Baggrund
Læsetid: 3 min.

Sunni-aktioner mod Hizbollahs 'persiske kup' fuser stille ud

Krisen i Libanon synes foreløbig bilagt med et parlamentsflertal bag sunni-politiker som ny premierminister
Udland
26. januar 2011

BEIRUT - 'Raseriets dag', proklameret af den nu afsatte premierminister Saad Hariris støtter i 14. marts-bevægelsen i protest mod Hizbollahs 'persiske kup' - en uvenlig henvisning til det shiitiske partis sponsor i Teheran - fusede ud i løbet af dagen.

Fjernsynets billeder af brændende bildæk i Beiruts sunni-gader og i det sunni-dominerede Tripoli mod nord blev hen på eftermiddagen til repriser. Tidligere havde nogle hundrede demonstranter i den nordlibanesiske havneby skudt i luften og afbrændt en reportagevogn fra al-Jazeera-tv. Kanalens journalister og teknikere søgte tilflugt på et tag, hvor de blev reddet af en tilkaldt militærenhed.

I et centralt vejkryds i Beirut på grænsen mellem et sunni-kvarter og det shia-muslimske Dahiya, Hizbollahs støttepunkt i hovedstaden, var der hurtigt flere soldater end aktivister. I den centrale bydel omkring det amerikanske universitet mærkedes uroen som en mættet stilhed af sparsom trafik og spredt butikshandel. Mellem de spanske ryttere og massive stålbomme, der befæster Hariris partihovedkvarter, brugte børn betonchikanerne i gaden som fodboldmål. Den franske ambassade sendte en sms til elever og forældre på den franske skole om, at skolen holder lukket i dag, men genoptager normal undervisning torsdag.

Sidder på flæsket

Denne melding siger mere om situationen end den dramatiserede tv-dækning. Der er en risiko, men ikke for borgerkrig - Hizbollahs syrisk-iransk-støttede 8. marts-bevægelse (et kludetæppe af opportunistiske kristne, sunnier i opposition til Hariri og nu også drusere) har såvel våbnene som matematikken på deres side: 68 af parlamentets 120 medlemmer har peget på sunni-politikeren og millardæren Najib Mikati fra Tripoli som ny premierminister, og han blev udnævnt i går af præsident Michel Sleiman.

»Hizbollah har ingen grund til at gå i flæsket på sunnierne nu, hvor de har regeringsmagten, så du vil ikke se sammenstød,« sagde Ernest Khoury, en kollega på avisen al-Akhbar.

»Hariris folk kan have deres raseri i fred« - hvad de havde uforstyrret indtil midt på eftermiddagen, da Hariri selv gik på tv og opfordrede sine tilhængere til at tage det roligt og 'passe på sig selv'. Medmindre sunni-grupper angriber shiaer - og de blandede kvarterer i Beirut er helt stille - vil raseriet dø hen af mangel på ilt. På Martyrpladsen ved den myrdede Rafik Hariris gravmæle var højst nogle hundrede forsamlet.

»Det passer sikkert Hariri, at han nu træder tilbage,« sagde Khoury. »Mikatis nye regering kan trække Libanon ud af samarbejdet med FN's Hariri-tribunal (der er krisens årsag, red.), stoppe det økonomiske tilskud, hente de tre libanesiske dommere hjem og afvise de anklager, der vil komme. Når det er sket, kan sønnen (Saad Hariri) vende tilbage som premierminister efter et valg, uden at han har haft medansvar for attentatet på FN-tribunalet, der har efterforsket mordet på hans far. Alle kommer ud som vindere.«

Tribunal marginaliseres

Ved redaktionens slutning så det ud til, at Hizbollah er sluppet godt fra 'det persiske kup'. Det er parlamentarisk uangribeligt og tjener til at bringe Hizbollah ud af kattepinen ved en eventuel FN-tiltale for Hariri-mordet for fem år siden. FN-tribunalet vil køre videre, det er en selvstændig domstol, men uden at den libanesiske regering samarbejder.

Med 57 mandater fra 8. marts, syv af druserlederen Walid Jumblatts 11 mandater og tre frafaldne 14. marts-sunni-medlemmer fra Tripoli, herunder den ny premierminister samt en kristen parlamentariker fra Zahle kunne Hizbollah-fløjen mønstre de 68 mandater, der sikrede Hariris afgang.

Det forlød i går, at Hizbollah ikke vil stille ministre i regeringen - for ikke at give USA og Israel en grund til kræve sanktioner. Og Najib Mikati er en moderat sunni med gode forbindelser til USA og Saudi-Arabien.

Som en bekendt, der er musikprofessor, sagde: »Det hele er koreograferet«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her