Nyhed
Læsetid: 2 min.

Flere piratangreb trods skærpet flådeindsats

Flere krigsskibe jagter somaliske pirater. Men samtidig er antallet af angreb, kapringer og gidseltagninger steget. For hver pirat, der sættes bag tremmer, kommer flere til, og pirateriet stopper først, når Somalias problemer løses
Udland
3. marts 2011

Somaliske pirater kontrollerer i dag 33 skibe i Adenbugten og Det Indiske Ocean, mens 714 besætningsmedlemmer holdes som gidsler og venter på, at deres hjemlande forhandler en frigivelse på plads med piraterne. Det viser tal fra International Maritime Organization (IMO), der overvåger piratangreb verden over.

Søværnets Operative Kommando (SOK) oplyser over for Information, at omkring 35 krigsskibe dagligt patruljerer i området. Det er flere end for to år siden, hvor mellem 20 og 25 krigsskibe deltog i jagten på somaliske pirater.

Men ser man på antallet af angreb og kapringer i området gennem de seneste år, er der ifølge IMO sket en stigning fra 111 piratangreb i 2008 til 286 i 2010. De tal kan Hans Tino Hansen, direktør i det private efterretningsfirma RiskIntelligence, som også overvåger piraternes aktiviteter, nikke genkendende til.

»Piraterne angriber flere skibe i dag og foretager flere kapringer end tidligere.«

Alligevel betegner Hans Tino Hansen indsatsen mod piraterne som en succes.

»Det har haft en stor effekt. Problemet er bare, at antallet af piratgrupper er steget lige så hurtigt. Og deres tilpasningsevne er stor. Bagmændene er dygtige til at udtænke nye strategier og bruge moderskibene endnu mere effektivt. Hvis landene trak deres skibe tilbage, ville der ske en fordobling i antallet af piratangreb,« siger han.

Svært at forhindre

Fra at være tidligere lokale fiskere i det nordlige Somalia, der hærgede Aden-bugten, er piraterne i dag velorganiserede og opererer i et område, som strækker sig mod syd til Madagaskar og østpå helt til Indien. Det gør det svært for de internationale krigsskibe, der patruljerer området, at forebygge kapringer, fortæller forsker Roger Middleton fra den britiske tænketank Chatham House.

»For at kunne gribe ind over for et piratangreb kræver det, at krigsskibet højst er en halv times sejlads væk. Og det er svært at nå, når piraterne har moderskibe og opererer på et område, der er større end Vesteuropa,« siger han.

Ifølge Roger Middleton har de somaliske pirater i øjeblikket otte store moderskibe, og derfor kan de blive på havet i længere tid og under dårligere vejrforhold end tidligere. Det betyder også, at krigsskibene ikke har samme mulighed for at fange piraterne, fordi de ikke sejler ud fra den somaliske kyst hver dag.

En frustreret kaptajn Kristian Haumann fra Esbern Snare kunne i sidste måned fortælle Deadline, at han netop havde sat 16 tilfangetagne somaliske pirater i land i Somalia. Selvom piraterne var bevæbnet til tænderne og holdt to yemenitiske gidsler, havde Danmark nemlig ikke mulighed for at retsforfølge dem, da det kræver et angreb fra piraternes side.

Men selv hvis flådestyrkerne får øgede mulighed for at fængsle piraterne, vil det ikke have den store effekt, vurderer Roger Middleton.

»Det er selvfølgelig godt, hvis de kommer i fængsel, men for hver pirat, der fængsles, kommer seks nye til.«

En langsigtet løsning kræver ifølge begge eksperter en radikal ændring i tilgangen til pirater fra Somalias side. Blandt andet skal myndighederne i Puntland og Somaliland arbejde målrettet mod at skabe alternativer til pirateri for de unge somaliske mænd.

»Men det er en meget længere og kompliceret historie,« siger Roger Middleton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her