Læsetid: 4 min.

Egyptens nye leder foretrækker at holde sig i baggrunden

Egyptens militær er landets afgørende magtfaktor, men er stort set ukendt af såvel befolkningen som medier og diplomati og at kalde formanden for militærrådet for Mubaraks puddel er helt forkert
Egyptens militær er landets afgørende magtfaktor, men er stort set ukendt af såvel befolkningen som medier og diplomati  og at kalde formanden for militærrådet for Mubaraks puddel er helt forkert
16. februar 2011

BEIRUT – »Kongemager« er en betegnelse, der går igen, når der spørges om, hvad den nye leder af Egypten, forsvarsminister og feltmarskal Mohammad Hussein Tantawi, er for en person. Altså ikke »konge«.

»Han vil helst trække diskret i trådene, offentlighed er ikke hans ambition,« sagde Ahmed Moussali, en Egypten-analytiker på Beiruts amerikanske universitet, efter vredens fredag den 28. januar og to uger før Mubaraks fald. Moussali var præcis i forudsigelsen af, at Tantawi ville skubbe efterretningschefen Omar Suleiman frem i forreste række, men bevare kontrollen over begivenhederne. Få dage efter var Suleiman vicepræsident, men som, det viste sig uden indflydelse, da han blev uenig med Tantawi og Det Øverste Militære Råd, som Tantawi er formand for.

Det var Suleimans betalte bøller, der overfaldt demonstranterne på Tahrir-pladsen i dagene efter den første fredagsdemonstration, og det var Tantawis kampvogne, der stoppede dem. Tantawi indfandt sig personligt på pladsen for »ved selvsyn at inspicere situationen«. Igen et signal om, hvem der gav ordrerne. Og at de ordrer gik ud på at lade Mubaraks udlevede regime falde. Ikke kun fordi det var åbenbart, at aktivisterne i storbyerne mente protesterne alvorligt det spillede en rolle, og måske hovedrollen. Men medvirkende til militærets valg af side var, at Mubarak eks- general og chef for flyvevåbnet i 90erne satte generalerne ud på den politiske sidelinje for at fremme sønnen Gamals muligheder for at arve præsidentembedet. Dermed brød han med den tradition, der var for militærets indflydelse på republikkens ledelse.

Som en journalist i Kairo skrev: Da Faraoen undsagde sit præsteskab til fordel for familien, faldt han.

Staten i staten

Tantawi er infanterist, og som de fleste militære ledere af hans generation han er nu 79 kommer han fra en beskeden baggrund, hvor militæret var eneste mulighed for socialt avancement. Faren var nubier, en stamme i Øvre Egypten og det nordlige Sudan, og han tog officers-eksamen i 1956 fire år efter Gamal Abdel Nasser i spidsen for unge officerer afsatte kong Farouk og sendte ham til Europa med fuldt honnør og en 21 skud-salut, hvorefter Egyptens økonomi blev lagt øde af Nassers socialistiske amatøreksperimenter og en tabt krig til Israel i 1967.

Tantawis besøg på Tahrir-pladsen var et Nasser-stunt, der både sås som demonstration af ubehag ved de blodsudgydelser, der var gået forud, og som en nødvendig offentlig optræden. Men dér hører lighederne op Nasser og hans officerskolleger var i deres tid kendisser i Kairo, de nuværende militære ledere er tilbagetrukne og ukendte, og hvis nogen kender dem, er det amerikanske kolleger, der forsyner dem med for 1,3 mia. dollars militærhjælp årligt frem til 2017. Andre landes militær-attacheer, også EUs, har et kontor i det egyptiske forsvarsministerium, hvor de har adgang til oberst-niveau. Når de nu og da vises rundt i de militære anlæg, er informationsudbyttet minimalt. Hæren er sin egen stat i staten, og her adskiller den sig ikke fra andre arabiske militærinstitutioner.

Militærrådet og pengene

En anden lighed er, at det egyptiske militær ikke er entydigt loyal over for de politiske overordnede, men som det tyrkiske militær primært ser sig selv som beskyttere af republikken.

Umiddelbart før Mubaraks afgang var der spekulationer om, hvorvidt præsidentens republikanske garde var i modsætning til Tantawi og Det Øverste Militære Råd den arabiske presse har refereret til uenighed i rådet om, hvordan man skulle stille sig i konflikten mellem præsident og aktivister, men det synes ret klart, at Tantawi og generalstabschefen, Sami Annan, fik tilslutning til at lade Mubarak falde.

Rådet på 16 officerer plus præsident og forsvarsminister, der trådte sammen torsdag, som Mubarak faldt fredag og uden at præsidenten var inviteret blev enigt, men hverken Sami Annan, Tantawi eller værncheferne for henholdsvis flyvevåben og flåde er enerådende. Rådet træffer beslutninger med konsensus en følge af, at det ikke kun er militære, men også økonomiske og erhvervsmæssige interesser, der er til drøftelse.

Soldaterne sidder skønsmæssigt på en tredjedel af Egyptens økonomi, hvilket går tilbage til en filosofi om strategisk selvforsyning, lært hos Den Røde Hær i det Sovjetunionen, der indtil 1972 var Egyptens militære sponsor.

Fra produktion af egne våben, brændstof, maskineri, brød og i øvrigt flaskevand, udvidede officererne med præsident Anwar Sadats liberalisering af den egyptiske økonomi investeringerne til civile områder som tekstiler, bygge- og anlægssektoren, energi og jordspekulation. Også derfor var de imod, at Mubaraks bankiersøn og hans hird af foretagsomme forretningsfolk fik magt.

Der er således næppe hold i beskrivelsen af Tantawi som »Mubaraks puddel«, der blev kolporteret i den globale presse med kilde i en lækket indberetning fra 2008 af den daværende USA-udsending Francis Ricciardone. I hvert fald logrede Tantawi ikke, da han og Det Øverste Militære Råd vurderede Mubaraks muligheder for at overleve den folkelige opstand, men fik tilslutning til at afsætte chefen. Han bliver siddende i i hvert fald de seks måneder, der går, indtil militæret, som det har lovet, leverer samfundet tilbage til politikerne. Og intet tyder på, at en stærk mand står klar i kulissen.

»Hvis der er en stærk mand i Det Øverste Militære Råd, ville vi have hørt om ham, også uden at kende ham,« som Sateh Nourredine, chefredaktør på avisen As-Safir i Beirut, tørt konstaterede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer