Nyhed
Læsetid: 3 min.

Obamas klimaplan sættes måske på pause

En akut budgetkrise kan medføre, at USA's præsident bliver nødt til at beordre den amerikanske miljøstyrelses program mod global opvarmning udsat i mindst to år
Obama-regeringens grønne Winning the Future-dagsorden er under et voldsomt republikansk stormløb, efter republikanerne har fået vedtaget at beskære forbundsstatens budget med 61 milliarder dollar.  På billedet bliver en smilende Obama introduceret på et Winning the Future-forum i Cleveland, Ohio.

Obama-regeringens grønne Winning the Future-dagsorden er under et voldsomt republikansk stormløb, efter republikanerne har fået vedtaget at beskære forbundsstatens budget med 61 milliarder dollar. På billedet bliver en smilende Obama introduceret på et Winning the Future-forum i Cleveland, Ohio.

Jim Watson

Udland
3. marts 2011

Barack Obama kan blive tvunget til at beordre den amerikanske miljøstyrelse, EPA (Environment Protection Agency, red.), til at vente i to år eller mere med at iværksætte sin handlingsplan mod klimaforandringer for at forebygge et værre alternativ: At planen helt tages af bordet.

En faretruende likviditetskrise betyder nemlig, at den amerikanske forbundsstat allerede fra i morgen ville stå uden penge til at finansiere sine driftsbudgetter, hvilket ville betyde, at offentligt ansatte måtte sendes hjem, og de offentlige serviceydelser midlertidigt ville blive lukket ned.

Ifølge CNN har Obama dog foreløbigt afværget budgetkrisen, da han i går indgik en aftale om et midlertidigt nødbudget med Kongressens republikanere, som i forvejen har fået vedtaget et krav om budgetnedskæringer for eksorbitante 61 milliarder dollar.

Den kritiske dato, hvor regeringen løber tør for penge, udskydes dermed til 18. marts.

Tilbage står ikke desto mindre, at den republikanske spareplan synes skræddersyet til at smadre Obamas muligheder for at forfølge sin lovede grønne dagsorden, idet samme plan forudsætter, at EPA's budget skal barberes med 30 procent.

Det indebærer inddragelse af de midler, præsidenten har ønsket afsat til forskningsprojekter i ren energi og miljøvenlige højhastighedstog.

»Det er absolut sandsynligt, at præsidenten vil underskrive en forsinkelsesbestemmelse, der udsætter EPA's handleplan i to år eller lignende,« udtaler Eileen Claussen, der er forkvinde for tænketanken Pew Center on Global Climate Change, til The Guardian.

»Jeg vil vædde på, at hvis en sådan forsinkelse bliver bragt på bane i det nye og kritisk vigtige finansieringsforslag, vil han også godkende den,« tilføjer hun.

Obamas administration forpligtede sig på FN's klimakonference i København i 2009 til at reducere USA's udledninger med 17 procent i forhold til 2005-niveauet, og den 1. januar 2011 tog EPA da også de første skridt i retning af at kunne føre tilsyn med de amerikanske drivhusgasemissioner.

Det Hvide Hus har erklæret, at man vil nedlægge veto mod særskilte foranstaltninger, som stiler efter at fratage EPA dets juridiske myndighed og midler til at sætte ind mod klimaforandringerne.

Men som The Guardians miljøkorrespondent i USA, Suzanne Goldenberg, gør opmærksom på i sin analyse, har Det Hvide Hus ikke signaleret, at det vil sætte forbundsstatens likviditet på spil, hvis dét er, hvad der skal til for at beskytte agenturet og dets grønne dagsorden.

Begrænser EPA

Nogle demokrater har da også givet udtryk for, at et moratorium for EPA's program er blandt de mindst skadelige valgmuligheder, som Obama-regeringen står over for i en situation, hvor dens grønne Winning the Future-dagsorden er under et voldsomt republikansk stormløb. De republikanske budgetnedskæringer til 61 milliarder dollars indeholder en række tiltag, som vil berøve EPA 30 procent af dets samlede budget.

Nedskæringerne synes ikke blot rettet mod at begrænse EPA's juridiske beføjelser og finansielle kapacitet til at handle i forhold til klimaforandringerne. De vil også stække agenturets muligheder for at regulere andre miljøfølsomme områder som den kontroversielle minedrift ved fjernelse af bjergtoppe.

Bob Perciasepe, EPA's stedfortrædende leder, kaldte på en miljøkonference i Georgetown nedskæringerne for »hensynsløse« >og motiveret af republikanernes ideologiske modstand mod statslig regulering.

»De er lige så optagede af finanspolitisk genopretning som af at lamme EPA's muligheder for at gøre sit arbejde,« udtalte han ifølge The Guardian.

Det republikanske spareforslag vil mere specifikt udelukke Obama-administrationen fra at finansiere programmer, der skal regulere udledningen af drivhusgasser eller styrke klimaforskningen og den internationale forhandlingsproces, der kan sætte en stopper for den globale opvarmning.

Besparelserne indskrænker også de midler, som var afsat til klimarådgiver for Det Hvide Hus, Carol Browner, som derfor nu har bebudet sin afgang og til det amerikanske udenrigsministeriums klimaudsending, Todd Stern. Også FN's klimavidenskabelige organ, Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer, og FN's organ for klimaforhandlinger, UNFCCC, fratages i det republikanske forslag amerikanske støttemidler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John V. Mortensen

Obama ligner mere og mere - et dansk eventyr: "Kejserens nye klæder".