Nyhed
Læsetid: 1 min.

Tusinder protesterer i Yemen

Demonstrerende folkemasser kræver præsident Ali Abdullah Salehs afgang
Demonstrerende folkemasser kræver præsident Ali Abdullah Salehs afgang
Udland
28. januar 2011

Den uro, som først fortrængte Tunesiens leder og siden bredte sig til Egypten, nåede i går også til den forarmede stat på den arabiske halvø Yemen.

Her gik tusinder på gaden i den største demonstration, som er set i hovedstaden Sanaa, imod præsident Ali Abdullah Saleh.

Saleh, der er en vigtig allieret for USA i kampen mod al-Qaedas tilstedeværelse i dele af Yemen, blev præsident for Nordyemen i 1978 og ved nationens samling i 1990 for hele Yemen.

»Folket vil have en ny præsident,« råbte demonstranterne, der forsamledes ved Sanaa Universitet, rapporterer Reuters. »Det er tid til forandring«, råbte andre med henvisning til den folkeopstand, som væltede Tunesiens præsident Ben Ali for to uger siden.

Mindst 10.000 demonstranter deltog i aktionen, der udgik fra Sanaa Universitet, mens 6.000 demonstrerede tre andre steder i Sanaa i protester organiseret af Yemens oppositionskoalition. En demonstration til fordel for regeringen samlede højst 200 mennesker.

Kræver bedre levevilkår

Ud over politiske forandringer kræver demonstranterne bedre levevilkår. Et banner bar påskriften:

»Nok udenomssnak, nok korruption, se på kløften mellem fattige og rige.«

Som tunesere og egyptere beklager yemenitterne sig over stigende fødevarepriser og mangel på jobs og over autoritære herskere, der kvæler afvigende røster med hårdhændede metoder.

Yemen kæmper med stigende arbejdsløshed og hastigt svindende olie- og vand- reserver. Næsten halvdelen af landets 23 millioner indbyggere må leve for to dollar om dagen. En tredjedel lider af kronisk sult.

Der er udbredt frygt for, at Yemen skal blive en ny sikker base for al-Qaeda, ikke mindst fordi mange af nationens unge arbejdsløse ses som potentielle rekrutter for militante islamistgrupper. Ydermere plages landet af en separatistopstand i syd og af et væbnet shiamuslimsk oprør i nord.

Saleh har forsøgt at dulme utilfredsheden. I sidste uge foreslog han en forfatningsændring, der vil begrænse en præsidents embedstid til to perioder a højst syv år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her