Baggrund
Læsetid: 3 min.

Bahrain bekymrer USA

Det er med begrundet frygt, at USA i disse dage iagttager urolighederne på den arabiske halvø. Særligt Bahrain er en vigtig allieret, og hvis kongen falder, risikerer USA at miste en central brik i hele forsvars-strategien i Mellemøsten
Demonstranterne i Bahrain samledes i denne uge på Perlepladsen i hovedstaden Manama. Mindst fire blev dræbt og 230 såret, da politiet ryddede pladsen natten til i går.

Demonstranterne i Bahrain samledes i denne uge på Perlepladsen i hovedstaden Manama. Mindst fire blev dræbt og 230 såret, da politiet ryddede pladsen natten til i går.

JOSEPH EID

Udland
18. februar 2011

Protesterne i den lille østat Bahrain bekymrer Obama-regeringen og Pentagon. I første omgang fordi sikkerhedsstyrker er blevet sat ind mod demonstranterne. Det har kostet liv og fik tirsdag det amerikanske udenrigsministerium til at kommentere situationen.

»Vi opfordrer alle parter til at udvise tilbageholdenhed og afstå fra vold,« sagde talsmanden P. J. Crowley.

Men bag bekymringen over volden mod demonstranter lurer en fare, der giver endnu større panderynker. USA's femte flåde, der blandt andet tæller 15 krigsskibe og et hangarskib, har nemlig base i hovedstaden Manama.

Bahrain er derfor en vigtig nøglespiller og allieret i USA's forsvarsstrategi i Mellemøsten, der primært har til formål at holde Iran i skak. Det fortæller mellemøst- eksperten Marina Ottaway fra den globale tænketank Carnegie Endowment.

»Der er ikke tale om en kæmpestor base, men den tjener det formål, at USA permanent kan have militært materiel i Den Persiske Golf. Derfor vil det være et alvorligt slag for USA at miste basen,« siger Marina Ottaway.

Amerikansk dilemma

Uroligheder i Bahrain kommer dog næppe helt bag på Obama-regeringen. Ifølge New York Times bestilte Obama allerede i august sidste år en rapport om uro i den arabiske verden. Rapporten, der ikke er færdig endnu, skulle efter sigende konkludere, at en række lande, heriblandt Bahrain og Yemen, risikerer folkelige protester, hvis ikke der sker gennemgribende politiske ændringer. Det har den indtil videre fået ret i.

Derudover forholder rapporten sig til den aktuelle situation i Tunesien og Egypten og det dilemma, USA står i i forhold den arabiske verden. På den ene side er der tale om vigtige allierede, som USA vil strække sig langt for at støtte, og på den anden side kan Obama ikke ignorere demonstranternes krav om demokrati og rettigheder. Og det dilemma er især aktuelt i forhold til Bahrain.

»USA vil ikke være fjendtlig over for Bahrain, for man vil jo gerne beholde flåde- basen, men samtidig er man også nødt til at komme med de sædvanlige budskaber om demokrati,« siger Marina Ottaway.

Ikke desto mindre er der tale om halvtomme budskaber, mener Marina Ottaway.

»Udenrigsministeriets reaktioner på begivenhederne i regionen den seneste tid har været, at man fra amerikansk side hverken støtter den ene eller anden side i konflikterne, men derimod demokrati og så videre. Men det betyder ikke noget i realiteten.«

Uden betydning

Selv om flådebasen i Manama er en hel central brik i den amerikanske forsvarsstrategi, vil urolighederne næppe få USA til fysisk at blande sig, mener Marina Ottaway.

»USA vil ikke sende flåden ind for at hjælpe med at undertrykke demonstrationerne. Spørgsmålet er nærmere, hvad USA siger. Og ærligt talt tror jeg ikke, det, USA siger, kommer til at have nogen indvirkning på, hvad der sker i Bahrain,« siger hun.

Til gengæld følger Iran interesseret med i udviklingen, skriver journalisten Peter Goodspeed i en analyse i National Post. Han mener, det vil blive »svært at true Iran eller håndhæve internationale sanktioner«, hvis USA bliver tvunget til at forlade Bahrain. Derfor kan man ifølge Goodspeed forestille sig, at Iran vil støtte den shiamuslimske opposition i Bahrain.

Men urolighederne er ikke nødvendigvis gode nyheder for Iran, påpeger Marina Ottaway.

»Protesterne i regionen er først og fremmest en opmuntring for Den Grønne Bevægelse i Iran. I begyndelsen kaldte det iranske styre oprørene i Tunesien og Egypten for en islamisk revolution i Mellemøsten. Men der er jo ikke tale om islamiske revolutioner, til gengæld har oprørene nærmere genoplivet oppositionen og Den Grønne Bevægelse i Iran,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Bahrain er derfor en vigtig nøglespiller og allieret i USA’s forsvarsstrategi i Mellemøsten, der primært har til formål at holde Iran i skak."

Forsvarsstrategi? USA ligger så vidt jeg husker ikke i den Persiske Golf.