Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hillary Clintons talsmand må gå efter kritik af Manning-sagen

Wikileakssagen kræver nu sin første skalp i Obama-administrationen: Udenrigsministeriets talsmand må gå efter at have kritiseret det amerikanske retsmaskineris 'kontraproduktive' behandling af den formodede kilde til lækken af titusindvis af amerikanske statsdokumenter
Wikileakssagen  kræver nu sin første  skalp i Obama-administrationen: Udenrigsministeriets talsmand må gå efter  at have kritiseret det amerikanske retsmaskineris 'kontraproduktive' behandling af den formodede kilde til lækken af titusindvis af amerikanske statsdokumenter
Udland
16. marts 2011

NEW YORK - PJ Crowley, den officielle cheftalsmand for USA's udenrigsministerium, er faldet ved sit eget sværd efter at have kaldt behandlingen af Bradley Manning - den påståede kilde til lækken af titusindvis af klassificerede amerikanske regeringsdokumenter til Wikileaks - for »modproduktiv og dum.«

Crowleys tilbagetræden kommer som følge af bemærkninger, han fremsatte i sidste uge under et seminar på Massachusetts Institute of Technology i Boston om Mannings behandling i et militærfængsel.

Ved den lejlighed sagde Crowley ganske vist, at han mente, at Manning »var på det rette sted« - hvormed han antagelig sigtede til fængslet på Quantico-flådebasen i Virginia. »For nogle gange er der behov for hemmeligholdelse, hvis der skal præsteres diplomatiske fremskridt,« tilføjede han.

Men da en tilhører spurgte, hvad Crowley mente om »elefanten i rummet - at USA torterer en fange i en arrest«, som spørgeren udtrykte det - svarede Crowley uden at tøve: »Hvad der bliver gjort imod Bradley Manning fra forsvarsministeriets side, er latterligt og modproduktivt og dumt.«

Hans bemærkninger foranledigede, at præsident Barack Obama for første gang følte sig nødsaget til at kommentere spørgsmålet om Mannings behandling på Quantico-flådebasen i Virginia. Obama forsvarede den måde, hvorpå Manning behandles, idet han henviste til at have fået forsikringer fra Pentagon om, at hans tilbageholdelse sker under passende omstændigheder.

Uenig med Clinton

Men Crowleys udtalelse vakte også betydelig vrede i Pentagon og andre dele af Obama-administrationen, fordi han dermed bragte sig i et modsætningsforhold til de embedsmænd fra forsvarsministeriet, som i de seneste uger er blevet stadig hårdere trængt i deres forsøg på at forsvare behandlingen af Manning.

Ifølge embedsmænd, der udtaler sig anonymt til onlinemagasinet Politico, har Crowley flere gange været rygende uenig med Clinton, hvorfor han da heller ikke har ledsaget hende på mange af hendes senere udlandsrejser. Ny udenrigsministeriel talsmand ventes at blive Michael Hammer, præsident Obamas nuværende talsmand for nationale sikkerhedsanliggender.

Hillary Clinton har udtrykt accept, men også »beklagelse« over Crowleys afgang.

»PJ Crowley har tjent vores nation med udmærkelse i over tre årtier, i uniform såvel som i civil,« siger hun.

I et opsigelsesbrev erklærer Crowley, at han tager det fulde ansvar for sine bemærkninger. Men selv om han endnu engang også tager afstand fra lækken af de klassificerede oplysninger, som han kalder for »en alvorlig forbrydelse efter amerikansk lov«, står han ved sin tidligere fremførte kritik af Pentagon.

Crowley forklarer, at hans udtalelse »havde til formål at fremhæve de bredere følger, herunder sågar også de strategiske følger, som de diskrete tiltag, der hver dag sættes i værk af vore nationale sikkerhedsorganer, kan få for Amerikas globale anseelse og lederskab. Udøvelse af magt i vore dages udfordrende tider og ubarmhjertige mediemiljø bør ske forsvarligt og i overensstemmelse med vore love og værdier.«

I isolation i 10 måneder

Da Obama rykkede ind i Det hvide Hus, gjorde han pleje af USA's globale anseelse til et af de vigtigste mål for sin administration. Han tog også skarp afstand fra den behandling af tilbageholdte, som skete under George W. Bush, som værende i modstrid med Amerikas nationale interesser.

Cheftalsmandens tilbagetræden betyder, at striden om Manning er nået frem til de inderste cirkler af Obamas administration. Manning har siddet interneret i isolation i de seneste 10 måneder. Han er underkastet en ordre om 'forebyggelse af personskader', som indebærer, at han tilbageholdes i enecelle i 23 timer om dagen, om natten i nøgen tilstand.

Den maksimale sikringsordning, som han tilbageholdes under i Quantico-fængslet, er blevet kritiseret af mange, herunder Daniel Ellsberg, der lækkede Pentagon-papirerne, som en form for tortur. Også FN undersøger sagen.

Kommentatorer har påpeget en tilsyneladende dobbeltmoral bag Crowleys afgang. Glenn Greenwald, journalist ved onlinemagasinet Salon.com, tweetede således i weekenden: »Overgreb imod indsatte er tilladt, at tale imod det er ikke.«

I sidste uge kom Manning med sin egen beretning om de vilkår, hvorunder han tilbageholdes, i hvilken han hævdede, at den barske behandling skulle have til formål at straffe ham, allerede før hans sag kommer for. Han fortæller, at han blev tvunget til at tilbringe natten nøgen, efter at have fremsat en sarkastisk kommentar over for sine vagter om det absurde i den ordning, han er underlagt.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Når en embedsmand til et seminar i privat regi hos nogle usædvanligt opvakte og oplyste deltagere, bliver spurgt til sin holdning til et aktuelt emne, der ikke vedrører det regi vedkommende selv er ansat i, og ytrer et synspunkt der formodentligt er mainstream i det forum, er det åbenbart et demokratisk problem. Illoyalitet overfor regeringens påståede ret til at diktere virkeligheden.

Martin Kaarup

Jeps Jørgensen ;-)

Og læg lige mærke til hvordan de danske totalitære partier ter sig.

Glenn Greenwald has written an excellent article on this at http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2011/03/13/crowley/ind...
"Of course, it's also the case in Barack Obama's world that those who instituted a worldwide torture and illegal eavesdropping regime are entitled to full-scale presidential immunity, while powerless individuals who blow the whistle on high-level wrongdoing and illegality are subjected to the most aggressive campaign of prosecution and persecution the country has ever seen. So protecting those who are abusing Manning, while firing Crowley for condemning the abuse, is perfectly consistent with the President's sense of justice."
Det var kvalmende at se Obama offentligt forsvare USAs ummeneskelige behandling af Manning efter Crowleys tilbagetræden.

Obama er 100% fake .
Change ? No You didn't, USA er stadig en terrorist-stat
der myrder løs over hele Kloden, bortfører folk og forsvinder dem i ulovlige KZ-lejre .
En af disse lejre, Guantanamo, har man oven i købet tilranet sig ved nuklear afpresning ..

Oslo bor krøve fredsprisen tilbage!

Vi prøver igen:

Oslo bør kræve fredsprisen tilbage!