Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vacciner mod HPV-virus

HPV kan ikke blot give livmorhalskræft, men også kræft i mundhule og hals. Virusset, der bl.a. kan overføres ved oralsex, menes at være årsag til, at oral cancer er i vækst, selv om rygning er i tilbagegang
Udland
23. februar 2011

Sundhedsmyndighederne bør overveje rutinemæssigt at give drenge vaccination mod det såkaldte human papillomavirus (HPV) for at dæmme op for stigningen i visse tilfælde af kræft i mundhulen, anbefaler en førende forsker. Anbefalingen er en konklusion på en række nylige undersøgelser, der viser, at oral cancer blandt unge hyppigere forårsages af HPV end af mere traditionelle faktorer, herunder især tobak og alkohol. HPV forbindes normalt med livmorhalskræft hos kvinder, men data fra de senere år peger i stigende grad på, at virusset også kan inficere mandlerne og føre til tumorer i halsen og munden. I Storbritannien alene er forekomsten af orale kræftformer steget med 50 procent hos mænd siden 1989, mens den stiger med tre procent om året hos kvinder, selv om rygning, der førhen antoges at være vigtigste årsag, er i stærk tilbagegang.

Disse kræftformer medfører nu 1.800 dødsfald om året i Storbritannien, men tendensen slår igennem i flere andre lande.

»I USA er der over de seneste 20 år sket en 200 procents stigning i forekomsten af oral cancer, der er forbundet med HPV,« kunne kræftforsker Maura Gillison fra Ohio State University for nylig oplyse på det årlige møde i American Association for Advancement of Science (AAAS) i Washington.

Ændret seksuel praksis

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) gennemgik i 2007 de samlede tilgængelige data og konkluderede, at der foreligger tilstrækkelige beviser for, at en virusstamme, HPV16, er årsag til specifikke orale cancerformer.

Gillison fremhæver, at en mulig årsag til stigningen er en ændret seksuel praksis over de seneste par årtier.

»En faktor, der har stærk tilknytning til oral HPV-infektion, er antallet af sexpartnere, som en given person har haft i sin levetid - især antallet af individer, på hvem personen har udført oralsex,« sagde hun. »Jo højere antal partnere, jo større fare for mundtlig infektion.«

Ifølge Gilison dokumenterer undersøgelser af forandringer i seksuel adfærd, at det i de seneste par årtier er blevet mere almindeligt at have flere seksuelle partnere.

»Det er for gruppen af personer født efter 1935, at vi begynder at se denne stigning. Hver årgang synes at have større risiko for at pådrage sig HPV og kræft i mundhulen end den foregående. Tendensen sætter ind hos dem, der var i deres teenageår og tyvere i 1950'erne og 1960'erne, hvor den seksuelle revolution skete i USA.«

I Storbritannien og USA bliver piger rutinemæssigt vaccineret mod HPV, når de er omkring 13 år, men vaccinen er endnu ikke godkendt til brug for drenge. I USA er en bestemt HPV-vaccine dog godkendt til brug for drenge som forebyggelse af kønsvorter og anal cancer.

Vaccinationer

Gillison mener, at denne politik bør ændres:

»Når en af mine patienter spørger, om ikke de bør få deres sønner vaccineret, siger jeg: 'Jo. Bestemt!' - Tiden bør være inde til en mere grundig diskussion om fordelene ved HPV-vaccination til drenge.«

Gillison har allerede indledt et samarbejde med medicinalvirksomheden Merck for at afklare, om dens HPV-vaccine, Gardasil, kan forhindre infektion i mund og svælg. Hendes foreløbige konklusion lyder på, at forsøg i mere omfattende skala først vil være påkrævet for at få godkendelse fra tilsynsmyndighederne, men sådanne er endnu ikke under gennemførelse.

»Vi, som arbejder med disse ting, er ret optimistiske og forventer, at en vaccine vil fungere med 90 pct. sikkerhed i forhold til at forebygge infektioner.«

Sara Hiom, der er leder af sundhedsinformationstjenesten hos Cancer Research UK (Storbritanniens modstykke til Kræftens Bekæmpelse, red.), siger: »Kræft i mundhule og hals er i stigning, og forekomsten i Storbritannien har været dramatisk stigende siden midten af 1980'erne, især for mennesker i 40'erne, 50'erne og 60'erne. Andelen af de kræftformer, som lader til at være direkte relateret til infektion af human papillomavirus, er ligeledes stigende.«

Hun tilføjer: »Men selv om vi har gode grunde til at formode, at HPV-vaccination hos piger og drenge vil kunne yde en vis beskyttelse mod disse kræftformer, er der endnu ingen videnskabeligt underbygget dokumentation for, at de nuværende HPV-vacciner kan forebygge dem effektivt.« De forsøg, som hidtil er gjort, har fokuseret på livmorhalskræft eller kønsvorter. »Så vi behøver nye specifikke undersøgelser, der viser en effekt mod HPV-relateret kræft i mundhule og svælg,« siger Sara Hiom. »De fleste typer oral cancer, som diagnosticeres hos personer over 50 i Storbritannien, er stadig forbundet med tobak og alkohol.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her