Læsetid: 4 min.

Afsløring: Energiselskaber udspionerer miljøaktivister

Lækkede dokumenter viser, hvordan tre britiske virksomheder har betalt et privat sikkerhedsfirma for at overvåge aktivister
Et privat sikkerhedsfirma har på vegne af tre store britiske energiselskaber infiltreret en række miljøgrupper, heriblandt arrangørerne af de store demonstrationer ved G20-topmødet i London. På billedet ses demonstranter ved topmødet.

Et privat sikkerhedsfirma har på vegne af tre store britiske energiselskaber infiltreret en række miljøgrupper, heriblandt arrangørerne af de store demonstrationer ved G20-topmødet i London. På billedet ses demonstranter ved topmødet.

DANIEL DEME

17. februar 2011

Tre store energiselskaber har gennemført hemmelige efterretningsoperationer for at overvåge britiske miljøaktivister. Det viser lækkede papirer, som The Guardian har fået i hænde.

Energigiganten E.ON, Scottish Resources Group, som er Storbritanniens næststørste kulproducent, og Scottish Power, en af Storbritanniens største elproducenter, har betalt et privat sikkerhedsfirma for ydelser, som omfatter hemmelig overvågning af aktivister.

De lækkede dokumenter viser, hvordan sikkerhedsfirmaets ejer, Rebecca Todd, varskor direktørerne for de tre virksomhedsledere om miljøgruppernes planer. Det fremgår, at hendes kendskab til disse hviler på opsnappet e-mail-korrespondance. Endvidere fremgår det, hvorledes hun instruerer en agent i at deltage i kampagnemøder og vejleder ham i, hvordan man skal indynde sig hos aktivister.

Lækken kommer på et tidspunkt, hvor Storbritanniens politichefer er trængt af belastende afsløringer af undercover-politifolk i protestbevægelser og i den forbindelse har givet udtryk for, at private erhvervsinteresser har infiltreret protestgrupperne med langt flere undercover-spioner, end politiet har.

Ledende politifolk beklager sig desuden over, at de spioner, som agerer på de private firmaers vegne - i modsætning til politiets folk - kan operere uden for lovgivningens rammer.

Sir Hugh Orde, formand for det britiske forbund for politichefer, der indtil for nylig var styringsorgan for den hemmelige nationale enhed af undercover-politifolk i protestgrupper, sagde således i sidste uge, at »indførelsen af helt ukontrollerede spillere i den private sektor udgør et massivt retssikkerhedsproblem.«

Afsløringerne af politiagenten Mark Kennedy og tre andre undercover-politifolk i protestgrupper skabte voldsom kontrovers i sidste måned og har ført til fire officielle undersøgelser af deres aktiviteter.

Nu kaster en Guardian-undersøgelse nyt lys over den overvågning af miljøaktivister, som sker fra private sikkerhedsfirmaer, hvis agenter udgiver sig for at være aktivister for at komme på aktivistgruppernes mailinglister eller infiltrerer de pågældende grupper på anden vis.

Flere fortilfælde

Der er flere fortilfælde af, at multinationale selskaber, der spænder fra elproducenter til våbenfabrikanter, har hyret sikkerhedsfirmaer til at forhindre aktivister i at iværksætte kampagner imod dem eller bryde ind på deres område.

De lækkede dokumenter giver indblik i nogle af de metoder, som benyttes af sikkerhedsvirksomheden Vericola, der drives af 33-årige Todd Vericola. Virksomheden, som har til huse i Canterbury, tilbyder ifølge Todd »risikohåndtering for erhvervslivet«, herunder en »individuelt tilpasset service til kunder i forbindelse med potentielle trusler« mod deres virksomheder.

Igennem de seneste tre år har Todd ved hjælp af forskellige e-mail-adresser tilmeldt sig mailing-lister fra en række miljøgrupper, deriblandt arrangørerne af de store demonstrationer ved G20-topmødet i London, demonstrationer mod E.ON's kraftværk i Kingsnorth og udvidelsen af Heathrow Lufthavn.

Hun har dermed opnået adgang til intern kommunikation og fået detaljeret indsigt i forberedelsen af demonstrationerne.

I juli sidste år fremsendte hun oplysninger om aktivister fra gruppen Climate Camp til to virksomhedsledere, idet hun omtalte førstnævnte som »de sædvanlige mistænkte«.

Den ene virksomhedsleder var Gordon Irving, sikkerhedsdirektør for Scottish Power siden 2001 efter en 30 år lang karriere i Strathclyde Politi. Den anden var Alan Somerville, den daværende direktør for Scottish Resources Group, som producerer en stor mængde af Storbritanniens kul.

Todd fremhævede i et memo, at aktivisterne havde planer om at indsende flere indsigelser imod en udbygning af kulproduktionen, som afventede en nødvendig byggetilladelse.

Aktivister siger også, at hun i en periode på et år mellem 2007 og 2008 regelmæssigt deltog i møder i en miljøgruppe, der er kendt som Rising Tide.

Det fremgår endvidere, at hun rådgav en kollega om, hvordan han skulle fremstå troværdig blandt de øvrige aktivister på møder, hvor der skulle tilrettelægges fremtidige protester. Et af hendes tip var, at han ikke burde nævne, at han fløj til Tyskland, eftersom miljøaktivister »selvsagt hader kortdistanceflyvninger«.

Benægter infiltration

Todd, der benægter at have bedrevet privat spionageaktivitet, insisterer imidlertid over for The Guardian på, at hun har fået alle de oplysninger, hun har videreformidlet, fra offentligt tilgængelige kilder, herunder fra sit abonnement på miljøaktivisternes mailing-lister. Til trods for, at hendes egne e-mails afslører, hvordan hun gentagne gange forsøgte at finde frem til måder, hvorpå hendes agenter kunne få adgang til protestsammenkomster, benægter Todd, at hendes firma skulle have »infiltreret« protestgruppernes møde, da disse angiveligt er åbne for ethvert medlem af offentligheden. Miljøaktivisterne selv er imidlertid stærkt indignerede over, at hun ved at udgive sig for en af deres tilhængere har fået adgang til e-mails og de møder, hvor taktik og strategier blev drøftet. Eli Wilton, en kampagnemedarbejder for Climate Camp, siger:

»Det er skræmmende at sidde på et møde, der handler om, hvordan vi kan stoppe den fossile brændstofindustri, og din sidemand kan være en spion betalt af energigiganterne selv.«

Han erklærer desuden, at Todd og hendes kolleger »ikke kan have tilmeldt sig listerne uden først at have deltaget i vores møder. Det var interne lister, hvor vi for eksempel diskuterede forskellige strategier for at stoppe de nye kulfyrede kraftværker, som E.ON har tænkt sig at bygge.«

E.ON oplyser, at virksomheden ganske rigtigt har hyret Vericola og et andet sikkerhedsfirma, Global Open, på en »ad hoc-basis«, fordi virksomhedens ledelse har et legitimt ønske om at vide, hvornår miljøforkæmpere vil demonstrere eller trænge ind på virksomhedens kraftværker, som de har gjort tidligere.

E.ON's talsmand siger dog, at man har bedt Vericola om kun at skaffe offentligt tilgængelige oplysninger. Har Todd og hendes kolleger skaffet sig private oplysninger, er dette ifølge talsmanden »sket på eget initiativ.«

Hverken SRG eller Scottish Power har ønsket at kommentere afsløringen.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Marie Pedersen

Mange firmaer er i dag så store, at de jo reelt udgør en lige så stor magt, som mange stater. Det her er så endnu et sted, hvor der faktisk mangler lovgivning.

Egentligt benytter de vel bare de samme metoder som Greenpeace har benyttet i lang tid med stor succes.
Få en ansat på en hvalfangerbåd, liste et lille kamera med og så få nogle gode billeder i kassen.

Det er jo ren Wikileaks for kapitalister...