Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU bør revidere eller afskaffe Dublin-forordningen

Det europæiske asylsystem er uretfærdigt, mener den østrigske menneske-rettighedsadvokat Manfred Nowak, der synes, at EU-landene bør bruge problemerne i Grækenland som anledning til at indføre en fælles flygtninge-politik
Udland
4. februar 2011

Det græske asylkaos er ikke på dagsordenen ved dagens EU-topmøde. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har annonceret, at han vil benytte sig af pauserne til at drøfte spørgsmålet med sine europæiske kolleger. Den danske regering er bekymret for, at situationen i Grækenland er en trussel mod den såkaldte Dublin-forordning, der indebærer, at flygtninge skal søge asyl i det første EU-land, de ankommer til. Men i slutningen af januar fastslog en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at EU-landene ikke længere må returnere flygtninge til Grækenland. I 2008 opholdt halvdelen af alle internerede migranter i Europa sig på græsk territorium, i 2009 var det steget til 75 pct. og i 2010 til 90 pct.

»Det kan ikke være rigtigt, at et enkelt land, som oven i købet er i svære økonomiske problemer, skal bære ni tiendedele af byrden. Det er ikke retfærdigt,« mener FNs tidligere rapportør om tortur, den østrigske menneskerettighedsadvokat Manfred Nowak, som er gæsteprofessor ved Institut for Menneskerettigheder i København.

Sårbare flygtninge

Ifølge Human Rights Watch fik kun 11 ud af 30.000 ansøgere i 2010 politisk asyl i Grækenland, som stadig mangler at behandle omkring 50.000 sager

»En stor del af migranterne i Grækenland kommer fra lande som Iran, Irak og Af-ghanistan og må altså betragtes som flygtninge. Men de har ingen mulighed for at få adgang til en asylprocedure i Grækenland. Hvis de andre EU-lande under disse omstændigheder sender flygtninge retur til Grækenland, kommer de altså i konflikt med rationalet bag Dublin-forordningen, som går ud på, at asylansøgere har ret til sagsbehandling i det første EU-land, de ankommer til. Men der er ikke noget asylsystem i Grækenland. Det er efter min mening et godt eksempel på, hvorfor Dublin-forordningen bør afskaffes eller revideres grundlæggende,« siger Manfred Nowak til Information.

Det skønnes, at der opholder sig omkring en million illegale indvandrere i Grækenland. I september 2009 vurderede FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), at det græske asylsystem var brudt sammen og ikke kunne sikre asylansøgernes rettigheder. Siden juli 2010 har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol bremset udleveringen af asylansøgere til Grækenland, og derfor har bl.a. Storbritannien, Tyskland og Sverige valgt at stoppe udvisningerne til Grækenland. Men indtil den principielle kendelse fra domstolen i Strasbourg insisterede den danske regering på at returnere omkring 350 asylansøgere til Grækenland.

»I betragtning af dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og på baggrund af mine egne iagttagelser i Grækenland, hvor jeg har besøgt en række interneringscentre for såkaldt illegale migranter, burde det ikke være tilladt for noget EU-land at sende asylansøgere tilbage til Grækenland. Forholdene er umenneskelige,« siger Manfred Nowak og tilføjer:

»Hvis de får lov til at forlade centrene, ender de som hjemløse i Athen eller andre græske byer uden at få nogen som helst form for hjælp. De er sårbare over for vold fra højreekstremistiske grupper, som er meget aktive i nogle kvarterer i Athen.«

Egoistisk tilgang

EU-Kommissionen har lovet grækerne hjælp til at forbedre landets overbebyrdede asylsystem. Men ifølge Manfred Nowak er det ikke nok. Han påpeger, at Lissabon-traktaten egentlig burde medføre en fælles og solidarisk flygtningepolitik i EU:

»Vi bør bruge erfaringer fra Grækenland til at gennemtænke den europæiske asylpolitik, navnlig Dublin-forordningen.«

Men omkring to tredjedele af EUs medlemslande er tilfredse med ordningen. Hvorfor så ændre den?

»Af rent politiske årsager kan jeg godt forstå, at regeringen i f.eks. Danmark er glad for, at man bare kan sende flygtninge ud af landet. Men det er ikke nogen løsning. Da mit eget land Østrig bevogtede Schengen-områdets ydre grænse, klagede den østrigske regering over, at Dublin-forordningen var uretfærdig. Men siden 2003, da alle vores nabolande blev optaget i EU, er den østrigske regering blevet en af de varmeste fortalere for det nuværende system. Det er et godt eksempel på, at landene har en egoistisk tilgang til problemet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her