Nyhed
Læsetid: 2 min.

Egyptens hær er involveret i grov tortur

Ifølge menneskerettighedsgrupper og beretninger fra flere ofre står militæret bag brutale overgreb mod hundredvis af fredelige civile demonstranter
Menneskeretsgrupper har beviser som dette på den egyptiske hærs modbydelige tortur. En fange er hængt op med en jernstang i knæhaserne mellem et bord og en stol.

Menneskeretsgrupper har beviser som dette på den egyptiske hærs modbydelige tortur. En fange er hængt op med en jernstang i knæhaserne mellem et bord og en stol.

Udland
11. februar 2011

KAIRO - Den egyptiske hær bedyrede allerede i en tidlig fase af de igangværende masseprotester, at den vil forholde sig neutralt i konflikten mellem Mubaraks støtter og oppositionskræfterne. Nu viser det sig, at militæret hemmeligt har tilbageholdt hundredvis og måske endda tusindvis af formodede regeringsmodstandere, siden demonstrationerne begyndte. Og at adskillige af disse er blevet udsat for tortur - noget, egypterne hidtil har været vant til at forbinde med det berygtede statslige efterretnings- og sikkerhedsvæsen, SSI, men ikke med hæren.

The Guardian har talt med flere nu løsladte fanger, som fortæller, at de blev udsat for vold og fik masser af tæv i militærets varetægt, i hvad der ser ud til at være en organiseret skræmmekampagne.

Menneskerettighedsgrupper har desuden dokumenteret brugen af elektriske stød mod nogle af dem, som hæren har tilbageholdt.

Egyptiske menneskeretsgrupper, deriblandt Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), oplyser, at mange familier desperat leder efter slægtninge, som ser ud til at være forsvundet i hærens varetægt. Blandt de tilbageholdte har været menneskeretsaktivister, advokater og journalister, men ifølge Hossam Bahgat, direktør for EIPR, er også mange »almindelige mennesker« tilbageholdt for at have deltaget i demonstrationer, runddelt pamfletter eller bare på grund af deres udseende. Adskillige savnes fortsat.

»Nogle er blevet arresteret for at have overtrådt udgangsforbuddet, for at have svaret igen over for hærens officerer eller for at se mistænkelige eller udenlandske ud. Det er en usædvanlig opførsel, som er uden fortilfælde i hæren,« siger Bahgat.

Voldtægt med bajonet

En af de tilbageholdte, en 23-årig mand, der kun vil oplyse sit fornavn, Ashraf, af frygt for på ny at blive arresteret, fortæller til The Guardian:

»Jeg kom gående i en sidegade, da en soldat stoppede mig og spurgte, hvor jeg skulle hen. Så anklagede han mig for at arbejde for fjender i udlandet. Pludselig fór andre soldater for løs på mig og gav sig til at banke mig med deres geværer.« Bagbundet blev Ashraf ført til improviseret militærforlægning.

»En officer kom og spurgte, hvem der betalte mig for at protestere imod regeringen. Da jeg sagde, jeg ønskede en bedre regering, slog han mig så hårdt i hovedet, at jeg faldt omkuld. Så begyndte soldaterne at sparke mig. En af dem fik de fat i en bajonet og truede med at voldtage mig med den. De førte den ind mellem mine ben og sagde, at jeg kunne forsvinde i et fængsel, og at ingen ville nogensinde få at vide, hvad der var sket.«

Ashraf fortæller, at pryglingen stod på i mange timer. Bagefter blev han anbragt i et rum sammen med 10-12 andre mænd, som også var blevet udsat for alvorlig tortur. Efter 18 timer blev han løsladt med en advarsel om ikke at vende tilbage til Tahrir-pladsen.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det der den slags menneskesyn det danske kongehus hædrer med elefantordner og ridderkors rundt omkring i Mellemøstens pro-vestlige diktaturer.

Niels-Holger Nielsen

Hånden på hjertet: Det vidste vi da godt.

Slettet Bruger

Åh ja. Men man skal dog ikke så langt væk, som folk almindeligvis tror. Har selv prøvet den danske version.

@ Henrik Wagner, det må vi høre nærmere om

Vi mere end vidste det, vi har været hælere til det.

Uden at kende til Henrik Wagners konkrete historie, så er vi jo allerede bekendt med visse metoder i DK.

Uvilkårlig tilbageholdelse under torturlignende omstændigheder - COP 15

Brugen af langvarig isolationsfængsling med alvorlige psykiske skader tilfølge.

Visitationszoner, med ydmygelse af tilfældige personer på vilkårligt grundlag.

Dette blot for at nævne de mest oplagte og veldokumenterede metoder og tilfælde.

Helt enig med Jens, skal man pege fingre af andre, bør man ikke have den slags lig i lasten.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Der har jo været vedvarende beretninger om at Egypten var et af de lande, som vesten out sourcede deres opgaver af den art til, så hvorfor skulle det overraske nogle at de selv løste deres egne interne problemer på samme måde.
Mon ikke de Indiske call centere også fra tid til anden betjener indiske firmaer?