Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kina strammer grebet voldsomt om udenlandske medier

Efter politiets overfald på udenlandske journalister i Kina i søndags indfører de kinesiske myndigheder yderligere restriktioner og truer bl.a. med at inddrage journalisters pressekort
Efter politiets overfald på udenlandske journalister i Kina i søndags indfører de kinesiske myndigheder yderligere restriktioner og truer bl.a. med at inddrage journalisters pressekort
Udland
4. marts 2011

De kinesiske myndigheder gav i denne uge udtryk for, at de er klar til at retsforfølge udenlandske journalister, som forsøger at dække demonstrationer i Kina, og samtidig er de nervøse for, at udenlandske medier er ved at blive en del af en protestbevægelse rettet mod det kommunistiske styre.

Det følger politiets voldelige og intimiderende adfærd over for udenlandske journalister, som i søndags ville rapportere fra en central indkøbsgade i Beijing, hvor anonyme aktivister på internettet havde opfordret til protester og en 'kinesisk jasmin-revolution' inspireret af de demonstrationer, som har bredt sig i Nordafrika.

Deres udsendte blev onsdag for anden gang på fire dage indkaldt til Beijings politis hovedkvarter for at modtage en reprimande for at være taget til det udvalgte proteststed i Wangfujing-kvarteret og fik besked på, at det »vil få juridiske konsekvenser«, hvis journalister forsøger at dække de nye protester nu på søndag, som der er blevet opfordret til på internettet. Andre journalister blev truet med at få annulleret deres kinesiske visum og pressekort.

»Vi håber ikke, at udenlandske journalister er ved at blive en del af en bevægelse mod staten. Vi ønsker ikke, at I støtter aktiviteter, som opfordringerne til en jasminrevolution lægger op til,« sagde en repræsentant fra politiet i en videofilmet seance, der udviklede sig til en afhøring af undertegnede om, hvorfra jeg havde fået oplysningerne om protesterne.

Siden i søndags har myndighederne indført nye restriktioner over for journalister. Der er etableret zoner i både Beijing og Shanghai, hvor journalister ikke må rapportere fra. Det gælder bl.a. hovedstadens travle shoppinggader i Wangfujing og Xidan og området omkring Folkets Park i Shanghai.

Nye restriktioner

Det lader til at være et forsøg på at undgå pressedækning af folkelige protester - som trods internetopfordringerne indtil videre har været ikke-eksisterende eller har haft meget få deltagere.

Ifølge Foreningen af Udenlandske Journalister i Kina (FCCC) er den seneste uges begivenheder et stort tilbageskridt for journalisters rettigheder i Kina. I forbindelse med OL i Beijing i 2008 fik udenlandske medier bedre muligheder for at rapportere fra Kina. Bl.a. blev det muligt for journalister at rejse frit rundt i Kina (bortset fra Tibet) og regler, som krævede en officiel tilladelse for at interviewe selv almindelige mennesker på gaden, blev sløjfet.

Bob Dietz, Asien-koordinator fra Committee to Protect Journalists, mener, at behandlingen af journalister i Beijing er »den værste chikane mod den udenlandske presse, vi har set siden OL i 2008.«

»En så hårdhændet reaktion bringer skam over det ledende kommunistparti, og understreger dets frygt for en folkelig opposition,« siger han.

Brutalt og velorganiseret

FCCC beskriver politiets fremfærd mod udenlandske journalister søndag som både brutal og velorganiseret.

Mindst seks journalister blev fysisk overfaldet, bl.a. en amerikansk journalist som blev slået og sparket i hovedet. Adskillige fik udstyr konfiskeret, billeder og optagelser slettet, og mange blev tilbageholdt i flere timer.

Udenrigsministeriets talskvinde, Jiang Yu, opfordrede i tirsdags journalister til at melde de voldelige overgreb til politiet. Men da Information forsøgte at gøre netop dette efter selv at være blevet fysisk forulempet af politiet søndag, var beskeden: »Det er ikke vores ansvar«.

Jiang Yu gav på en pressekonference udtryk for, at politiet havde håndteret situationen »helt korrekt«.

»Politiet gav fornuftig vejledning, og journalisterne bør forstå og samarbejde,« sagde hun og antydede samtidig, at de voldelige overgreb var journalisternes egen skyld: »Hvorfor er det, at nogle journalister altid ender med at få problemer? Det synes jeg er mærkeligt. Journalisterne bør virkelig respektere Kinas love og regler.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her