Læsetid: 2 min.

Nye anklager mod Manning for lækage kan medføre dødsstraf

'At bistå fjenden' er blandt 22 nye anklagepunkter imod den amerikanske soldat, som menes at stå bag lækken af amerikansk efterretningsmateriale til Wikileaks
4. marts 2011

Den amerikanske hær fremlægger nu 22 nye anklagepunkter imod menig Bradley Manning, der står anklaget for ulovligt at have downloadet titusindvis af hemmelige dokumenter fra USA's hær under sin tjenestetid i Bagdad i Irak og fra udenrigsministeriet og derefter at have overdraget dem til Wikileaks.

Den alvorligste af de nye anklager er ifølge den amerikanske nyhedskanal NBC, der citerer kilder i USA's militær og forsvarsministerium, »at yde bistand til fjenden« - en lovovertrædelse, der i amerikansk militær straffelov kan medføre dødsstraf. Førnævnte kilder henviser til, at dele af den fortrolige information, som Wikileaks har offentliggjort, indeholder navne på informanter og andre, som har samarbejdet med USA's militære styrker, hvorved de pågældendes liv er kommet i fare.

Angiveligt har det derfor været nødvendigt for det amerikanske militær at opsøge disse mennesker og stille dem under beskyttelse på sine baser, »men vi fik ikke fat på alle,« pointerer de militærembedsmænd, som NBC News har talt med.

Nogle få af dem er aldrig fundet.

På sin blog udtrykker Mannings advokat, David Coombs, nogen skepsis over for om de nye anklager kan opretholdes i det endelige anklageskrift.

»Beslutningen om, hvilke anklager der skal medtages, er i første omgang op til menig Mannings overordnede, hvorefter det er den officer, som leder undersøgelsen, der skal afgøre, hvilke af disse nye anklager og specificeringer der skal henvises til en krigsret.« Den 23-årige Manning blev første gang anklaget den 6. juli 2010 - anklagepunkterne omfattede her bl.a. lydighedsnægtelse, tjenesteforseelse og brud på forbundsstatens lov om lækage af fortrolig materiale til offentligheden. Han blev mere specifikt anklaget for at ulovligt at have downloadet og videregivet forsvarshemmeligheder til en »uautoriseret kilde«, da han arbejdede som efterretningsanalytiker i Bagdad. Endvidere blev han anklaget for at have stjålet 150.000 hemmeligtstemplede dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium, hvoraf en del siden er blevet frigivet af Wikileaks.

De nye anklager indeholder 16 tiltalepunkter for uretmæssig at have været årsag til at hemmeligt materiale er offentliggjort på internettet, velvidende at 'fjenden' derved kunne få adgang til det; tyveri af offentlig ejendom og computersvindel.«

Den militære anklagemyndighed indstiller, at Manning idømmes livsvarigt fængsel, men krigsrettens dommer ønsker beføjelser til at gå videre end anklagerens anbefaling og idømme dødsstraf.

Som i det tidligere udkast til anklageskrift findes der heller ikke denne gang referencer til Wikileaks.

Manning sidder varetægtsfængslet i den amerikanske flådes fængsel i Quantico syd for Washington, mens han venter på at få sin sag for. De forhold, hvorunder han tilbageholdes, er ifølge hans advokat, førnævnte David Coombs, »urimeligt hårde og i modstrid med hans ret til en fair rettergang«.

Mannings skal således sidde 23 timer i døgnet alene i en celle på to gange fire meter, der kun indeholder en seng, en vandhane og et toilet. Behandlingen af Manning har givet anledning til kritik fra Amnesty International.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu skærpes den hårde behandling af Manning.
For at hindre, at han gør skade på sig selv skal han være nøgen om natten og når han tager opstilling på gangen under morgen-inspektionen.

Er der nogen, der med held har begået selvmord i et par underbukser, mens man er under konstant videoovervågning? spørger Glenn Greenwald i Salom.com:

http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2011/03/05/manning/ind...