Baggrund
Læsetid: 6 min.

Den triumferende elite kommer marcherende

Mens Myanmars militære ledere er trukket i civil, uddannes en ny elite til at føre landet videre. Information har besøgt dem i en by, som få udefrakommende nogensinde har fået adgang til
Mens Myanmars militære ledere er trukket i civil, uddannes en ny elite til at føre landet videre. Information har besøgt dem i en by, som få udefrakommende nogensinde har fået adgang til
Udland
3. januar 2011

PYIN OO LWIN - Weekendens invasion begynder tidligt: Militærkadetter i stiveste puds - med kadetbaretten på skrå, velpudsede sorte sko og en lædermappe under armen - indtager gaderne i den mindre by Pyin Oo Lwin, lidt nord for Mandalay. Ryggen er rank og attituden ligeså. Her kommer 'fremtidens triumferende elite' - som er sloganet for byens eliteofficersakademi - målrettet marcherende. Denne dag er dog shoppingdag for officerkadetterne. De passerer aviskioskerne hvor Aung San Suu Kyis billede, trods trykkeforbud, stadig hænger ud mod gaden.

Despoter og rynkecreme

I over 100 år har Pyin Oo Lwin været hjemsted for Myanmars militær, også under den britiske kolonitid, hvor briterne strømmede op til den lille by i bjergene hvor vejret var køligere og blomsterne mere mangfoldige. Byens gamle hestevogne, der stadig er i brug, og kuriøse gamle engelske villaer er fortidens tydelige efterladenskaber.

Lidt længere oppe ad vejen slår deres hæle hårdt mod fortovet foran byens boghandel, der foruden bøger om forskellige moderne våbentyper og Rural Self Government i 50'erne, sælger gamle Newsweek og Time Magazine. Asiatiske despoter og stærke ledere er på forsiden: 'Death of a Despot' (Cambodia's Pol Pot 1925-1998), 'A Coup in Cambodia' ('Hun Sen Takes Bloody Control of a Ravaged Nation') og 'The Crash That killed Zia' ('Accident or Sabotage?')

Byens handelsliv servicerer de unge fremadstormende mænd med alt fra Nivea for Men-creme i versioner med enten Anti-ageing, Whitening eller Multiprotection (den metroseksuelle mand er tilsyneladende også slået igennem i Myanmars militær), hårfarvemiddel for de lidt ældre under navnet dark and handsome, stramme herreunderbukser og skocreme, dog kun i farven sort.

En håndfuld butikker har specialiseret sig i militæruniformer med alt, hvad der dertil hører af emblemer, kasketter, bælter, overfrakker, varmt undertøj og kasketter for enhver militærrang. Et fuldt sæt koster omkring 1.000 kr., forklarer den unge, kønne, kvindelige ekspeditrice, men normalt køber kadetterne lidt ad gangen. I juli og oktober er der dog særligt gang i salget, da kadetterne har henholdsvis orlov og skal tage sig godt ud under besøget i hjembyerne, og tager afgangseksamen fra akademiet.

Triumferende elite

Defense Services Academy (DSA) er navnet på landets ledende militærakademi beliggende i Pyin Oo Lwin (ikke langt fra en anden af militærets eliteinstitutioner Defence Services Technology Academy). Dets indgangsportal er af gigantiske proportioner med statuer af hedengangne militærhelte og skiltet med »Fremtidens Triumferende Elite« på både engelsk og myanmarsk oplyst i gyldne bogstaver døgnet rundt. Så er man ikke i tvivl.

Her uddannes landets militære elite i alt førende inden for krigsførelse og militærledelse, så de en dag kan føre landets stolte militærtraditioner videre. Uddannelsen inkluderer derudover sprogundervisning i russisk af en spraglet flok russiske damer i 40'erne og 50'erne - Rusland er storeksportør af avancerede våbensystemer til Myanmar.

Men for at være blandt de i alt ca. 1.500 officersaspiranter, der hvert år optages er det ikke nok at være velbegavet og have de rette karakterer. De fleste kommer fra militærfamilier og har fædre, der selv har studeret på akademiet. Myanmars ledende general, efter senior general Tran Shwe, Maung Aye er akademiets fornemste tidligere elev. Than Shwe selv er fra The Officer Training School (OTS) beliggende tættere ved hovedstaden Yangon. En vis rivalisering eksisterer blandt de to militære udklækningscentraler. Det er dog ikke alle landets militærsønner der følger den slagne vej. Myint Zaw, der er midt i 30'erne, har meldt sig ud af familiekarrieren trods en opvækst på militærkaserner, med en far, der har tjent militæret hele sit liv og søskende, der har fulgt i samme spor.

»Jeg troede bare ikke på det« forklarer han, der dog stadig har karseklippet militærfrisure. Det ledte til et brud i mere end 15 år med familien, der ikke ville acceptere hans valg. Først da han uden hjælp fra familien havde gjort karriere inden for restaurationsbranchen, vendte han tilbage. Hans far græd ved gensynet og er nu pensioneret fra militæret med en pension, han ikke kan overleve på. Den hjemvendte søn har nu stablet en lille butik på benene for faren - uden for militærbasen.

Proxy og piger

Denne lørdag er det dog ikke alt sammen kun alvor i militærbyen trods kadetternes alvorlige miner. Mens flere aspiranter køber MP3'ere, MP4'ere og fikse videokameraer har en anden en splinterny guitar under armen. Der drikkes jordbær- smoothies på cafeer, og flere har far og mor på besøg. Dagen efter er de trukket i ensformigt civil: sarong og hvid skjorte, da det er helligdag.

Pludselig ser de som landets civile ledere ikke helt så faretruende ud. Men fjant eller smil er der ikke meget af.

Det skulle da lige være på nær på internetcafeerne, der her i byen har bedre bredbåndsvidde og hastighed end noget andet sted i landet - og pudsigt nok helt automatisk bruger af proxy-servere, så der er direkte adgang til alverdens forbudte hjemmesider (der ellers er blokeret af militærstyrets it-censur) både af den politiske og mere pornografiske slags. Aung Zin har som så mange andre af sine unge militære kolleger travlt med at multitaske blandt Facebook, G-talk, hip hop-videoer på YouTube og nøgne skønheder.

Andre spiller World of Warcraft - og de er overraskende gode til det. Men de holder sig for sig selv, og blander sig ikke med byens øvrige unge. Slet ikke de to unge transvestitter ved computeren overfor med lyserød øjenskygge og falske øjenvipper med diamanter i - eller den fremmede kvindelige turist i forklædning.

Efter en Newsweek-forside tidligere på året om Myanmars og dets Soldiers of Fortune er det ikke mere helt så sjovt og uskyldigt for elitekadetter at hænge ud med ikke helt så uskyldige blondiner.

Til gengæld har militærbyen mere end 60 massageklinikker mest med piger fra andre dele af landet, forklarer en lokal ngo-medarbejder. Han fortæller også, om hvordan fattige bønder får konfiskeret deres jordlodder i stor stil af militæret til deres nye baser, uden kompensation. Hvis de er heldige kan de få lov at leje jorden tilbage. Enkelte lokale piger med ambitioner om at blive officersfruer hænger også ud med kadetterne, men ellers holder de lokale unge sig på afstand.

Punk og luftballoner

»Vi kan ikke lide dem, fordi de er landets fremtidige ledere,« forklarer en af de lokale unge.

Han tilhører byens gruppe af lokale punkere, der med vildt hår, sort make-up, 80'er punk-outfit og en attitude, der ikke lader Sex Pistols meget tilbage.

Der er ikke plads til piger i slænget men de store teenagedrenge 'elsker hinanden' forklarer de med fadøl i hånden og gelé i håret.

En militærkarriere er milevidt fra deres pejlingspunkter. Selv hiphop er ikke deres stil - det er i stedet Linkin Park og Green Day, de holder af.

De er mødt op ved en stor pagode uden for byen (da en Buddha faldt af en lastbil på vej mod eksport til Kina og ikke kunne flyttes byggedes her en pagode ved navnet Elsker Landet Pagoden), hvor en årlig buddhistisk festival afholdes. Den fejres ved opsendelse af store varmluftsballoner.

Men i år er den kombineret med en udendørs musikfestival med landets førende rock og hiphop-bands. Smarte unge i korte nederdele, tatoveringer, bare mandeoverkroppe, stiletter i støvet og cool kluns (der i disse tider selv her kan købes billigt fra Kina) er kommet strømmende fra det nærliggende Mandalay.

»Happy la?« (Er I lykkelige), rapper smarte Sai Sai ud mod menneskemængden, mens solen går ned over bjergene, og kulden ruller ind. Der er ikke skyggen af en elitekadet at se.

Over os stiger de gigantiske balloner mod himlen. De er udformede som isbjørne, køer, ænder og jordkloden med Myanmar på størrelse med et kontinent. De er omgivet af kranse med lys, har fyrværkeri som komethaler - og er fulde af varm luft.

Sofie Nymark er et pseudonym. Journalistens navn er redaktionen bekendt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter guldmann

Stemningsbilledet her fra Pyin Oo Lwin er jo den rene idyl. Eller er der noget man har miset. Pointen med artiklen måske?

Peter Ole Kvint

Der er ingen mening i artiklen. Hun skulle hellere køre op i bjergene.