Nyhed
Læsetid: 5 min.

Anholdelse forværrer spionstrid mellem Pakistan og USA

Den pakistanske efter-retningstjeneste beder nu CIA om at identificere alle hemmelige agenter i landet. Det sker efter anholdelsen af ejeren af et amerikansk sikkerhedsfirma i Peshawar
Det er ikke kun de pakistanske myndigheder, der er oprørte over anholdelsen af de to amerikanere. Pakistanerne har demonstreret og krævet, at Raymond Davis skal henrettes for de mord, han er anklaget for.

Det er ikke kun de pakistanske myndigheder, der er oprørte over anholdelsen af de to amerikanere. Pakistanerne har demonstreret og krævet, at Raymond Davis skal henrettes for de mord, han er anklaget for.

Ritzau Scanpix

Udland
1. marts 2011

ISLAMABAD - Pakistanske myndigheder har anholdt ejeren af et amerikansk sikkerhedsfirma, der tilsyneladende arbejder for den amerikanske regering. Det sker midt i spionstriden mellem USA og Pakistan, hvor den pakistanske efterretningstjeneste nu kræver, at amerikanerne »fortæller sandheden« om deres netværk af hemmelige agenter i landet.

Anholdelsen sker samtidig med, at retssagen mod den amerikanske CIA-agent Raymond Davis begynder.

Med henvisning til et udløbet visum har politiet i Peshawar anholdt Aaron Dehaven, der indtil for nylig har arbejdet for den amerikanske ambassade i Islamabad.

Man ved ganske lidt om Dehaven, ud over at de ansatte i hans firma, der også har afdelinger i Afghanistan og Dubai, er tidligere militærfolk ansat i Pentagon, der efter eget udsagn har førstehåndserfaring med den »globale krig mod terror«.

Det er også uklart, om anholdelsen af DeHaven er relateret til de eskalerende spændinger mellem Pakistans Inter-Services Intelligence (ISI) og CIA, som er brudt ud oven på retssagen mod Davis, der dukkede op til et kort retsmøde i et fængsel i Lahore iført håndjern.

Anklages for mord

Den 36-årige tidligere soldat i specialstyrkerne, som The Guardian har afsløret som CIA-agent, nægtede at skrive under på et anklageskrift, der beskylder ham for at myrde to mænd i et trafikkryds 27. januar.

Til gengæld henviste Davis endnu en gang til, at han har krav på diplomatisk immunitet. Et krav, der støttes af præsident Barack Obama, der har betegnet Davis som »vores diplomat«.

Som følge af den pakistanske offentligheds krav om henrettelse har de pakistanske myndigheder taget usædvanlige forholdsregler i forbindelse med Davis' sikkerhed. Derfor var både pressen og offentligheden udelukket fra retsmødet i Kot Lakhpat fængslet i Lahore.

Samtidig har sagen udløst den værste krise mellem ISI og CIA siden terrorangrebene 11. september 2001. En højtstående embedsmand i ISI siger til The Guardian, at CIA er nødt til at »sikre, at der ikke er flere Raymond Davis'er eller hans ligesindede«, hvis tilliden mellem de to efterretningstjenester skal udbedres.

»De er nødt til at fortælle sandheden, hvem de er, og hvad de laver. De er nødt til at holde op med at handle bag vores ryg,« siger han og tilføjer, at der er »to eller tre snes« hemmelige amerikanske agenter »hvis ikke flere«, der strejfer om i Pakistan.

George Little, der er talsmand for CIA, siger, at båndene til ISI »gennem årene har være stærke, og når der er problemer, der skal udredes, arbejder vi os igennem dem. Det er et tegn på et sundt samarbejde«.

Samtidig peger pakistanske embedsmænd på, at ISI overdriver konsekvenserne af krisen ved at lade information sive til bestemte medier og derved tvinge amerikanerne til at komme med indrømmelser.

»De leger med medierne. I virkeligheden er de langt mere ærbødige over for amerikanerne,« siger en højtstående embedsmand fra den pakistanske regering. Han peger desuden på, at de to efterretningstjenester tidligere har klaret sig igennem uenigheder uden at inddrage offentligheden.

Men krisen har tilsyneladende fat i militærledelsen i begge lande. Således mødtes en pakistansk delegation ledet af general Ashfaq Kayani i sidste uge med amerikanske generaler med admiral Mike Mullen i spidsen på et luksuriøst feriested i Oman for at udrede problemerne.

Amerikanerne har udtrykt, at man »ikke vil lade det amerikansk-pakistanske forhold ryge ud i fri fald på baggrund af mediers eller indenrigspolitisk pres«. Det fremgår af et referat fra mødet, som magasinet Foreign Policy har fået fat i.

Ejer sikkerhedsfirma

Mediepostyret oven på sagen om Davis har givet nærnig til granskning af andre amerikanske sikkerhedsansatte i Pakistan og deres visumordninger. Det kan være det, der i fredags førte politiet i Peshawar på sporet af DeHaven.

DeHaven ejer firmaet Catalyst Services, hvor de ansatte ifølge firmaet egen hjemmeside er tidligere ansatte i Pentagon, som »har spillet en større rolle under verdensbegivenheder«, heriblandt Sovjetunionens fald, den militære intervention i Somalia og »den globale krig mod terror«. Firmaet tilbyder bl.a. »sikrede boliger«, beskyttelsesovervågning og bevæbnet sikkerhed.

En potentiel kunde, som mødte DeHaven sidste år, beskriver ham som en lille, væver mand med briller og et udbredt kendskab til pakistansk politik. DeHaven fortalte, at han har boet i Kandahar i Afghanistan i et år, er gift med en pakistansk kvinde på grænsen til Afghanistan og taler flydende pashto.

Han sagde også, at han flyttede fra Peshawar til Islamabad sidste år på grund af en mistanke om, at han arbejdede for det private amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. På firmapapirer optræder en Hunter Obrikat, der har adresse i Charlotte i North Carolina, som hans forretningspartner. Men det er ikke lykkedes The Guardian at komme i kontakt med de to mænd.

Diplomat

Courtney Beale, der er talskvinde for den amerikanske ambassade, siger, at DeHaven »ikke er direkte ansat af den amerikanske regering«, men hun tilføjer også, at det ikke er muligt at bekræfte detaljer, før en konsulat har mødt DeHaven.

Amerikanske embedsmænd i Washington hævder, at Raymond Davis er registreret som diplomat og derfor straks bør løslades med henvisning til en bestemmelse i Wien-konventionen. Men den anmodning er indtil videre blevet fremført for døve ører i Pakistan, hvor aviserne er fyldt med uhyggelige historier om spionens påståede aktiviteter, der bl.a. drejer sig om usikre beretninger om, at han skulle have samarbejdet med Taleban og al-Qaeda.

Men ligesom pakistanerne har også amerikanerne markeret sig i den lønlige PR-krig. Efter tre ugers pause fortsatte CIA sidste mandag brugen af dronefly i stammebæltet og har siden da næsten dagligt angrebet militære mål.

»Det er deres måde at vise, hvem der bestemmer,« som en højtstående pakistansk embedsmand siger.

Han tilføjer desuden, at admiral Mullen på mødet i Oman advarede Kayani om, at han ville gribe til »anden magt« over for pakistanerne, med mindre man fandt en løsning.

Siden Davis blev afsløret som CIA-agent, har amerikanske embedsmænd fortalt deres pakistanske kolleger, at deres bedste håb er at kompensere familierne til de to mænd, som Davis skød og dræbte i Lahore. Men religiøse partier presser imidlertid på, for at familierne ikke skal tage mod penge.

Den pakistanske regering vil 14. marts afgøre, om Davis har diplomatisk immunitet.

 

© The Guardian & Information 2011
Oversat af Rune Wolfhagen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her