Baggrund
Læsetid: 4 min.

Afghanere frygter krigsherrernes tilbagevenden

Kampe mellem forskellige grupper i Afghanistan skaber nervøsitet og tvinger USA til at indstille optræningen af de afghanske militser
Den amerikanske hær har gennemført en omfattende rekrutteringskampagne for at få flere afghanere til at melde sig til de afghanske sikkerhedsstyrker og til politiet.

Den amerikanske hær har gennemført en omfattende rekrutteringskampagne for at få flere afghanere til at melde sig til de afghanske sikkerhedsstyrker og til politiet.

S Sabawoon

Udland
18. februar 2011

MARJAH, HELMAND - Opbygningen af en milits, der skal bekæmpe Taleban, og som mange afghanere frygter vil kunne få landets forhadte krigsherrer til at genopstå, er blevet afbrudt i det centrale Helmand efter kampe i området. Opbygningen af et lokalt vagtværn, der ligesom andre steder er blevet varmt anbefalet af den øverstkommanderende for de amerikanske styrker, David Petraeus, som afgørende i kampen mod Taleban, er også blevet indstillet på grund af bekymringer om, at den uofficielle politistyrke, som omfatter 800 mand, allerede er større end den officielle politistyrke og dermed kunne true statens myndighed.

Områdets guvernør, Abdul Muttaleb, indkaldte i sidste uge lederne for de 30 grupper, som hver især omfatter op til 50 bevæbnede mænd, for at få dem til at indføre et strengere adfærdskodeks:

»Rundtomkring i landet gør disse grupper sig forhadt af befolkningen,« sagde Muttaleb til de forsamlede mænd, hvoraf mange stod i spidsen for mujahedinerne i kampen mod den sovjetiske besættelsesmagt i 1980'erne:

»Det samme må ikke ske i Marjah.«

Udmattelseskrig

Marjah tilskrives stor politisk betydning i Washington, hvor situationen i området betragtes som en test af Barack Obamas beslutning fra 2010 om at sende yderligere 30.000 soldater til Afghanistan. For mange af dem var Marjah den første destination. På trods af en offensiv i offentligheden, der skabte forventninger om hurtig succes, blev de nye tropper hurtigt trukket ind i en udmattelseskrig med de sejlivede Taleban-styrker.

Et år senere er sikkerhedssituationen væsentligt forbedret. En amerikansk marineofficer i Helmand påstår endda, at det frodige landbrugsområde nu er »sikrere end Detroit«. Det skyldes ikke mindst de 30 såkaldte ISCI-grupper, som har ansvaret for opretholdelsen af »midlertidig sikkerhed for vigtig infrastruktur«. Men den generelt gode sikkerhedssituation i den centrale del af området bliver ringere, hvis man bevæger sig ud i periferien, hvor marinesoldaterne jævnligt er udsat for hjemmelavede bomber og pludselige bagholdsangreb fra Taleban.

Amerikansk købekraft

Dave Hudspeth, som er oberstløjtnant og har ansvaret for 1.000 marinesoldater i en af de to bataljoner i området, siger, at den store fordel ved lokalt rekrutterede styrker er, at de har meget nemmere end udenforstående ved at identificere oprørerne. De er også vigtige for planerne om, at der skal være et medlem af sikkerhedsstyrkerne (herunder amerikanske marinesoldater og af- ghanske soldater) for hver 22 civile borgere. Det betragtes som essentielt for bekæmpelsen af oprørerne og skal samtidig give marinesoldaterne mulighed for at trænge frem i de områder, hvor Taleban stadig står stærkt.

Derfor har den amerikanske hær gennemført en rekrutteringskampagne med 500 ansættelser på 30 dage. Hærens store købekraft har været afgørende for at tiltrække nye rekrutter. På blot 10 dage bliver der brugt omkring 500.000 dollar på udviklingsprogrammer og lønninger. Et medlem af de af- ghanske sikkerhedsstyrker får 150 dollar om måneden, mens officererne får 180 dollar og et »startbeløb« på 5.000 dollar til at købe våben for. Det betyder, at delingsførerne, der henter lønningerne, får fingre i tusindvis af dollar hver måned.

Infiltreret af Taleban

På trods af en grundig og kritisk vurdering af de nye rekrutter har ISCI-ordningen i Marjah været ramt af problemer med væbnede grupper, som bekæmper hinanden, de afghanske sikkerhedsstyrker og marinesoldaterne. I en sag, der betragtes som særligt foruroligende, anholdt og tævede en officer en af- ghansk mand, der havde stjålet en motorcykel. Mandens kvindelige slægtninge hævder, at de er blevet mishandlet. Da politiet efterforskede sagen, opstod der kamp, hvor en 15-årig dreng blev dræbt af et skud i hovedet, og to ISCI-ledere blev såret.

I en anden sag førte et slagsmål mellem to narkotikapåvirkede medlemmer af ISCI, der sloges om en kvinde, til, at den ene blev stukket ned med en bajonet, og den anden blev skudt. Morderen stak af uden at betale erstatning til den døde mands familie, hvilket har skabt splid mellem de to nabofamilier.

Det frygtes også, at Taleban-sympatisører har infiltreret nogle grupper, ikke mindst efter at marinesoldater i denne måned har været i kamp med bevæbnede mænd, som bar gule armbånd i stedet for uniformer og dermed afslørede sig selv som medlemmer af ISCI-styrkerne.

De amerikanske marinesoldater siger, at der i det lange løb ikke er nogen risiko for, at det lokale politi vil slutte sig til krigsherrerne, da ISCI-styrkerne kommer til at indgå i den formelle politistyrke eller i et parallelt program for opbygning af lokale politikorps, mens andre vil blive uddannet til forskellige håndværk, f.eks. tømrer eller skrædder. Men marinesoldaternes ambitioner er ude af trit med præsident Hamid Karzais regering, som ikke har lagt skjul på sine forbehold over for uformelt politiarbejde og frygter, at rekrutterne i sidste ende vil angribe de mennesker, de er sat til at beskytte.

Den massive udvidelse af ISCI-styrkerne er i strid med general Petraeus' løfte om, at sådanne ordninger skulle være af beskeden størrelse og opbygges gradvist. Hudspeth siger, at ansættelsesstoppet har været nyttigt, så amerikanerne kunne være »helt sikre på, at ISCI-officererne ikke falder tilbage til en tilværelse som krigsherrer og dermed bekæmper de uniformerede afghanske sikkerhedsstyrker«.

På mødet i sidste uge forpligtede medlemmerne af ISCI-styrkerne sig med en underskrift - eller i mange tilfælde med en tommelfinger dyppet i blæk - til at deltage i ugentlige kurser og underkaste sig det lokale politis myndighed.

© Guardian & Information 2011 Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her