Baggrund
Læsetid: 3 min.

Overflyvningsgaranti fuld af huller

USA's garanti for ikke at ville bruge dansk territorium til illegale fangetransporter er meget let at omgå. For hverken danske eller grønlandske myndigheder kontrollerer de fly, der overflyver eller lander i Grønland
USA's garanti for ikke at ville bruge dansk territorium til illegale fangetransporter er meget let at omgå. For hverken danske eller grønlandske myndigheder kontrollerer de fly, der overflyver eller lander i Grønland
Udland
14. januar 2011

Danmark og Grønland er henvist til at stole på USA's gode vilje i spørgsmålet om illegale fangetransporter via dansk og grønlandsk luftrum.

Der er nemlig ingen, som holder øje med, om USA overholder den garanti, som tidligere udenrigsminister Condoleezza Rice gav den danske regering i 2008.

I et brev til daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K), garanterede hun, at USA ikke ville bruge dansk territorium eller luftrum i forbindelse med CIA's fangeprogram, medmindre danske myndigheder på forhånd havde givet udtrykkelig tilladelse til det.

Flere juridiske eksperter, som Information har talt med, vurderer, at den amerikanske garanti er »meget stærk«, men problemet er, at hverken danske eller grønlandske myndigheder holder øje med, om garantien overholdes.

Samtidig giver en række militære aftaler USA ret til at anvende dansk/grønlandsk område til militære formål og byder dermed på yderligere muligheder for at omgå garantien.

Både professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School og professor i folkeret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet vurderer, at den amerikanske garanti fra 2008 er juridisk stærk.

»Garantien er jo aldeles uden forbehold,« siger Claus Haagen Jensen. »Den slår fast, at der kræves en udtrykkelig forhåndsgodkendelse fra danske myndigheder, og annullerer dermed evt. tidligere tilladelser, som USA måtte have.«

Jen Elo Rytter kalder også ordlyden af den amerikanske garanti for stærk, men hæfter sig samtidig ved, at der ikke er nogen indbygget kontrolmekanisme.

»Den bygger på, at Danmark har tillid til at USA overholder den,« >siger han,

Fuld af huller

En rundringning til de myndigheder, der holder øje med lufttrafikken over Grønland, viser da også, at den amerikanske garanti i praksis er meget let at omgå.

Hos Søværnets Operative Kommando (SOK) oplyser presseafdelingen, at USA har en stående tilladelse til at overflyve dansk og dermed også grønlandsk territorium på grund af Danmarks medlemskab af NATO. Eneste krav er, at flyet skal være »NATO-indregistreret,« og det er alle amerikanske militærfly. Flyene kan desuden ifølge aftaler mellem USA og Danmark fra 1951 og 1991 frit lande bl.a. på Thule-basen.

Indtil videre har CIA primært anvendt civile fly til transport af terrormistænkte, men også her er der mange muligheder for at unddrage sig kontrol.

Bo Pedersen, kommunikationsdirektør i Naviair, der registrerer civil lufttrafik i Grønland i op til 19.500 fods (knap seks km) højde, oplyser, at det ikke kræver nogen tilladelse at foretage en civil flyvning over Grønland. Dog kræves det, at man afleverer en flyveplan til Naviair med oplysning om flyets registreringsnummer samt navnet på det selskab, der er ansvarlig for flyet. Navne på passagerer etc. skal ikke opgives nogen steder.

For Grønlands vedkommende skal fly, der flyver over 19.500 fod aflevere flyveplaner til enten NavCanada eller Isavia på Island. Fly, der flyver under to kms højde behøver ikke aflevere oplysninger til nogen. Hvad angår landingstilladelser er det udelukkende noget, der udstedes af den enkelte lufthavn, der ikke kontrollerer hverken passagerer eller fragt hos fly, der mellemlander.

Udenrigspolitisk koloni

Blandt grønlandske politikere og meningsdannere er der udbredt skepsis over for den amerikanske garanti.

»Der er amerikanske overflyvninger og landinger hver dag på Grønland, og vi kan reelt ikke stille meget op«, siger tidligere landstingsmedlem for partiet AI Aqqaluk Lynge.

»Det er jo begrænset, hvor store ressourcer vi har mulighed for at bruge på at kontrollere USA's ageren på Grønland,« siger han. Aqqaluk Lynge mener reelt ikke, at Grønland har andre muligheder end at stole på USA's garanti.

»Vi er fanget som en lus mellem to negle,« siger han.

Formanden for Landstingets udenrigsudvalg, Justus Hansen fra det socialliberale parti Demokraterne, er enig.

»Grønland har ikke selv myndighed til at kontrollere overholdelsen af den amerikanske garanti, da udenrigs- og sikkerhedspolitik stadigvæk hører under Danmark« siger han.

»Vi har derfor ikke andre muligheder end at stole op, at Danmark også varetager vores interesser.«

I dag er Udenrigspolitisk Nævn hasteindkaldt. Eneste punkt er Wikileaks' offentliggjorte rapporter, der tyder på, at den danske regering i 2008 lovede USA at dysse sagen om CIA's fangetransporter via Grønland ned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Tillid er godt. Kontrol er bedre.
Hvis man altså gerne vil vide, hvad der foregår.
Men ikke at ville vide har været en fast bestanddel af Danmarks politik om forholdet mellem Dansk suverænitet over Grønland, Grønland og USA siden 1947.

Kristian Kolby

Se det i øjnene:
Når Lars "Løgner" Rasmussen nægter at udtale sig, er anklagerne berettigede.
Og "det kender jeg ikke til" = Ja, det er rigtigt
Til sidst:
Hvordan ser man om en VKO politiker lyver?
Læberne bevæger sig!
Jeg forbander den dag Lars Løkke Rasmussen blev født.

Leif Højgaard

Meget godt sagt - at holde sig bevidst uvidende kan være en lovovertrædelse, hvis der er formuleret et regelsæt i en særlov. F.eks ryger en vagt der har sovet på vagten i hullet et par dage. Der må gælde tilsvarende regler på dette område.

"Hvordan ser man om en VKO politiker lyver?
Læberne bevæger sig!
Jeg forbander den dag Lars Løkke Rasmussen blev født."

Mon ikke det ville have været, og bliver, akkurat samme scenarie ved en Socialdemokratisk ledet regering?
De bagvedliggende mekanismer, hvad de end er, ændrer sig nok ikke.

Søren Mikkelsen

Naar flyene mellemlander er det jo for at tanke op.

Hvis nogen var bare lidt nysgerrige om hvad der faktisk er inde i flyet - kunne de jo godt saadan administra-praktisk goere noget, selv uden formelle kontrolbemyndigelser.

F.eks. lige vente 5 minutter med at lukke op for benzinhanen - og bruge denne lille pause til at stikke hovedet indenfor, saadan uformelt, og sige dav - og se sig omkring.

Jeg mener, de er jo "vores" venner, ikke?!

Hvis man ikke engang kan det - saa er forholdet jo klart raaddent.

“Hvordan ser man om en VKO politiker lyver?
Læberne bevæger sig!
Jeg forbander den dag Lars Løkke Rasmussen blev født.”

""Mon ikke det ville have været, og bliver, akkurat samme scenarie ved en Socialdemokratisk ledet regering?
De bagvedliggende mekanismer, hvad de end er, ændrer sig nok ikke.""

Jeg mindes ingen konkrete eksempler på S politikere der taget i at lyve, så det virker ikke så sandsynligt.

Nogen tjekkede dog amerikanerne.
Svenskerne undersøgte ifølge artiklen SÄPO-agenter forklædte sig som lufthavnsarbejderede amerikanske fly.

http://www.information.dk/255924

Jesper Wendt

Lad os håbe du får ret. Mit kendskab er ikke så stort, det er kun indefor de seneste par år, jeg er begyndt at følge overfladisk med i dansk politik. Men jeg har dog senest læst om den socialdemokratiske statminister Staunings forræderi under besættelsen ved interneringen og udleveringen af danske statsborgere, inklusive folketingsmedlem Martin Nielsen. Desuden er jeg delvis enig i den påstand at: "...selv de mest fremragende politiske personligheder er eksponenter for bagved liggende dominerende materielle magtfaktorer."

Carl Madsen "Vi skrev loven" s. 392

Men lad os håbe på det bedste.