack Obama på sin kinesiske kollega i Det Hvide Hus.

Kinas præsident, Hu Jintao, rejste hjem til Beijing i går, og det stod klart, at ingen af de fremtrædende hurdler i det sino-amerikanske forhold er blevet skåret ned til sokkehøjde eller helt forsvundet. Her hilser præsident Barack Obama på sin kinesiske kollega i Det Hvide Hus.

Jewel Samad

Udland
22. januar 2011

BOSTON For USA drejede statsbesøget sig primært om jobs. I Kinas øjne handlede det frem for alt om gensidig respekt mellem lige partnere.

Da Kinas præsident Hu Jintao rejste hjem til Beijing fra Chicago i går, stod det imidlertid klart, at ingen af de fremtrædende hurdler i det komplekse sino-amerikanske forhold er blevet skåret ned til sokkehøjde eller helt forsvundet. De sidste par års afkølede forhold mellem Beijing og Washington er højst blevet varmet lidt op af de to statschefers dialog.

Fra præsident Barack Obamas synspunkt var den kommercielle side af besøget det absolut vigtigste.

»Vi vil gerne sælge jer alt muligt mellem himmel og jord. Vi sælger gerne flyvemaskiner, biler, software,« sagde han henvendt til sin modpart under pressekonferencen i Det Hvide Hus onsdag.

Ordrerlisten

Det Hvide Hus var så ivrig for at demonstrere Kinas gode vilje til at gå på indkøb i USAs erhvervssektor, at man offentliggjorde en lang liste over handler godkendt i forbindelse med statsbesøget.

Den største ordre på listen er Boeings salg af 200 flyvemaskiner til China Airlines til en værdi af 19 mia. dollar. Hertil kommer 70 ordrer på i alt 25 mia. dollar inden for sektorer som automobiler, maskiner, landbrug og kemiske produkter. Den samlede sum løber op i 44 mia. dollar og skaber 230.000 nye arbejdspladser, hedder det i meddelelsen.

Men amerikansk presse pegede straks på, at Boeings salg havde været undervejs siden 2007 og at de andre ordrer ville være blevet underskrevet af de amerikanske og kinesiske virksomheder, uagtet statsbesøget.

Tilbage stod en række joint ventures annonceret mellem amerikanske og kinesiske virksomheder. Her finder man fire joint ventures mellem General Electric og kinesiske statsvirksomheder: alle fire indebærer overførsel af teknologi, eksempelvis sofistikeret elektronik til flyvemaskiner og højhastighedstog samt knowhow til kraftværker.

Protektionisme

Indtil for nogle år siden anså amerikansk erhvervsliv denne type joint ventures som en fordel: Virksomhederne fik en fod indenfor på det kinesiske marked. Men nu har det vist sig, at så snart teknologien bliver overført til den kinesiske produktionspartner, finder den vej til nye selvstændige kinesiske virksomheder. De vokser hurtigt op til at konkurrere med den amerikanske joint venture, som bliver tvunget i defensiven og i nogle tilfælde frosset ud af markedet.

Da præsident Hu og hans delegation mødte fremstående amerikanske koncernchefer i Washington, stod dette stridspunkt højt på dagsordenen. Deres anke var ikke alene tyveri af intellektuel ejendom det er et gammelt stridspunkt men også et krav om, at regeringen tildeler amerikanske produktvirksomheder i Kina samme privilegier som deres kinesiske konkurrenter. Hu lovede at se på det.

USAs regering havde endvidere håbet at få overtalt præsident Hu til at accelerere revalueringen af den undervurderede kinesiske renminbi. Det ville dels bringe prisen på amerikanske eksportvarer ned og dels hjælpe den overophedede kinesiske økonomi (en vækstrate på 10,4 pct. i 2010) med at bekæmpe inflation (madpriser og lønninger stiger for tiden med 5-6 pct. pro anno).

Men også her blev de amerikanske værter serveret et nej.

Prestige for Kina

Fra Kinas side var det kommercielle aspekt af statsbesøget til at overse. De så gerne bedre adgang til opkøb af amerikanske virksomheder indenfor den strategiske højteknologiske og softwaresektor. Men her kom Hu som forventet til kort. Dertil er den politiske modstand i Kongressen for stor.

Det kinesiske lederskab ser statsbesøget i en hel anden prisme. Med en tredjedel af USAs bruttonationalprodukt og et hastigt voksende militær tilstræber Kina en plads i solen som en leder og partner med USA på verdensscenen. Her spiller protokol under et statsbesøg en ekstrem vigtig rolle for de kinesiske lederes opfattelse af deres internationale status.

Præsident Obamas håb er, at USAs respektfulde anerkendelse af Kinas stilling som verdensmagt med al den pomp og pragt det indebar i denne uge vil give gevinster på lang sigt.

Men der skal mere til illustrerer en anekdote fra den private middag tirsdag aften i Det Hvide Hus. Emnet skal udelukkende have været USAs bekymring over Nordkoreas formodede udvikling af et interkontinentalt ballistisk atommissil, der opfattes som en direkte trussel mod det amerikanske fastland. Obama skal have gjort det klart over for Hu, at med mindre Kina får stoppet Nordkorea, vil USA opruste i regionen. Den kinesiske præsident skal straks have lovet at lægge mere pres på Nordkorea.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Richard Martinsen

Vi ved alle , der er kun en måde at rette knaster ud på Kina . Stop handelen med alle deres seconda-varer , alt deres dårlige bras som intet er værd . Se det billige lort man kan købe i forskellige butikker . En rystepudser til 99,-kr der ikke holder en time . Sådan er det hele vejen rundt , Det kan kun lade sig gøre i vores smid væk verden .
Nu har de snart så mange penge så de kan købe al gæld i verden , så er vi virkelig på røven . Så kommer der en kinesisk leder i alle fimaerne herhjemme og de store landbrug bliver overtaget af en stor kinesisk familie , selv gårdmændene i boligblokkene blir kineser . Så skal vi fandeme til at spise ris hver dag 3 gange om dagen det blir sgu hyggeligt . Til den tid går vi alle med maske fordi forureningen er så voldsom . I Kina's verden er der intet miljø kun arbejde , det var jeg sgu lige ved at glemme . Bibelen blir skiftet ud med en redigeret udgave af den lille røde kommukapitalisten . TAK FOR THE .