Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA kræver adgang til Twitter-konti

Borgerretsgrupper beskylder den amerikanske regering for at handle i modstrid med forfatningen ved at kræve adgang til Twitter-konti tilhørende personer i inderkredsen omkring Wikileaks
Borgerretsgrupper beskylder den amerikanske regering for at handle i modstrid med forfatningen ved at kræve adgang til Twitter-konti tilhørende personer i inderkredsen omkring Wikileaks
Udland
17. februar 2011

ALEXANDRIA - Samtidig med at USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, roser den rolle, som sociale netværkstjenester som Twitter spiller i forhold til at fremme frihed og demokrati i mangeårige diktaturer, viser det sig nu, at den amerikanske regering er ved at forberede retslige skridt, der muligvis krænker retten til privatlivets fred for Twitter-brugere.

Advokater, der repræsenterer borgerretsorganisationer, anlagde således i denne uge sag mod den amerikanske regering ved en domstol i Alexandria, Virginia, med påstand om, at regeringen ikke har nogen ret til at beordre Twitter til at afsløre detaljer om private Twitter-konti, som har forbindelse til affæren om Wikileaks, herunder det islandske stortingsmedlem Birgitta Jonsdottirs Twitter-konto.

Myndighedernes pålæg over for Twitter har udviklet sig til en forfatningsmæssig strid om beskyttelsen af individuelle rettigheder, herunder af privatlivets fred, i den digitale tidsalder.

I en tale, som hun holdt i Washington i denne uge, henviste Hillary Clinton til den positive rolle, som hun finder, at Twitter, Facebook og andre sociale netværk har spillet for opstande i Tunesien og Egypten. Ironien i Clintons tale, som hun holdt på den selv samme dag, som førnævnte retssag begyndte, er ikke gået hen over hovedet på advokater, som under påberåbelse af den amerikanske forfatning har stævnet den amerikanske regering i Alexandria. Aden Fine, der repræsenterer American Civil Liberties Union, en af de førende amerikanske borgerretsgrupper, siger således:

»Det er stærkt alarmerende, at regeringen forsøger at snage i denne information om enkeltpersoners kommunikation. Men frem for alt bør regeringen heller ikke have mulighed for at i al hemmelighed at aflure den slags informationer.«

Omdrejningspunktet for retssagen er whistleblower-websitet Wikileaks' offentliggørelse af titusindvis af klassificerede dokumenter fra Pentagon og det amerikanske udenrigsministerium. USA's regering har i al hemmelighed nedsat en storjury, der med base i Alexandria skal undersøge, om der kan indledes en straffesag mod Wikileaks' grundlægger, Julian Assange. Som led i denne undersøgelse har storjuryen beordret Twitter til at afsløre detaljerne i Wiki- leaks' brugerkonti, herunder kontiene for tre personer, som siges at være knyttet til organisationen.

Undersøgelsen omfatter også Bradley Manning, en amerikansk soldat, der var udsendt til Irak og er mistænkt for at stå bag lækagen. Han bliver tilbageholdt i et fængsel i Virginia.

Et frit og åbent internet

Clinton forsøgte at forene modsætningen mellem den amerikanske regerings støtte til internettet som en dynamo for forandring i Mellemøsten, Kina og andre steder og samme regerings vrede over Wikileaks:

»Frihed og sikkerhed, åbenhed og fortrolighed, ytringsfrihed og tolerance - der vil være tidspunkter, hvor disse principper vil skabe øgede spændinger og skabe udfordringer, men vi behøver ikke at vælge blandt dem, og det skal vi heller ikke. Tilsammen udgør de (...) grundlaget for et frit og åbent internet.«

Hun tilføjede, at USA støtter internettets frihed, og opfordrer andre lande til at gøre det samme.

»Ledere verden over har et valg at træffe. De kan lade internettet i deres lande blomstre og tage risikoen for, at de friheder, som det giver, vil føre til større efterspørgsel efter politiske rettigheder. Eller de kan bremse internettet, kvæle de friheder, det naturligt bærer oppe - og risikere at miste alle de økonomiske og sociale fordele, der udspringer af et netværksbaseret samfund.«

I retssalen i Alexandria var advokaternes påstand, at storjuryens pålæg må erklæres for ulovligt. En af advokaterne, John Keker, udtalte, at det var »ironisk«, at sagen skulle føres på baggrund af det tunesiske og egyptiske oprør. Han hævdede, at hvis regeringen får medhold i sit pålæg, vil konsekvensen blive, at regeringen får mulighed for at trænge ind på livet af personer, der tidligere nød beskyttelse i henhold til de forfatningsmæssige rettigheder. Han tilføjede, at Twitter som et amerikansk selskab er omfattet af forfatningens beskyttelse.

Det første retsmøde endte uden nogen afgørelse fra dommeren.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Magen til hykleri ... USA taler med to tunger

På den ene side imod whistleblower-websitet Wikileaks’ og på den anden side for Internet frihed.

Clinton:
»Frihed og sikkerhed, åbenhed og fortrolighed, ytringsfrihed og tolerance ... udgør de (…) grundlaget for et frit og åbent internet.« "Hun tilføjede, at USA støtter internettets frihed, og opfordrer andre lande til at gøre det samme."
Til gengæld opfordre jeg alle til i stedet at gøre som jeg. Støt udsagnet "Courage to expose lies doesn´t merit punishment. Free Bradley Manning and Julian Assange - klik på:
http://www.just-well.dk/manning.htm

nu har Clinton jo aldrig været bleg for at hykle derudaf..
og hun ligger mere til kimen som allerede er lagt - en internet 'kill switch' i USA, som regeringer vil ha så de bla. kan lukke for alternative medier..

http://www.wired.com/threatlevel/2011/01/kill-switch-legislation/

KILL SWITCH allerede i brug i USA:
http://info-wars.org/2011/02/17/kill-switch-beta-government-blocks-84000...

og usa er jo dk's forbillede, ik?

“If your government shuts down your internet, it’s time to shut down your government.”

One man's freedom is the other man's burden

Johann Svendsen

Yankees Go Home !!!

@Rasmus:

Det link til infowars omhandler at de lukker individuelle domæner og ved en fejl kom til at lukke 84.000 andre domæner som de så åbnede igen. Forfærdeligt som det nu er så har det altså ikke noget at gøre med en 'internet kill switch' (som i givet fald ville slukke for *hele* internettet).

Henrik Andersen

Står det i arbejdsbeskrivelsen for Amerikansk Politikere at de skal have tvangstanker?

Den kendte fredsforkæmper og tidligere CIA-analytiker Ray McGovern udtrykte tavst sin foragt for Hillary Clinton, men hun hyklerisk talte om ytringsfrihed.
McGovern vendte blot ryggen til hende og blev brutalt fjernet af vagter.

Se videoen her:
http://www.youtube.com/watch?v=N-Vy8fFnz18

Læs kommentar om baggrunden her:
http://www.antiwar.com/blog/2011/02/17/as-hillary-touts-free-expression-...