Nyhed
Læsetid: 2 min.

Iransk ekspræsidents søn mistænkt for akademisk snyd

Mehdi Hashemi Rafsanjani afviser alle beskyldninger om at have fået hjælp til at skrive sin synopsis for en doktorafhandling ved Oxford Universitet, der nu ser sig nødsaget til at iværksætte en intern undersøgelse
Udland
30. marts 2011

En søn af den tidligere iranske præsident, Akbar Rafsanjani, bliver nu genstand for en undersøgelse ved Oxford Universit efter beskyldninger om, at hans udkast til doktordisputats som blev godkendt af samme universitet i virkeligheden er skrevet med omfattende hjælp fra insidere på universitetet.

Mehdi Hashemi Rafsanjani, en tidligere leder af Irans statsejede gasselskab, påbegyndte et femårigt dr.phil-studium af den iranske forfatning i oktober 2010.

Men akademiske kredse ved Oxford har nu klaget over, at universitetets høje standard vil blive undergravet, dersom Hashemi tillades at gennemføre dette studium. >Hashemi, som ved Irans valg i 2009 bistod landets opposition med at koordinere kampagnen mod Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, afviser alle anklager, og hans venner hævder, at han er offer for en heksejagt.

Tætte forbindelser

Sagen kommer frem på et tidspunkt, hvor flere universiteters nære relationer til børn af prominente figurer fra Mellemøsten er kommet i offentlighedens kritiske søgelys.

Sir Howard Davies måtte tidligere på måneden træde tilbage som leder af London School of Economics efter afsløringer af, at skolen plejede tætte forbindelser til Muammar Gaddafis søn, Saif, og modtog finansiel støtte fra det libyske regime.

For nylig hævdede regeringstro aviser i Iran, at Hashemi, der også kendes under navnet Mahdi Hashemi Bahramani, var en af Saif Gaddafis medarbejdere.

Sir Peter North, en tidligere Oxford vicerektor, skal stå i spidsen for Oxford Universitets interne undersøgelse. >Reglerne siger, at teseformuleringer til afhandlinger alene må være skrevet af de potentielle studerende.

Påstande om, at Hashemis beherskelse af det engelske sprog ikke er tilstrækkelig til, at han kan tiltros at forfatte en doktordisputats ved Oxford Universitet, og at han desuden ikke opfylder kravet om at skulle have bopæl inden for 20 kilometers afstand af Oxfords centrum, vil også blive efterprøvet. North har allerede interviewet akademikere og universitetsembedsmænd i forbindelse med sin undersøgelse, som skal være afsluttet inden for 10 uger. Anklagerne mod Hashemi blev indgivet af to Oxford-akademikere i december. >

Kaveh Moussavi, en docent ved universitetets Center for Socio-juridiske studier på universitetet, som oprindelig stammer fra Iran, hævder, at insidere på universitetet har hjulpet Hashemi med at formulere hans tese. >

»Der er for mig ingen tvivl om, at de normale kriterier for godkendelse af doktorat-studier er undergravet her, og at der findes langt, langt bedre kvalificerede kandidater til en dr.phil. end Hashemi,« siger Moussavi. »Hvordan han klarede at få denne synopsis igennem, skal jeg ikke kunne sige, men jeg har fuld tillid til, at universitetet vil undersøge det grundigt.«

Overbevisende

I centrum for undersøgelsen står dels en synopsis for Hashemis foreslåede afhandling, som blev vurderet i januar 2010 af to højtstående akademikere tilknyttet universitetets fakultet for orientalske studier. >

Dr. Homa Katouzian, en ekspert i moderne iransk historie, siger, at synopsis lød overbevisende, og at han på intet tidspunkt var klar over, at ansøgningen kom fra Rafsanjanis søn, eftersom den var indgivet i dennes alternative navn Bahramani.

Den anden ekspert, professor Edmund Herzig, afviser at kommentere sagen og henviser til Oxfords pressetjeneste. >

Hashemi, 41, som er Rafsanjanis fjerde søn, hævder sig forfulgt, fordi hans far er blevet modstander af Ahmadinejad. >Hashemi har mange fjender i Iran, især i den regeringstro presse, som i denne uge har opfordret ham til at vende hjem for at imødegå beskyldninger om korruption og underslæb.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arash Shariar

Og det var den vestlige presse der ønskede at disse typer af mennesker skulle styre Iran. Man må sige at det er endnu et nederlag for de "grønnes" sag.

Det her var det samme da det kom frem under valgkampen at konen til præsident kandidaten Mousavi havde snydt med sin uddannelse. Det fandt man ud af da det viste sig at hun havde opnået titlerne samtidigt.

På samme måde føler mange iraner at alle Hashemis børn på en eller anden måde har drevet korruption og svindel. De fleste af dem lever ikke engang i Iran i frygt for at skulle stå foran en retsal for deres handlinger.

Hashemis datter bliver tit set som en "front" figur af den "grønne" bevægelse. Man må undere sig hvorfor vesten og vestlige medier støtter og støttede så meget omkring disse uduelige individer?

Vestlige rapporter har i de seneste år skrevet hvordan korruption er faldet siden Ahmadinejad indtog regeringen, men det er VI vel ikke interesseret i, er vi vel?

- Arash

Bjarke Hansen

Og selvfølgelig er præstestyrets påvirkningsagent i Danmark fluks på pletten. Den slår aldrig fejl.

(Jeg kan forstille mig, at ovenstående kommentar vil volde Informations moderator en del kvaler, da den jo potentielt er temmelig injurierende, men at den på den anden side potentielt også er temmelig rigtig)

Arash Shariar

Bjarke Hansen

Hvis det var op til mig ville jeg lade din kommentar stå som den gør.

- Arash