Nyhed
Læsetid: 5 min.

Femårsplan uden politiske reformer

Den Nationale Folkekongres har vedtaget en ny femårsplan. Der skal skabes en mere lige og bæredygtig udvikling, men samtidig med at styret strammer kursen over for kritikere, er der ingen udsigt til politiske reformer
Efter 10 dages samling i Beijing endte kongressen med vedta-gelsen af en ny femårsplan, der blandt andet skal sikre, at Kina bevæger sig væk fra en økonomi baseret på eksport af billige produkter til en økonomi baseret på kinesernes egen forbrugskraft. Desuden vil staten skrue op for investeringer inden for uddan-nelse, sundhed og boligstøtte.

Efter 10 dages samling i Beijing endte kongressen med vedta-gelsen af en ny femårsplan, der blandt andet skal sikre, at Kina bevæger sig væk fra en økonomi baseret på eksport af billige produkter til en økonomi baseret på kinesernes egen forbrugskraft. Desuden vil staten skrue op for investeringer inden for uddan-nelse, sundhed og boligstøtte.

David Grey

Udland
15. marts 2011

BEIJING - Den unge bondekone øvede sig i timevis på at tegne cirkler. »Jeg ville lave den perfekte, helt runde cirkel,« husker Shen Jilan. For over et halvt århundrede siden blev den dengang 25-årige kvinde valgt som delegeret til Kinas første Nationale Folkekongres. Og hendes største frygt var at blamere sig selv med en uperfekt cirkel. Den skulle nemlig tegnes på hendes første stemmeseddel og ud for navnet på den person, hun ønskede at vælge som nationens præsident: Mao Zedong.

»Jeg følte dyb kærlighed for ham,« fortæller hun. »Han havde befriet det kinesiske folk, og jeg ville præsentere ham for en perfekt cirkel.«

Det var i 1954. I dag er Shen Jilan den eneste blandt næsten 3.000 delegerede til den lovgivende kongres, der har været med fra begyndelsen.

»Jeg har været med til at vælge samtlige ledere og vedtage alle femårsplanerne,« siger den nu 81-årige, der kommer fra en lille bjerglandsby i den centrale Shanxi-provins.

Tidligere præsident Jiang Zemin har beskrevet hende som en »nationalskat«, og de kinesiske statsmedier hiver hende hvert år frem som eksempel på, at landbefolkningen respekteres og høres i den politiske proces. Men kritiske kinesiske stemmer på internettet beskriver hende dog lidet flatterende som »folkekongressens levende fossil« og et bevis på, at kongressen er til for at skabe en illusion af folkelig deltagelse, når den i virkeligheden blot er et gummistempel for Kinas egentlige magthavere, kommunistpartiets centralkomite. Det er en kritik, som Shen Jilans stemmemønster over det sidste halve århundrede lader til at underbygge: Hun har aldrig stemt nej til et lovforslag.

»Jeg stemmer for det, som jeg er enig i. Sådan er demokrati. Som delegeret har jeg ingen bedrifter. Alt er under ledelse af vores storartede kommunistparti,« lyder hendes forklaring.

Ny femårsplan

I går morges kunne Shen Jilan så igen, sammen med sine meddelegerede, udvise loyalitet over for styret. Efter 10 dages samling i Beijing endte kongressen med vedtagelsen af den nye femårsplan. Og som det officielle nyhedsbureau Xinhua skriver det, så blev planen vedtaget med »et overvældende flertal«. 2.793 stemte for, 47 imod, og 36 stemte blankt.

Femårsplanen, som er en detaljeret rettesnor for nationens udvikling, slår fast, at styrets officielle mål nu er en mere balanceret og bæredygtig udvikling og en mere fair distribution af velstanden. Samtidig skal Kina bevæge sig væk fra en økonomi baseret på eksport af billige produkter til en baseret på kinesernes egen forbrugskraft. Staten vil skrue op for investeringer inden for uddannelse, sundhed og boligstøtte. Der skal skabes 45 mio. nye job i byerne. Antallet af fattige skal reduceres, mindstelønnen skal hæves, og pensionssystemet skal forbedres. Mens der i Folkets Store Hal blev talt meget om økonomisk omstrukturering i løbet af kongressen, blev politiske reformer ikke stillet i udsigt - snarere tværtimod.

Wu Bangguo, nummer to i kommunistpartiets hierarki og formand for folkekongressen, gik så langt som at advare om, at indførslen af vestlige demokratiske institutioner vil underminere landets økonomiske fremskridt og kan kaste landet ud i kaos: »Hvis vi vakler (...) så vil frugten af den udvikling, vi allerede har opnået, gå tabt, og nationen kan oven i købet falde i en dyb afgrund med strid i samfundet,« sagde han til kongressens delegerede. »På basis af Kinas forhold har vi højtideligt erklæret, at vi ikke vil bruge et system, hvor flere partier på skift er ved magten.«

Kinas lederskab lover ofte bl.a. større gennemsigtighed og mere korruptionsbekæmpelse, men vægrer sig ved at blive gransket nøje af frie medier og uafhængige domstole. Men stik mod Wu Bang-guos argument advarede premierminister Wen Jiabao i går om, at det netop er manglen på politiske reformer, som kan føre til kaos.

»Uden politiske reformer kan de økonomiske reformer ikke lykkes, og vores bedrifter vil gå tabt,« sagde han. Sidste år talte Wen også gentagne gange om behovet for politiske reformer, men premierministeren, som træder tilbage næste år, kom heller ikke i går med konkrete forslag eller en egentlig tidsplan for disse reformer. I stedet understregede han, at det vil blive en 'gradvis proces', som skal foregå under 'ledelse af partiet' (kommunistpartiet, red.).

Hårdere kurs

Menneskerettighedsorganisationer siger nu også, at kommunistpartiet inden for de seneste år har vist sig stadig mere intolerant over for kritik. Kontrol med medier er øget, censur på internettet er styrket, og grebet om aktivister, menneskerettighedsadvokater og ngo'er er strammet. Det er en tendens, som er blevet forstærket inden for de seneste uger, hvor det kinesiske lederskab med nervøsitet har fulgt med i begivenhederne i arabiske lande, hvor adskillige regimer er blevet rystet - og i nogle tilfælde omstyrtet - af folkelige protester.

Wen Jiabao erkender, at styret kæmper med en lang række problemer, som inflation, korruption og magtmisbrug, men afviser, at man kan sammenligne situationen i Kina og de uroplagede arabiske lande. Det til trods har Beijing slået hårdt ned for at undgå en kinesisk 'jasminrevolution'. Inden for de seneste fire uger har anonyme indlæg på internettet opfordret kinesere til at protestere mod regeringen hver søndag ved at 'gå tur og smile' ved udvalgte mødesteder i adskillige byer. Men mens der ikke har været mange åbne udtryk for protest, så har myndighederne ifølge Chinese Human Rights Defenders reageret med at arrestere og sigte 18 aktivister for at opildne til protester.

Samtidig er op mod 100 aktivister blevet tilbageholdt eller sat under husarrest af politiet uden at være blevet sigtet. Blandt dem er en lang række kendte menneskerettighedsadvokater. En af dem, Teng Biao, blev taget af politiet for over tre uger siden, uden at hans familie siden har hørt fra ham eller myndighederne.

»Denne gang er det meget mærkeligt. Tidligere tilbageholdt de ham kun i få dage, og vi kendte grunden til det. Men denne gang har jeg intet fået at vide,« siger hans kone, Wang Ling, til The New York Times.

Teng Biao blev sidst tilbageholdt af politiet i december, og i et essay skrev han om, hvordan han blev tæsket. På et tidspunkt siger en civilklædt fangevogter til en politimand: »Hvorfor skal vi spilde flere ord på sådan en person? Lad os tæske ham ihjel og grave et hul, vi kan begrave ham. Så vil det være overstået.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her