Nyhed
Læsetid: 4 min.

SD er stadig udenfor

Fire måneder efter valget i Sverige, holder partier hele vejen rundt stadig det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna uden for indflydelse. Men det giver demokratiske problemer, når man vil holde et folkevalgt parti udenfor
Sverigedemokraternas politiske leder, Jimmie Åkesson, har i godt tre måneder måttet sidde i Riksdagen i Stockholm, uden at de andre partier har ønsket at samarbejde med partiet. Det er ikke helt efter folkestyrets grundprincipper, mener flere eksperter.

Sverigedemokraternas politiske leder, Jimmie Åkesson, har i godt tre måneder måttet sidde i Riksdagen i Stockholm, uden at de andre partier har ønsket at samarbejde med partiet. Det er ikke helt efter folkestyrets grundprincipper, mener flere eksperter.

Udland
13. januar 2011

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) planlægger nu at tredoble sin vælgerskare til valget i 2014. De vil gå fra knapt seks procent af stemmerne til mellem 12 og 15 procent med en storstilet valgkampagne finansieret ved at udnytte et hul i lovgivningen, der gør, at de kan overflytte skattefinansieret partistøtte fra lokalt til nationalt niveau.

Socialdemokraterna er oprørte og kræver en lovændring. De vil ikke give SD indflydelse. Og de er ikke alene. For det er noget, man er enig om i svensk politik - lige fra Vänsterpartiets Lars Ohly til den borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt. Det er også tydeligt i det daglige politiske arbejde her godt fire måneder, efter at SD blev valgt ind i den svenske rigsdag.

»Det er vigtigt aldrig nogensinde at samarbejde eller støtte SD's forslag,« siger Mats Johansson, der sidder i Socialdemokraternas partistyrelse og er en af de hovedansvarlige for partiets strategi vedrørende SD.

»Årsagen er, at der er en uhørt stor forskel i deres menneskesyn og vores. Vi kommer aldrig til at medvirke til at SD kommer til at fremstå som et almindeligt parti, for deres grundlæggende ideologi går ud på at sætte mennesker og grupper op mod hinanden.«

Regeringspartiet Moderaterna vil ikke kommentere SD. De siger gennem en pressemedarbejder, at de ikke anmelder andre partiers politik, og at Moderaternas politik på området er, at de debatterer med dem i rigsdagen, men ikke udenfor.

Vänsterpartiets leder, Lars Ohly, siger, at han helst vil undgå at give SD indflydelse .

»Men de har fået en helt ny platform, det kan man ikke se bort fra. Tidligere har vi sagt, at vi ikke vil give dem legitimitet dér, hvor de savner den, men nu er de blevet valgt ind i en parlamentarisk forsamling, så må vi selvfølgelig tage debatten. Før valget var det noget andet - da havde Jimmie Åkesson (SD's leder, red.) ikke den legitimitet. Men jeg havde selvfølgelig helst set, at de ikke var kommet ind.«

SD som boldtræ

Men når de andre partier prøver at udelukke SD, giver det demokratiske problemer, mener forskere.

»Det er rigtig svært for dem at blive ved med at være demokratisk troværdige og samtidig opretholde denne distance til SD, fordi SD er demokratisk valgt,« siger ph.d. ved Malmö Universitet Anders Hellström, der forsker i partiet.

Det var også det, der gjorde sig gældende, mener lektor ved statskundskab på Stockholms Universitet Jenny Madestam, da de andre partier forsøgte at finde en måde, hvorpå de kunne undgå at give SD de udvalgsposter, partiet som folkevalgt parti i den svenske rigsdag, har ret til.

»Men så opgav man det, fordi man indså, at det er udemokratisk. At det ikke går i et demokrati,« siger Jenny Madestam, der påpeger, at SD er blevet brugt som boldtræ for begge blokke i svensk politik.

»Eksempelvis er Fredrik Reinfeldt blevet stemt ned nogle gange, og så har han henvist til, at Mona Sahlin har sagt, at hun ikke ville give dem indflydelse, men at hun ved at stemme sammen med SD lige præcis er med til at give partiet indflydelse a la: 'Hvad var det, jeg sagde?'. På den måde har han slået på modstanderne ved hjælp af SD,« siger hun og påpeger, at begge blokke er ekstremt bange for at blive associeret med partiet.

»Socialdemokraterna har eksempelvis hele tiden ageret, så de ikke ligger på linje med SD, og dermed har man lagt sig på linje med regeringen i stedet. Problemet med det er selvfølgeligt, at vi ikke får nogen reel opposition. Det bliver svært for vælgerne at se noget alternativ til den siddende regering, hvilket i sidste ende gavner den martyrrolle, SD har taget på sig.«

Det er Anders Hellström fra Malmö Universitet enig i.

»De har et stærkt selvbillede af, at de er folkets venner og demokratiske martyrer - at de er det eneste troværdige demokratiske alternativ. Det vil sige folkets stemme vs. alle de andre, der elsker at hade SD. Resultatet er, at vi havner i et demokratisk dilemma. Vi har et parti, der er demokratisk valgt, men de regnes for at være demokratisk tvivlsomme. Og hvordan håndterer man det?« spørger Anders Hellström, der ser en øget polarisering i det svenske debatklima.

Enkle løsninger

Men Vänsterpartiets Lars Ohly ser det som positivt, når partierne på tværs står sammen: »Alle andre partier er antiracister, og på den måde, kan man forme en front i værdipolitikken, nemlig, at racisme ikke er gangbart i Sverige,« siger Lars Ohly, der mener, at der findes den risiko, at de andre partier også begynder at flytte sig for at møde den opinion, der støtter SD og dermed en fremmedfjendsk politik.

»Det skete eksempelvis i Danmark. Som det ser ud nu, er jeg ikke bekymret, men vi ser jo, hvordan de danske socialdemokrater og endda vores eget søsterparti SF har været tavse, hvor vi synes, at de burde have reageret. Ingen af os kan sige os fri fra den smitte - ingen kan sige, at vi aldrig nogensinde kommer til at lade os påvirke. Det gælder om hele tiden at være opmærksom og tage kampen imod racisme.«

Og selv om Lars Ohly ser statsminister Fredrik Reinfeldt som klar antiracist, mener han alligevel, at Reinfeldt og det borgerlige Moderaterna bedriver en politik, der opfordrer til fremmedfjendske strømninger i samfundet.

»Det gør han, når han sætter spørgsmålstegn ved menneskers ligeværd. Når han fører en politik, der trækker Sverige fra hinanden og sætter kiler ind mellem dem, der arbejder og tjener penge og så dem der står uden for, er syge eller arbejdsløse. Disse vælgere er fristede af enkle løsninger og sådan en enkel løsning er at kritisere indvandringen og se det som en ren udgift og et problem. Det er vand på SD's mølle.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her