Nyhed
Læsetid: 3 min.

Gaddafis tragiske slutspil

Diktatoren er ved at være isoleret i hovedstaden Tripoli, hvor afrikanske lejesoldater spreder terror. Det østlige Libyen er befriet, militærfolk og politikere vender Gaddafi ryggen
Diktatoren er ved at være isoleret i hovedstaden Tripoli, hvor afrikanske lejesoldater spreder terror. Det østlige Libyen er befriet, militærfolk og politikere vender Gaddafi ryggen
Udland
24. februar 2011

Diktatoren er ved at være isoleret i hovedstaden Tripoli, hvor afrikanske lejesoldater spreder terror. Det østlige Libyen er befriet, militærfolk og politikere vender Gaddafi ryggenLibyens enehersker gennem 42 år, den 68-årige beduin, kriger og revolutionsleder Muammar Gaddafi, har mistet enhver kontrol og chance for at fastholde magten over ørkenstaten med de 6,4 mio. indbyggere og rige oliekilder.

Men diktatoren synes i sit formørkede sind indstillet på at rive flest mulige af sine landsmænd med sig i det blodige fald.

Libyen var i aftes et kaos af mennesker på flugt, nådesløse lejesoldater på menneskejagt i hovedstaden, deserterende militærfolk og politikere samt befrielsesscener i det stigende antal byer, hvor folket har taget magten og smidt regimets repræsentanter på porten.

»Vi er på folkets side. Jeg var med ham, men situationen er ændret. Han er en tyran,« sagde generalmajor Suleiman Mahmoud, øverstkommanderende for de væbnede styrker i den østlige havneby Torbruk, som i går blev meldt befriet.

Også Benghazi, Libyens næststørste by, er befriet, men med mindst 230 dræbte som resultat af kampene, oplyste lægekilder til avisen The Guardian, der som det første internationale medie er nået frem til byen i det østlige Libyen.

»Salver fra kalashnikovs høres i aftenmørket. Mest i triumf,« tweeter Guardians udsendte, der ligesom andre vestlige journalister på vej ind i den befriede del af landet af regimet nu stemples som »fredløse«.

Ifølge CNN blev et libysk jagerfly tidligere i går beordret til at bombe enten Benghazi eller oliefelterne uden for byen, men de to piloter om bord nægtede og lod i stedet flyet styrte, mens de selv deserterede via katapult og faldskærm.

De vestlige byer Misrata, Tajura og Zlitan er også, ifølge nogle rapporter, på Gaddafi-modstandernes hænder, og dermed rykker oprøret meget tæt på hovedstaden.

Her hersker til gengæld terror i gaderne med våbensvingende Gaddafi-støtter i tanks og biler på vej mod Tripolis centrum i aftes. Byens borgere holder sig ifølge BBC inden døre i frygt og håber at hjælp og befrielse er på vej fra landets østlige del.

En officer fra luftvåbnet beretter, at han har set 4.000 lejesoldater ankomme i libyske militære transportfly. Lejesoldaterne betegnes som 'afrikanske' - ifølge nogle kilder er de fra Chad, ifølge andre fra Darfur i Sudan.

»Nu bruger Gaddafi lejesoldater, ikke fordi han har lyst til at bruge dem, men fordi han ikke kan bruge hæren. Han kan ikke bruge Libyens væbnede styrker, fordi de er libyere og trofaste og ærlige mennesker. De kan ikke dræbe sig selv, og at dræbe deres fætre og onkler og venner er det samme som at dræbe sig selv,« sagde Nour Al Masmari, Gaddafis protokolchef, til al-Jazeera.

Masmari er en af de personer fra regimet, der har vendt diktatoren ryggen. Landets indenrigsminister og Gaddafis højre hånd, Abdul Fattah Younis, er en anden, der sagde op, efter at have hørt om de mange drab på civile i Benghazi mandag.

Den internationale menneskeretsorganisation IFHR vurderede i går, at mindst 640 mennesker er bliver dræbt i de dage, oprøret har stået på.

Italiens udenrigsminister, Franco Frattini, vurderer at mindst 1.000 er dræbt, og at det internationale samfund står foran en masseflugt af »bibelske dimensioner« fra Libyen. Foruden flygtende libyere søger en lang række lande at redde deres statsborgere ud af landet. Bl.a. skal mindst 13.000 kinesere og 25.000 tyrkere skal ud.

Ubekræftede forlydende ville i går også, at flere medlemmer af Gaddafis familie nu søger at bringe sig i sikkerhed uden for Libyen.

Et libysk fly, der skulle have diktatorens datter. Aïsha om bord, forsøgte i går eftermiddag at lande i Malta, men blev afvist, mens et andet fly med en søns kone blev afvist af luftfartsmyndighederne i Beirut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og det man skal være mest bekymret om på libyernes vegne er nok forrædderi fra europas og usas side. De vil uden tvivl være glade for muligheden for at indsætte en mere vest-venlig diktator, eller et kapitalismevenligt demokratur.

Folket har taget magten - har man set mere end et par enkelte tilfælde - tja har man set nogen tilfælde overhovedet, hvor folket fik lov at beholde magten?
Lyder som 5.-kolonnepropaganda for at vi kan få vores vilje igennem i landet. Lad folket smide manden ud, og så kommer vi ellers ind og overtager showet.

@Bob Jensen

Jeg forstår udmærket din foragt for kapitalismen, da jeg selv væmmes ved den grådighed og mangel på solidaritet som følger med i pakken.
Desværre har det bare vist sig gang på gang, at kapitalismen i sidste ende sejre, da mennesket desværre men fra naturensside er grådigt, egocentreret og magtliderligt.

Eksempler på dette er de tidligere kommunistiske lande, så som Rusland, Kina, Sydvietnam (Der er kæmpe forskelle mellen nord og sydvietnam) og Chile.