Læsetid: 4 min.

Dom over generaler stempler kroatisk krigsdeltagelse

Haag-domstolen har kendt Ante Gotovina skyldig i statsstøttet folkemord en afgørelse, der vækker raseri i Kroatien, hvor den tidligere militærchef stadig ses som nationalhelt
Retsforfølgelsen af den kroatiske eksgeneral Ante Gotovina har vakt vidstrakte protester i Kroatien — ikke bare i går, men også tidligere i det eksjugoslaviske land, hvor befolkningen føler, at det er deres nation, der er på anklagebænken.

Retsforfølgelsen af den kroatiske eksgeneral Ante Gotovina har vakt vidstrakte protester i Kroatien — ikke bare i går, men også tidligere i det eksjugoslaviske land, hvor befolkningen føler, at det er deres nation, der er på anklagebænken.

16. april 2011

To kroatiske ledere fra 1990'ernes krig mod serberne er blevet fundet skyldige i at have begået krigsforbrydelser ved at sætte sig selv i spidsen for en etnisk udrensningspolitik, der sigtede imod at fordrive titusinder fra det serbiske mindretal fra det nye uafhængige Kroatien.

Dommerne i Haag fandt Ante Gotovina og Mladen Markac skyldig i otte ud af ni tiltalepunkter, herunder i at give ordre til operationer, som medførte beskydning af civile, nedbrænding af serbiske huse i det sydvestlige Kroatien, mord på hundredvis af ældre serbere og fordrivelse af mindst 20.000 fra det serbiske mindretal, som har århundredgamle rødder i denne del af Dalmatien. En tredje tiltalt, Ivan Cermak, blev frikendt.

Det er den mest sønderlemmende dom over Kroatiens rolle i krigen mod serberne fra 1991-95 i de 17 år Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien har gennemført sine undersøgelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Ristinge

Smukt og kom så og sig at det kun er Serberne der kom på anklagebænken. det er godt at se det her og det var godt der blev grebet ind, man skulle nbare have gjort det maget tidligere og det burde have væet gjjort at EU tropper - ikke af USA.

Henning Ristinge

Smukt og kom så og sig at det kun er Serberne der kom på anklagebænken. det er godt at se det her og det var godt der blev grebet ind, man skulle nbare have gjort det maget tidligere og det burde have væet gjjort at EU tropper - ikke af USA.

Ja, det var godt....

Desværre er der nok stort set ingen, som læser denne her artikel. I stedet har de set det indslag i TV-avisen eller Nyhederne i går, hvor man stort set undskyldte kroaterne gennem at den udsendte journalist fortalte om, hvordan kroaternes følelser var blevet nå ja, krænket, over denne -eh- dom. Det kan godt være, det ikke var det blev sagt, men det var det, der blev ment, især når man fortæller, at 'kroaterne stadig mener, at generalerne fra dengang er helt'. Og man gentager det 3 eller 4 gange...

Men godt at se, at også kroaterne, som begår etniske udrensninger af serbere bliver dømt..

Bjarne Hansen

Igen et eksempel på at krige og konflikter sjældent er sort/hvide, og det kun er de som er direkte involverede der kender sandheden.
Og de lyver selvfølgelig til deres egen fordel.