Læsetid: 2 min.

Skyldig? - din Smartphone klarer ærterne

Katolikker verden over kan nu erhverve sig en app på deres iPhone, hvor de kan skrifte. Vatikanet ser positivt på det, men advarer: det er stadig nødvendigt at se en præst IRL in real life for at få en ægte syndsforladelse
Katolikker verden over kan nu erhverve sig en app på deres iPhone, hvor de kan skrifte. Vatikanet ser positivt på det, men advarer: det er stadig nødvendigt at se en præst IRL  in real life  for at få en ægte syndsforladelse
23. februar 2011

WASHINGTON DC Det er blot en måned siden, at den katolske pave Benedikt i en prædiken formanede unge mennesker verden over til at »gøre deres tilstedeværelse i den digitale verden til det godes tjener«. Ikke så snart var den pavelige accept af den fagre nye elektroniske verden blevet en realitet, før vakse udviklere af ny software til de såkaldte Smartphones i samarbejde med villige yngre katolske præster fluks kom op med en ny applikation (en app) til mobiltelefoner: Confession: A Roman Catholic App.

Den nye skriftestols-app kan købes for den ringe sum af 1,99 dollar på iTunes. Hvis man ikke har en iPhone, en iPad eller en iPod Touch, men f.eks. en Android, er der hjælp at hente med applikationen The Penance Project. Ifølge appen selv er den det »perfekte redskab for enhver angrende sjæl. Med en personaliseret eksamination og en trin-for-trin guide til skriftemålet bliver katolikker opfordres til at forberede ritualet«.

Synderegisteret er dog ikke udtømmende, man kan tilføje sine egne punkter. Men når man har plottet sine personlige data (såsom alder og køn) ind, foreslår appen de synder, den tror, man er mest tilbøjelig til at have rodet sig ud i.

Direkte sprogbrug

»Dette er de sociale medier, der henvender sig til moderne katolikker, og kirken har velsignet ideen, fordi det hele handler om, at det skal være nemmere at praktisere sin religion,« som Bostons ærkebiskop siger til tv-stationen WCVB.

Men vil den katolske accept af den nyeste kommunikationsteknologi føre til, at flere føler sig inspireret til at skrifte i kirken? Eller er det lige omvendt: at man føler, at man har gjort sit, når man har udført ritualet på mobilen, og derefter roligt kan skippe virkelighedens syndsforladelse?

Det spørgsmål forsøgte den amerikanske radiostation NPR at svare på i sidste uge, hvor de lavede en rundspørge. Resultatet var imidlertid ikke synderligt oplysende. Efter at have mindet lytterne om, at softwareudviklerne selv understreger, at den nye app ikke kan erstatte skriftemål med en levende præst (det udsagn blev efterfølgende bekræftet af Vatikanets egen radiostation), lød dommen fra tre brugere af den nye app således: En vidste ikke rigtig, en følte sig inspireret til at gå i kirke og skrifte sine synder for at blive tilgivet der, og en erklærede, at hun »helt sikkert ikke vil gå i kirke nu. For nu er det overstået på telefonen«.

Alle var dog overrasket over den direkte sprogbrug. Spørgsmål om masturbation, homoseksualitet og utroskab røg hen over tastaturet med forbløffende fart. Det forlyder til gengæld ikke, om afhængighed af Smartphones og andet digitalt legetøj var på listen over synder, man kan få tilgivet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man skulle jo ellers umiddelbart tro at Gud allerede havde check på den trådløse kommunikation og ikke behøvede iphone apps, telefon abonnement osv....