Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bahrains konge indfører undtagelsestilstand

Der er indført undtagelsestilstand i Bahrain. Udenlandske soldater, som er indkaldt til at beskytte strategiske mål, øger spændingerne mellem de sunnimuslim­ske magthavere og det shiitiske befolknings­flertal. Tirsdag blev en saudiarabisk soldat dræbt
Udland
15. marts 2011

Saudiske tropper har krydset grænsen til Bahrain, efter at den lille golfstats royale familie har bedt om hjælp fra de sunnimuslimske nabolande til at nedkæmpe opstanden, som har varet i to måneder og truer det 200-år gamle dynasti.

Magthaverne i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, meddelte, at de reagerede på »en sikkerhedstrussel«, og ifølge det statslige tv har kongen tirsdag erklæret tre måneders undtagelsestilstand i landet. Det statslige tv viste billeder af saudiske tropper, der krydsede den 24 kilometer lange dæmning fra Saudi-Arabien til øen sammen med et kontingent fra golfstaternes samarbejdsråd. Saudiske myndigheder vil ikke oplyse styrkens størrelse, men ifølge nogle rapporter drejer sig om 1.000 soldater.

Det shiitiske befolkningsflertal har siden midten af februar belejret Manamas centrum og har i de seneste dage demonstreret foran offentlige bygninger. Da nyheden om interventionen spredtes, fyldtes rundkørslen på Perlepladsen, som er blevet protesternes omdrejningspunkt, med titusinder af demonstranter, der er klar til nye konfrontationer med soldaterne.

Iagttagere betragter dog en optrapning af striden mellem Golfstaterne og Iran, der udtrykkeligt har støttet Bahrains shiitiske befolkningsflertal og længe har været på kant med nabolandene, navnlig Saudi-Arabien, som mere bekymrende end udsigten til nye optøjer i Bahrain. Irans udenrigsminister, Ali Akbar, reagerede straks på den saudiske troppeudsendelse og opfordrede Bahrains ledere til at udvise tilbageholdenhed og visdom i forsøget på at forbedre sikkerhedssituationen i landet. Samtidig beskrev landets største oppositionsparti, Al-Wefaq, interventionen som »en krigserklæring«.

Oppositionen opfordrer FN til at gribe ind: »Vi betragter indsættelsen af udenlandske soldater og militærmaskineri til lands, til vands og i luften i kongeriget Bahrain som en åbenlys besættelse,« udtalte Al-Wefaq:

»At der sættes tropper fra Saudi-Arabien og andre golfstater ind mod den forsvarsløse befolkning i Bahrain, bringer befolkning i reel fare for at skulle udkæmpe en uerklæret krig mod væbnede styrker.«

Amerikansk afventen

Det Hvide Hus sagde mandag, at man ikke betragter indsættelsen af saudiarabiske sikkerhedsstyrker i Bahrain som en invasion: »Dette er ikke en invasion af et land,« sagde Det Hvide Hus’ talsmand, Jay Carney og tilføjede:

»Vi opfordrer regeringen i Bahrain, som vi har gjort gentagne gange, og de øvrige lande i Golfstaternes Samarbejdsråd (Oman, Qatar, Kuwait, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, red.) til at udvise tilbageholdenhed.«

De diplomatiske forbindelser mellem regeringen i Washington og kongefamilien i Bahrain er blevet sat på prøve. Amerikanske embedsmænd støttede først demonstranternes krav om politiske reformer og et konstitutionelt monarki, som ville fratage regimet magten. Støtten til oprørerne var til dels baseret på et skift i den amerikansk mellemøstpolitik, som gik ud på at prioritere demokrati snarere end stabilitet, som ellers har været USA’s erklærede politik i mere end 60 år.

Diplomatiske forhandlinger mellem Manama og Washington og appeller fra golfstaterne, heriblandt Saudi-Arabien, har fået USA til at betragte konflikten fra sidelinjen. Embedsmænd fra Bahrain sagde tidligere i denne måned til deres amerikanske kolleger, at protesterne ville blive umulige at stoppe, hvis USA fortsatte med at støtte dem, hvilket ville true amerikanske interesser. USA, som har en flådebase nær Manama, har længe betragtet Bahrain som en vigtig strategisk allieret og en stødpude i forhold til Iran.

Diskrimineret flertal

Bahrains kronprins, sheik Salman al-Khalifa, annoncerede i slutningen af sidste måned, at regeringen ville gå i dialog med oppositionspartierne for at give desillusionerede shiitiske flertal større medbestemmelse. Men forhandlingerne er tilsyneladende gået i stå, og oppositionsgrupperne er uenige om centrale krav. Nogle medlemmer af oppositionen insisterer på at vælte monarkiet, mens Al-Wefaq-partiet blot har opfordret til, at kongefamiliens klanlignende regime skal kunne stilles til ansvar for loven.

Shiitterne udgør 70 pct. af Bahrains befolkning, men kan ikke få ansættelse i store dele af landets offentlige sektor, f.eks. i militæret og politiet. Regimet har længe ment, at den shiitiske befolkning er modtagelig over for iransk påvirkning.

Bahrains sikkerhedsstyrker består næsten udelukkende af sunnier, hvoraf mange kommer fra nabostaterne og har fået statsborgerskab i landet. Man hører ofte shiamuslimerne sige, at sikkerhedsstyrkerne beskytter regimet, men ikke folket.

Ifølge Al-Jazeera blev en saudisk soldat tirsdag dræbt af skud, mens en politimand fra Bahrain blev dræbt ved påkørsel af en bil under uroligheder i hovedstaden Manama tirsdag. Der rapporteres også om optøjer og flere dødsfald på øen Sitra. Fra landets hospitaler forlyder det, at mindst 1.000 mennesker er blevet indlagt med svære skader som følge af politiets brug af tåregas.

© Guardian & Information 2011
Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her