Læsetid: 4 min.

Atomofre kommer ikke hjem i år

Det vil tage seks-ni måneder at få det havarerede Fukushima-atomkraftværk stabiliseret, erkendte elselskabet TEPCO i går. Før da skal ingen af de evakuerede familier forvente besked om, hvornår eller hvorvidt de kan vende hjem
Ledelsen af TEPCO, ejeren af Fukushima-atomkraftværket bukker og undskylder over for offentligheden, hvad der er foregået ved en pressekonference fredag. Selskabet annoncerede at de ville kompensere 50,000 husholdninger til en samlet pris på 50 billion yen (3,1 mia. kr.).

Ledelsen af TEPCO, ejeren af Fukushima-atomkraftværket bukker og undskylder over for offentligheden, hvad der er foregået ved en pressekonference fredag. Selskabet annoncerede at de ville kompensere 50,000 husholdninger til en samlet pris på 50 billion yen (3,1 mia. kr.).

Yuriko Nakao

18. april 2011

»Den 17. april kl. 14.34 stoppede elforsyningerne til fællesbassinet for brugt brændsel som følge af en elektrisk kortslutning ved enden af kredsløbet. Vi undersøger i detaljer, hvad årsagen er.«

Sådan lød i går eftermiddag en kortfattet pressemeddelelse på det japanske elselskab TEPCO's hjemmeside. Et vidnesbyrd om, at situationen på det havarerede Fukushima I-atomkraftværk stadig ikke er under kontrol og fortsat byder på ubehagelige overraskelser for elselskab, myndigheder og det hårdt prøvede mandskab ved de fire ulykkesramte reaktorer.

Søndag var ellers dagen, hvor TEPCO for første gang siden ulykkens start for fem uger siden gav et bud på, hvordan og hvornår situationen kan være bragt under kontrol.

Et budskab, der ikke giver megen grund til lettelse blandt de titusinder af familier, der har måttet fraflytte de strålingsramte områder og fortsat bor i evakueringscentre.

»Ved at realisere (TEPCO's køreplan, red.) håber vi om seks-ni måneder at kunne meddele beboerne i nogle af områderne, hvorvidt de vil være i stand til at vende hjem,« sagde den japanske industriminister Banri Kaieda efter TEPCO's pressemøde i går.

Mulighederne for tilbagevenden vil blive bestemt af radioaktivitetsmålingerne til den tid og af, hvor meget af den radioaktive forurening i evakueringszonen man ser sig i stand til at fjerne.

»Nogle mennesker vil naturligvis ikke kunne vende hjem, men vi vil holde alle informeret,« sagde industriministeren.

Greenpeace advarer

I øjeblikket er en zone ud til 20 km fra atomkraftværket evakueret, mens mange af egen drift har forladt zonen ud til 30 km, hvor ophold udendørs frarådes. Forleden beordrede myndighederne yderligere evakuering af et antal 'hot spots' mindre byer i større afstande, hvor uheldig vindretning og regn har ført til stærk radioaktiv forurening.

I byen Namie i 40 km's afstand fortæller målingerne fra det japanske videnskabsministerium f.eks., at man blot inden for de seneste tre uger har kunnet pådrage sig en akkumuleret strålingsdosis på godt 17 millisievert 17 gange hvad befolkningen normalt må få på et helt år fra kunstige strålekilder, medicinsk behandling undtaget.

Miljøorganisationen Greenpeace, der har egne målehold i regionen, appellerede i går til myndighederne om at udstrække området, hvorfra gravide kvinder og børn evakueres, til også at omfatte Fukushima by, der ligger 60 km fra atomkraftværket.

»Med mere end en million mennesker i området omkring Fukushima by og Koriyama er det ikke acceptabelt, at myndighederne fortsat ignorerer situationens alvor,« sagde Junichi Sato, leder af Greenpeace Japan.

Udslip længe endnu

På sit pressemøde søndag gjorde TEPCO det klart, at det forulykkede atomkraftværk vil lække radioaktivitet til omgivelserne mange måneder endnu. Ifølge elselskabets nye køreplan vil det tage de kommende tre måneder at etablere nye kølesystemer til de tre hårdest medtagne reaktorer som forudsætning for at kunne stabilisere dem.

»Vi vil gøre vort yderste for at dæmpe udslippet af radioaktive stoffer ved at etablere en tilstand af stabil køling af reaktorerne og bassinerne med brugt brændsel,« sagde TEPCO's bestyrelsesformand Tsunehisa Katsumata på pressemødet.

Når kølesystemerne er etableret og fungerer, vil der ifølge TEPCO gå yderligere tre til seks måneder, før reaktorerne kan have nået tilstanden af 'kold nedlukning' med under 100 grader i reaktorkernerne.

I løbet af de i alt ni måneder vil TEPCO også søge at afskærme de radioaktive reaktorer mod omgivelserne ved at etablere nogle ikke nærmere definerede strukturerer omkring dem.

Arbejdet med at realisere og overholde denne køreplan vanskeliggøres af de høje strålingsniveauer på værket. Ifølge Japan Atomic Industrial Forum var status i går, at der f.eks. ved kontorbygningen på atomkraftværkets område måles dosishastigheder på 520 mikrosievert i timen, svarende til at den maximale årsdosis for en atomarbejder under normal drift vil blive overskredet ved mindre end to døgns ophold det pågældende sted. Helt tæt på reaktorkernerne er strålingsniveauerne dødelige, og derfor har TEPCO kun kunnet indlede inspektion og målinger ved hjælp af robotter.

Spildevand hober sig op

Indtil nye kølesystemer efter planen er konstrueret om nogle måneder, fortsætter man med vedvarende at sprøjte vand på reaktorerne. Det indebærer støt stigende mængder radioaktivt forurenet spildevand, som indtil for nylig delvist lækkede til undergrunden og havet fra især den stærkt beskadigede reaktor 2, hvis reaktorindeslutning menes brudt.

Den alvorligste lækage i en kanal knyttet til reaktor 2 blev forseglet for nylig, blot med den konsekvens at spildevandsniveauet i kanalen i stedet nu stiger og truer med at løbe over og ud i havet. TEPCO håber, at man i slutningen af denne uge kan begynde at pumpe de støt stigende mængder radioaktivt vand over i nye store tanke og dermed også dæmpe strålingsniveauerne så meget, at arbejderne kan begynde arbejdet med at etablere de nye kølesystemer.

Nye forhøjede niveauer af radioaktive stoffer i havet nær værket fortalte lørdag, at der stadig siver radioaktivt vand fra en eller flere lækager på atomkraftværket.

Hvad prisen for at bringe atomkraftværket under kontrol ender med at blive, ved ingen, men TEPCO skulle ifølge japanske medier have reserveret 24 milliarder dol,lar til at dække omkostningerne for de første to måneder. Både TEPCO's bestyrelsesformand og administrerende direktør antydede søndag, at de på et passende tidspunkt vil træde tilbage i erkendelse af deres ansvar for katastrofen og dens konsekvenser for befolkningen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Japanerne bør tage deres samfundssystem og politiske system op til debat. Tilsyneladende finder japanerne sig i hvad som helst fra propagandaapparatet. Når eksempelvis TVkanalerne bringer nyt om Fukushima-katastrofen så bruges billeder af Fukushima-værket fra før katastrofen som baggrundsbillede - fint i hvid beton står reaktorhusene der i al deres pragt...

Hvorfor kan de ikke vende hjem nu, strålingen er jo ikke farlig, det siger George Monbiot, P.L.Ølgaard og visse læserbrevsskribent-eksperter jo selv ?

Johannes Lennar

Fordi de skal bruges til at afværge en nedsmeltning. Ingen arbejdere = ingen arbejde = ingen vand på reaktoerne = nedsmeltning

Leif Højgaard

Kan man ikke sende nogen af ministrene ud og pøse vand på - så kan komandovejen vel heller ikke gøre kortere og mere effektiv.

Anne Marie Pedersen

Det er tragisk. Intet andet. Jeg hørte lige i Orientering Søndag på P1, at japanerne tilsyneladende ikke er særlig kritiske overfor a-kraft. De er kritiske i forhold til manglende kontrol og sikkerhed.

Sten Christensen

Anne Marie Pedersen
Det lyder da meget fornuftigt, det er jo sikkerheden alle mener er hagen ved atomkraft.
SC
.