Læsetid 2 min.

Merkel har mistet sin stjerneminister

Alvorlige anklager om løgn, citatfusk og svindel med en doktorafhandling har detroniseret Tysklands forsvarsminister. Affæren efterlader forbundskansler Angela Merkel uden et af sine vigtigste esser på hånden
2. marts 2011

BERLIN Som politiker med adelige aner og en fotogen hustru har han taget både tyske medier og en glamourhungrende befolkning med storm. Men nu er eventyret foreløbig slut for den tyske forsvarsminister, Karl-Theodor zu Guttenberg, der er blevet døbt Baron zu Googleberg efter at være blevet grebet i at plagiere akademiske værker og avisartikler i store dele i sin ph.d.-afhandling.

Tirsdag måtte Guttenberg efter to ugers støt voksende pres gå bodsgang på en pressekonference i Berlin, hvor han meddelte, at han øjeblikkeligt træder tilbage.

»Grænsen for mine kræfter er nået«, forklarede Guttenberg og henviste til, at affæren er endt med at overskygge hans politiske arbejde med at reformere det tyske forsvar. Samtidig kaldte Guttenberg de to ugers betænkningstid mellem afsløringerne og hans resignation som et »spørgsmål om anstændighed« over for nyligt faldne tyske soldater i Afghanistan.

Og netop den undskyldning er symptomatisk for den dramatiske selviscenesættelse og ofte bombastiske retorik, der har kendetegnet den 39-årige politikers politiske karriere, hævder Albrecht von Lucke, redaktør på tidsskriftet Blätter für deutsche und internationale Politik.

»Han har iscenesat sig selv som oprigtig og økonomisk uafhængig. Befolkningen har en enorm længsel efter en politiker, der regerer, hvor andre politikere synes at stå stille«, siger von Lucke til Information.

Guttenbergs fald fra tinderne tog fart, da han blev meldt til politiet for at have skrevet længere passager af i sin doktorafhandling fra universitet i Bayreuth. Indledningsvis forsøgte Guttenberg at negligere anklagerne, men måtte snart indrømme, at flere hundrede af hans 475 sider lange afhandling om den amerikanske føderalisme som model for EUs fremtidige udvikling er gennemsyret af kopierede tekstpassager, hvis ophav hverken angives med citat eller fodnote. Blandt andet rummer afhandlingens forord en ordret gentagelse af store dele af en artikel i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Omfanget af Guttenbergs plagiat førte allerede i sidste uge til, at universitetet i Bayreuth fratog ham den omstridte doktortitel.

Halvhjertet forklaring

I et forsøg på at forsvare sig mod anklagerne om forsætligt bedrag, har Guttenberg har undslået sig med en halvhjertet undskyldning om uvidenskabelig citatpraksis. Men den forklaring rakte hverken til at formilde den tyske opposition eller den akademiske verden.

Et stort antal tyske videnskabsmænd og forskere har underskrevet en protestskrivelse mod Guttenberg, hvori den forhenværende forsvarsminister anklages for at have devalueret doktortitlen og at have forbrudt sig mod videnskabens idealer.

Plagiat-sagen kommer på et ubehageligt tidspunkt for den borgerlige regering, der i 2011 må vinke farvel til den eneste minister, der nyder bred opbakning i den tyske befolkning.

Først forsøgte Angela Merkel at holde hånden over sin minister med henvisning til, at hun ikke havde ansat ham som videnskabsmand. Tirsdag erklærede Merkel sin overraskelse over Guttenbergs tilbagetræden, men at hun også havde »forståelse for hans personlige beslutning.«

Guttenbergs driftsikkerhed, medietække og adelige herkomst har med en sjælden spændvidde appelleret til både læsere af tabloidavisen BILD og de mere seriøse dele af den tyske presse. Det gjorde ham til favorit til posten som Merkels efterfølger.

Men Guttenberg får vanskeligt ved at virkeliggøre eventuelle kanslerdrømme.

»En falsk doktor i Tysklands vigtigste embede? Utænkeligt.«, skriver ugeavisen Spiegel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer