Interview
Læsetid: 3 min.

Terrorbekæmpelse skader fredsprocessen i Somalia

Det internationale samfund tager fejl, hvis det tror, at støtte til overgangsregeringen i Somalia forebygger udvikling af en terrorstat. Både regering og parlamentet er dybt korrupt og har reelt ingen interesse i at skabe stabilitet i det urohærgede land, siger dansk somalia-ekspert. Danmark bidrager med 150 mio. kr. til området til opbygning af bla. bevogning, politi og retsvæsen
Somalias hovedstad, Mogadishu, er stadig en by, der kun fungerer takket være indbyggernes ukuelighed. overgangsregeringens og parlamentets indblanding i korruption går, at ingen af de to institutioner nyder nogen opbakning fra befolkningen. En somalisk fisker bærer en haj hjem fra havnen gennem den sønderskudte by i september sidste år.

Somalias hovedstad, Mogadishu, er stadig en by, der kun fungerer takket være indbyggernes ukuelighed. overgangsregeringens og parlamentets indblanding i korruption går, at ingen af de to institutioner nyder nogen opbakning fra befolkningen. En somalisk fisker bærer en haj hjem fra havnen gennem den sønderskudte by i september sidste år.

Feisal Omar

Udland
15. februar 2011

Det internationale samfunds støtte til det sydlige og centrale Somalia hjælper ikke på de grundlæggende problemer i det uroplagede land, så længe man samtidig støtter overgangsregeringen.

Det siger Somalia-eksperten Joakim Gundel, der til daglig bor i Nairob i Kenya, hvor han arbejder som konsulent for en række internationale hjælpeorganisationer bla. UNDP .

»Overgangsregeringen er ikke interesseret i at gennemføre den nødvendige regulering og etablere de nødvendige institutioner,« siger han.

Samtidig er det fejlslagen politik, når det internationale samfund, herunder Danmark, støtter skrøbelige stater som Somalia i kampen mod terror, mener Joakim Gundel.

For i virkeligheden går støtten i sidste ende til en korrupt overgangsregering, der ikke har i sinde at arbejde for stabilitet.

»Hvis man ønsker at bekæmpe terror i det sydlige og centrale Somalia, nytter det ikke noget, at man støtter en korrupt regering, der ikke kan få det somaliske folks støtte. Så skal bistanden trækkes helt ud,« siger han.

Og derfor gør den fortsatte støtte til den somaliske overgangsregering mere skade end gavn, påpeger han.

»Det internationale samfund er enten nait, eller også støtter man bevidst på grund af andre, vigtigere interesser, nemlig i kampen mod terror. Og det er her, jeg mener, de går galt i byen,« siger han.

Elite bremser freden

I en kommende forskningsartikel, der udgives af Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet, konkluderer Gundel, at den fortsatte ustabilitet i det sydlige og centrale Somalia skyldes udviklingen af en korrupt elite, der involverer både overgangsregeringen og parlamentet. Eliten består foruden en række fremtrædende regerings- og parlamentsfolk af en håndfuld krigsherrer, som står bag en stor del af den korruption med fødevarer og anden bistand, FNs monitoreringsenhed sidste år satte fokus på.

Og krigsherrerne har fra starten haft en finger med i spillet, fortæller Joakim Gundel.

»De medlemmer, der oprindeligt blev valgt til parlamentet, blev ikke valgt i en folkeafstemning, de blev udvalgt top-down af de selvsamme krigsherrer,« siger han.

Som et eksempel på den synergi, der er mellem overgangsregeringen og korruptionen i Somalia, nævner Joakim Gundel havnen i Mogadishu. »Havnen er den afgørende indtægtskilde, både forretningsmæssigt og i forhold til told. Derfor er det vigtigt at kontrollere den,« siger han.

Men da internationale rederier ikke sejler til Mogadishu, er det kun nogle bestemte rederier med udgangspunkt i Dubai eller Mombasa, der sejler til Mogadishu, fortæller han. Og disse rederier kontrolleres i vid udstrækning af de magtfulde krigsherrer.

»Det er en kæmpebusiness, den største forretning. Over det sidste år er det maksimalt seks millioner ud af de 30 millioner dollar (165 mio. kr.), som havnen kunne have genereret i toldindkomster til regeringskassen, der er blevet tilført regeringskassen,« fortæller Joakim Gundel.

Behov for et alternativ

På grund af overgangsregeringens og parlamentets indblanding i korruption nyder ingen af de to institutioner opbakning fra befolkningen. På den baggrund peger Joakim Gundel på, at der ikke er udsigt til væsentlige forbedringer i det sydlige og centrale Somalia, medmindre der indsættes en ny regering.

»Der er nødt til at være en legitim og ikke-korrupt regering i Mogadishu, som man kan arbejde sammen med, hvis det skal give mening overhovedet. Så længe du har en korrupt regering, som den somaliske befolkning anser som korrupt, jamen så kan du ikke flytte befolkningens støtten fra al Shabab til overgangsregeringen.«

Selv om al Shabab kontrollerer store dele af det sydlige og centrale Somalia, nyder organisationen ikke udbredt støtte blandt den somaliske befolkning.

»Folk står i et dilemma, de støtter ikke regeringen, fordi den er korrupt, og de kan heller ikke støtte al Shabab. Hvad skal de gøre? Der mangler en ledelse, der repræsenterer befolkningen i Somalia,« siger Joakim Gundel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Mikkelsen

Hej haj!

Og gad vide hvordan afviklingsminister Pind saa vil eliminere Gundel og Center for Afrika-studier? Kanske ved en anklage om manisk presseliderlig adfærd? Eller en sag for Udvalget for Videnskabelig Uredelighed?

Mens vi venter: tak til Gundel for at saette fingeren paa problemet: der mangler en ledelse, der repræsenterer befolkningen, og ikke kun i Somalia...