Nyhed
Læsetid: 2 min.

Assange-udlevering kan trække ud i måneder

En britisk domstol afgjorde i går, at WikiLeaks’ stifter skal udleveres til Sverige, som vil afhøre ham i forbindelse med to sexforbrydelsessager. Julian Assange vil anke og kan måske gå helt til Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol
En britisk domstol afgjorde i går, at WikiLeaks’ stifter skal udleveres til Sverige, som vil afhøre ham i forbindelse med to sexforbrydelsessager. Julian Assange vil anke og kan måske gå helt til Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol
Udland
25. februar 2011

Stifteren af WikiLeaks, australske Julian Assange, skal udleveres fra Storbritannien til Sverige, hvor myndighederne vil afhøre ham i to sager om sexforbrydelser.

Det besluttede en britisk domstol i går. Assange har dog erklæret at ville anke afgørelsen, og dermed kan sagen trække ud.

»Vi håber stadig på, at spørgsmålet kan afgøres her i landet,« sagde Assanges advokat, Mark Stephens, efter domsafgørelsen.

»Vi er fortsat optimistiske med hensyn til vores chancer i en appelsag.«

En sådan sag kan ifølge BBC i praksis trække ud i flere måneder, ligesom det er muligt, at Assange kan gå videre til den britiske højesteret – forudsat at han får lov. Derefter kan han eventuelt vælge at gå videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Op til afgørelsen i går har Assanges forsvar blandt andet argumenteret for, at australieren ikke ville få en fair retssag i Sverige, at udleveringsordren var uklar, samt at anklagepunkterne mod Assange ikke udgør forbrydelser i Storbritannien. Dommer Howard Riddle afviste punkt for punkt alle indvendinger, ligesom han afviste forsvarets forsøg på at så tvivl om den svenske chefanklager Marianne Nys myndighed og hensigter. Assange beklagede afgørelsen:

»At udvise nogen fra Storbritannien, fra vedkommendes modersmål, fra vedkommendes støtter og slægtninge, og tvinge vedkommende til at rejse til et fremmed land, hvor han ikke forstår sproget, hvor han ikke får dokumenter udleveret på sit eget sprog og ikke forstår sig på retsprocedurerne, er en meget alvorlig sag,« sagde han.

Australierens forsvar argumenterede under retssagen for, at en eventuel svensk retssag ville være i strid med både britisk retspraksis og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fordi bevisførelsen i svenske voldtægtssager foregår bag lukkede døre. Dommer Riddle erkendte, at systemet er anderledes end i Storbritannien, men afviste, at det strider mod Menneskerettighedskonventionen.

»Jeg er overbevist om, at udvisning er i overensstemmelse med den anklagedes konventionelle rettigheder, og jeg må derfor beordre hr. Assange udleveret til Sverige,« afsluttede han sin domsafsigelse.

Frygter udlevering

Assange har kæmpet mod udvisningen, siden han blev arresteret og efterfølgende løsladt mod kaution i december, og han afviser alle de anklager om seksuelle overgreb, som blev fremført af to svenske kvinder i august sidste år, og som i november fik svenske myndigheder til at kræve ham udleveret. Ifølge et af de angivelige ofre har Assange haft ubeskyttet sex med hende mod hendes vilje, efter at et kondom sprang under akten. Den anden kvinde siger, at Assange mod hendes vilje har haft sex med hende uden kondom, mens hun sov eller ikke var rigtigt vågen – hvilket ifølge den svenske anklager falder inden for den mindst grove af tre voldtægtskategorier.

WikiLeaks-stifteren frygter at blive udleveret til USA, efter at organisationen har offentliggjort et stort antal interne indrapporteringer fra amerikanske ambassader til regeringen i Washington. I retten argumenterede han – uden held – for, at sandsynligheden for at blive udleveret til USA stiger med en udlevering til Sverige.

USA undersøger i øjeblikket muligheden for at føre en sag mod Assange, men har endnu ingen konkrete skridt taget. Ifølge eksperter kan det blive mere end svært for landet både at retsforfølge australieren og at kræve ham udleveret, eftersom der ikke er én enkelt lov, han kan anklages for at have forbrudt sig imod, og eftersom der ikke vil være udleveringspligt i en eventuel spionagesag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Schach Møller

Jeg har stor respekt for hvad han har udrettet med Wikileaks - et super vigtigt redskab i dagens verden. Men manden er jo et fjols... hvad kæmper han mod - man skulle tro han stod til udlevering til en sharia domstol. Tag nu til Sverige og få det overstået - du har mit ord på de ikke vil krænke dine rettigheder!

Kristian, så længe vi ikke kender de bagvedliggende motiver, så synes jeg ikke man kan udtale sig så bastant som du gør.

Pigernes online korrespondance vidner ikke ligefrem om voldtægt eller det der minder. Desuden er det tvivlsomt, hvad der ellers kører af kræfter i baggrunden. Timingen på denne sag er påfaldende, og det ville ikke være første gang, at en efterretningstjeneste havde benyttet sig af den såkaldt honeypot-metode.
Derudover ved vi endnu ikke, hvor meget magt USA har over Sverige, og om de ville kunne få Sverige til at udlevere Assange.

Kristian Schach Møller

Det er jo ikke voldtægt i traditionel forstand. Han han angiveligt lavet en sniger uden kondom (uden samtykke) og det er en overtrædelse af svensk lov. Det er fakta og anklagerne mod ham har efterhånden været efterset af et hav af eksperter og nu en engelsk domstol. Der er ikke noget at komme efter - de er reelle og legitime. Hvis han vírkelig var uskyldig så var han da blevet i Sverige og udredt trådene. En uskyldig tager da ikke til England og bekæmper en udlevering - en process der kan komme til at tage år af hans liv. Hvis USA virkelig vil have fat i ham (der er ikke en sag endnu) så han han jo altså også udleveres fra UK... Så jeg synes ikke den holder...

Han er stadig ikke tiltalt for noget, heller ikke i Sverige. Svenskerne ønsker ham tilbageholdt og udleveret for at udspørge ham om nogle forhold som ikke er strafbare andre steder i verden end Sverige. Dan han var i
Sverige, hvor han ventede i flere dage, ønskede den svenske anklagemyndighed ikke at afhøre ham. Først da han havde forladt landet satte de hele de europæiske politiapparat i gang for at få ham tilbage. Tilbage til en afhøring som man i en normal sag ville have sendt en politimand til England for at udføre, eller have overladt det til det engelske politi.
Forløbet i denne sag er så ekstraordinært, at manden har god grund til at formode at der er ugler i mosen.
Dertil kommer så selve sagen som heller ikke er for køn.

Nicklas Rasmussen

Assange blev første gang anklaget for voldtægt den 20. august, sagen blev droppet af anklager Eva Finné, men den 1. september blev den genoptaget af chefanklager Marianne Ny.

Der er god grund til at assange kæmper for ikke at blive udleveret. Første anklager kunne ikke forsvare en voldtægtssag, så man valgte bevidst at køre en ny anklager i stiling, til at overtage sagen. Sidenhen er han blevet eftersøgt via Interpol, på trods af sagens umidelbare tynde grundlag.

ja nu skal du pænt gøre som dommeren siger julian, han vil kun det bedste for dig.

Og altså - i ramme alvor - et sprunget kondom er voldtægt?

Ja svenskerne er gale, vist.

Michael Nielsen

Det er ganske enkelt.

Julian Assange har med stor succes udfordret verdens-imperiet USA.

Nu vil USA hævne sig på Julian Assange, ved en eller flere af følgende aktiviteter:

1. Slå ham ihjel

2. Spærre ham inde på livstid

3. Torturere ham

4. Få oplysninger om USAs elektroniske svagheder, ud af ham

5. Få oplysninger om andre landes svagheder og hemmeligheder ud af ham

Husk på at Julian Assange ikke kun er en levende trussel mod hele USA-Imperiet, men et omvandrerne bibliotek, af informationer om både USA og mange andre lande...plus det løse.

Julian Assange er et yderst værdifuldt aktiv, i hvilken som helst efterretningstjenestes, kompetente hænder.